EPMD – We Mean Business

Deugen doet het zeker. Het klinkt vanaf de eerste luttele seconden alweer als die authentieke EPMD aanpak die we gewend zijn. Misschien niet geheel vernieuwend, maar wie vraagt om een nieuwe formule als de oude nog vlekkeloos blijkt te zijn? Het zit de twee nog als gegoten en ze vullen elkaar aan alsof ze nooit zijn gestopt. Nog steeds luister je naar een tagteam waar alleen een Redman & Method Man en nog enkel tweetal aan kan tippen en waar de rest nog een puntje aan kan zuigen.

Wel staan er dit keer een aanzienlijk grotere lijst aan gastbijdrages op het schijfje. Oude bekenden van de heren zoals Redman en Keith Murray, maar ook collega’s in rijm KRS-One en Method Man: ze staan er allemaal op, zonder dat ze het geheel overstemmen. Een afwisseling van grimey en rauw op Puttin’ Work In en What You Talkin’, en een switch naar songs vol met de kenmerkende vieze funk die de groep bezit op eerdere platen, het komt allemaal voorbij. De schommelingen in bovenstaand genoemde verpakkingen gaan zo de gehele cd door.

Juist omdat het allemaal zo authentiek in het gehoor ligt, heb je ook niet het idee dat er echte uitschieters aanwezig zijn, en dat is misschien wel het grootste en enige nadeel op deze cd. Het zijn veelal de ingeslagen paden die Erick Sermon en Parrish Smith vrolijk bewandelen zonder een stap te zetten in een andere richting. Toch zitten er een aantal uitstekende tracks verborgen in de krappe drie kwartier die deze old school helden je te bieden hebben. Run It met KRS-One, Yo met Redman en Left 4 Dead met Skyzoo klinken gewoontjes, maar zitten wel degelijk goed in elkaar.

Of de veteranen het live nog allemaal kunnen bijbenen gaan we zien op respectievelijk 15 (Watt, R’dam), 16 (Paradiso, A’dam) en 17 (013, Tilburg) februari. Doen waar je goed in bent zie je steeds minder, omdat velen buiten hun boekje gaan door zich bepaalde populaire stijlen aan te meten van het moment. Erick Sermon & Parrish Smith doen daar niet aan mee, gelukkig. Fans van EPMD kunnen weer eventjes vooruit, We Mean Business is een goede zaak.

Tracklist:
01. Puttin’ Work In Ft. Raekwon
02. What You Talkin’ Ft. Havoc (Mobb Deep)
03. Roc-Da-Spot
04. Blow
05. Run It Ft. KRS-One
06. Yo Ft. Redman
07. Listen Up Ft. Teddy Riley
08. Bac Stabbers
09. Never Defeat ‘Em Ft. Method Man
10. Jane
11. Left 4 Dead Ft. Skyzoo
12. They Tell Me Ft. Keith Murray
13. Actin’ Up Ft. Vic. D & Tre
*14. Run It (Duke Dumont Mix)(European Version, Bonus Track)

Meer info

Geplaatst door bowie op 16 februari 2009