Er staat weer genoeg hiphop op North Sea Jazz!

North Sea Jazz… Is het jazz, is het hiphop, funk, soul, blues, pop of wat anders? Tegenwoordig is NSJ geen jazzfeestje meer maar meer en melting pot van allerlei muziekstijlen, zowel experimenteel als klassiek, met gevestigde namen en aanstormend talent. Vandaar dat iedereen er wel wat tegenkomt om te checken. Wij zijn er ook dit jaar weer bij met mooie fotoreportages, verslagen en – niet te vergeten – een uitgebreid Instagram / Snapchat-verslag en veel input op de overige bekende social media. Met nog een maand te gaan hebben we onze picks alvast voor je op een rijtje gezet.

Vrijdag 7 juli

De line-up van NSJ is ook dit jaar gevarieerd met veel toffe artiesten uit binnen- en buitenland. Op de vrijdag check je The Roots, die Usher meebrengen als special guest of omgekeerd: Usher neemt The Roots mee, een formatie die met Black Thought als middelpunt en Questlove als blikvanger weinig introductie meer behoeft. Wij zagen ze al regelmatig en mocht je een ticket hebben voor het inmiddels uitverkochte NSJ; gaat deze unieke samensmelting van twee muzikale grootmachten zien; het belooft een heerlijk soulvolle combinatie van hiphop en r&b te worden.

Ook ‘onze eigen’ Typhoon gaat een interessante combinatie aan. Hij doet een optreden met de internationaal gerenommeerde Belgische jazzpianist Jef Neve. Ze vonden elkaar en hun gezamenlijke liefde voor muziek in 2015 tijdens het Beste Buren-concert, een programma waarbij Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking gevierd werden. Verwacht een intieme en ontroerende live-voorstelling, waarbij de spoken word van het hiphopfenomeen de Vlaamse pianist uitdaagt of juist naadloos aansluit op diens virtuoze improvisaties. Een ontwapenende ontmoeting die beklijft, verrast en ontroert.

Laten we eerlijk zijn; er zijn elk jaar, zeker rond Dilla-week (de week waarin zijn geboorte- en sterfdag vallen) zoveel Dilla tributes dat we door de bomen het bos niet meer zien. Maar de Suite For Ma Dukes-package die op de eerste dag van North Sea Jazz te zien gaat zijn is andere koek; dirigent en violist Miguel Atwood Ferguson en producer Carlos Nino maakten in 2009 de EP Suite For Ma Dukes, waarvan ze alle opbrengsten tot de dag van vandaag schenken aan de moeder van de overleden producer. En wat begon met een vier tracks tellende EP, groeide uit tot een reeks bevlogen liveshows met een orkest van wisselend formaat dat de samples van Dilla op een uitzonderlijke manier naar het podium weet te vertalen, zodat de complexiteit van diens muziek vliijmscherp wordt blootgelegd.

Zaterdag 8 juli

Queen of Hiphop Soul Mary J. Blige maakte twee jaar terug haar debuut op North Sea Jazz. Op het gebied van soul en R&B blijft Blige een van de grootsten, zo niet de allergrootste. Haar veertiende album heet Strength Of A Woman. Ongetwijfeld zal ze op het podium van NSJ de pijnlijke scheiding van haar man en manager Kendu Isaacs, vorig jaar, van zich afzingen.

Eind jaren tachtig doet De La Soul de Amerikaanse hiphopwereld op zijn grondvesten schudden met het album 3 Feet High And Rising. Met een aanstekelijke mix van van scherpe samples, beklijvende teksten, jazzy beats en zomerse, ietwat psychedelische soul weet het trio uit New York een brug te slaan naar de commerciële popwereld en dus het mainstreampubliek te trekken. Vorig jaar kwam hun langverwachte en door Kickstarter gefinancieerde album And The Anonymous Nobody uit, waarop ze samenwerken met voor De La-begrippen ietwat vreemde namen als Damon Albarn en 2 Chainz. Op North Sea Jazz treden ze aan met een band voor een dynamische show. De La Soul is dus meer dan terug, maar voor de liefhebbers van eigengereide hiphop eigenlijk nooit echt weggeweest.

Solange Knowles is veel meer dan ‘het zusje van Beyoncé’. Ze is singer-songwriter, model, dj, producer, actrice en brak afgelopen jaar met haar derde album A Seat At The Table, dat op de bovenste positie in de Bilboard top 200 binnenkwam, definitief door. Ze heeft zich laten inspireren door het beste soulwerk van Motown en Stax. Met haar toegankelijke en uitdagende sound en trendsettende lifestyle kan ze zomaar uitgroeien tot een van de muzikale iconen van haar generatie.

Zondag 9 juli

Erykah Badu stond twee decennia geleden aan de wieg van een nieuw muziekgenre, vandaar haar bijnaam hogepriesteres van de neo-soul. De vanzelfsprekendheid waarmee Badu elementen uit soul, jazz en hiphop aaneensmeedde gaf het startsein voor een nieuwe soulbeweging. Inmiddels is ze vier albums – waaronder de New Amerykah reeks waarvoor ze samenwerkte met niet onbekende figuren als Karriem Riggins, Questlove, Madlib, 9th Wonder en zelfs een Dilla-productie te pakken kreeg – en twee Grammy’s verder en heeft ze al meerdere malen op het North Sea Jazz Festival gestaan. genoemd. Voor haar laatste project, de mixtape But You Caint Use My Phone, liet ze zich inspireren door haar ervaringen met haar mobiele telefoon.

Begin jaren negentig zet Prince een belangrijke stap in zijn toch al zeer succesvolle carrière. His Royal Badness vormt de band die zijn geluid voor altijd zou veranderen. Op drummer Michael Bland na staan met The New Power Generation alle originele bandleden op het podium tijdens een show die de virtuositeit van de koning van Paisley Park eert en zijn genialiteit en absolute originaliteit in een welverdiende spotlight zal zetten. Een absolute must voor de fans van wijlen het Amerikaanse fenomeen, die zoveel mensen inspireerde en muzikaal trakteerde.

North Sea Jazz 2017 vindt plaats op 7, 8 en 9 juli in Rotterdam Ahoy. Voor tickets hoef je niet op hun website te kijken, want die zijn allemaal al over de toonbank gegaan. Het tijdschema vind je -mits je tickets hebt- misschien wel interessant.

Geplaatst door bowie op 9 juni 2017