Explicit Samorai & OFX(Saian Supa Crew)

Velen denken dat Saian Supa Crew gestopt is. Gelukkig is dit fout. Wij vroegen ons af waarom twee verschillende groepen met de members van Saian nu een cd uitgebracht hebben. We konden hen interviewen op het United Festival in Antwerpen.

Wie zijn jullie?
Leeroy : Ik ben Leeroy, ik ben member van Explicit Samourai en van Saian Supa Crew. Naast me zit Feniksi, hij zit in OFX en in Saian.

Waar komen jullie vandaan?
Leeroy: We komen uit de buitenwijken van Parijs. We komen allemaal daarvandaan. Onze origines liggen daarentegen wat meer uit elkaar: de mijne liggen in Marokko, die van Feniksi in Nigeria en bij de rest is het ook allemaal Afrika.

Hoe zijn jullie op de naam Saian Supa Crew gekomen?
Leeroy: We waren allemaal gek van Dragon Ball Z. Supa Saian,Saian Supa Crew, les Supe guerriers…

Waarom heette jullie eerste cd KLR?
Leeroy: KLR was een vriend die spijtig genoeg gestorven is maar die nog steeds in onze harten aanwezig is. Hij maakte deel uit van OFX en van Saian. We zijn dus eigelijk met 7 in plaats van met 6 man.

En hij deed mee op jullie eerste maxi Saian Supa Land.
Leeroy: Ja voor wie deze collector heeft, je kunt KLR op Saian Supa Land horen.

Zijn jullie eerst beginnen rappen of eerst begonnen beatboxen?
Leeroy: Dat hangt er vanaf, want in het begin waren er bij Saian 3 beatboxers. Wat mij betreft ben ik begonnen met beatboxen en nadien al improviserend ben ik begonnen met teksten te schrijven. Sly zit nu op een onnavolgbaar hoog niveau van beatbox. In Explicit Samourai beatboxen we af en toe ook wel eens.

Wat vind je het leukst: beatboxen of rappen?
Leeroy: Ik zal rap zeggen. Ik heb me meer toegewijd aan de rap, want ik wil altijd de beste zijn. Ik was niet de beste beatboxer dus heb ik me volledig op de rap gegooid.

Is er veel beatbox in Frankrijk ?
Leeroy: Ik hoop en ik denk dat het een heel klein beetje bestaat, maar zeker niet in grote hoeveelheden en het wordt niet genoeg gepromoot.

OFX en Explicit Samourai maken apart een cd… Is Saian Supa Crew dan dood?
Leeroy: Zeker niet!

Wanneer mogen we dan een nieuw album verwachten?
Leeroy: Binnen een jaar en half!

Wat is de reden van het vertrek van Specta bij Saian en zijn jullie nog altijd bevriend?
Leeroy en Feniksi : Vraag het maar aan hem! We praten nog vaak. Hij had zin om meer zijn eigen ding te doen…

In heel weinig tijd zijn jullie bekend geworden. Is het moeilijk om om te gaan met al die aandacht?
Leeroy: We zij niet op 1-2-3 bekend geworden, maar het ging wel snel. Het was niet moeilijk om gewoon te worden aangezien we altijd bij elkaar waren voor onze tournée. We waren altijd ofwel in onze wijk ofwel met mensen die we kennen. Dus echt geen probleem op dat vlak. Anderzijds op het vlak van dikke nek, succes?….

Jullie bewandelen zowel het underground als het meer commerciële pad. We kunnen jullie bv terugvinden op de Belgische compilatie “Au Delà de Gibaltar” en op hetzelfde moment brachten jullie de successingle “Angela” uit.
Leeroy: En goed voor FRJ dat we dat snel hadden gedaan. We waren in België en ze hebben ons toen uitgenodigd in hun studio. Ze hadden geluk dat we er tijd voor hadden, wat niet altijd het geval is… We werken graag mee met goede, nog onbekende groepen en hopen zo ons steentje bij te dragen aan hiphop.

Jullie hebben de maxi Da Stand Out uitgebracht met veel internationale collabo’s en jullie staan zelf op RZA’s “The World According to RZA”. Waarom maken jullie nummers met groepen die je niet kent uit de hele wereld?
Leeroy: Eigenlijk hebben we lang geen featurings gedaan: drie tot vijf jaar lang. Nadien hadden we de kans om samen te werken met groepen zoals Dwellas, Arsonists, Brand Nubian, Kimany Marley, maar ervoor deden we er geen enkele, zelfs niet in Frankrijk! We hebben zelfs geen enkele collabo met een andere Franse groep, behalve met mensen die dicht bij ons staan zoals Sandy Cosset. Misschien dat we in de toekomst (waarschijnlijk als we de draad met Saian terug opnemen) militaire strategieën gaan bestuderen om zware geluiden te krijgen zodat de mensen zien dat we niet commercieel zijn.

Hoe kennen jullie RZA? Is het makkelijk om met hem te werken?
Feniksi: We waren met ons tweede album bezig en toen vroeg RZA of we wilden meewerken aan een compilatie met veel Europese groepen. Hij was toen net in Avignon dus we hebben daar afgesproken met hem. Wij hebben toen samen wat gerapt en iedereen weet wat daaruit voortgekomen is.

Jullie hebben een nummer voor Hexagone 2001 gedaan: een compilatie waarop nummers van Renaud (Franse zanger) omgezet werden in hiphop. Wat vinden jullie van Renaud en was het moeilijk om zijn teksten om te zetten?
Feniksi: Dat hangt er vanaf… Bij mij was het moeilijk.
Leeroy: Bij mij ook, maar gelukkig vind ik Renaud goed.

Kennen jullie een beetje van de Belgische scène?
Leeroy: Ja een beetje: Starflam, FRJ,..

Is er veel verschil tussen een cd maken voor Saian of een voor OFX of Explicit Samourai?
Leeroy: Natuurlijk is het anders werken, als ik samen met Feniksi een album zou maken zou het ook anders zijn. Met Explicit Samourai is het nog anders en nog helemaal anders is het met Saian. OFX en Explicit Samourai hebben hun eigen identiteit, zelfs meer dan Saian, omdat die ervoor bestonden.

Hoe is Saian ontstaan?
Leeroy : We waren samen in de studio voor een verzamelaar van DJ Fun. De twee groepen waren er en apart maakte we onze nummers. Toen we elkaars nummers hoorden vonden we dat we is iets samen moesten doen.

Zijn er toekomstplannen voor het label “L’Block” na de eerste maxi?
Leeroy: Ja, maar het probleem is dat we miljarden ideeën hebben. Dat is niet zo prettig en soms verzink je gewoon in je ideeën. We zullen dus nog wel zien met “L’Block”.

Kun je nog iets zeggen over jullie toekomstplannen?
Feniksi: Sly brengt tegen het einde van het jaar een beatboxnummer uit.
Leeroy: Samuel brengt binnenkort ook een album uit, hij zit in de studio. OFX heet veel nieuwe nummers en in Januari kun je een Explicit Samourai album verwachten!

Geplaatst door bowie op 27 september 2004