Engel – Engelland

Het album kickt af door de Trossen Los te gooien en je bovendien Welkom te heten. Juist, twee tracks die dienen als introductie en zich daardoor feitelijk bestempelen als onnuttige splitsing van iets wat eenvoudig één aaneengekoppeld nummer kon zijn. Na de uitgebreide verwelkoming op Engelland kan definitief voet aan wal worden gezet. Kleine Jongen met DiggyDex, Def P & Jiggy Djé is, na de opgewekte introbeats, een uiterst vrolijke voortzetting van de plaat. Naast een ietwat simpele, maar aantrekkelijke verse van de hoofd- MC valt het vooral op dat bij de oude rot van het vak, Def P, zowel tekst als flow foutloos en heerlijk op rolletjes loopt.

Buitenbeentje maakt duidelijk dat de rapper in kwestie niet in een hokje te plaatsen is en dit ook zeer zeker niet wil. Wederom een vrolijk nummer waarin Engel exact beschrijft wat voor artiest hij is: “Ik ben geen battle rapper, met zieke punchlines / Die next level shit brengt als ie de kans krijgt. Met begin, midden, eind vol in klankrijm / En altijd, 16 ille bars schrijft.” Precies! Rechter voor je raap en simpeler, alhoewel simpel hier in relatieve zin moet worden opgevat, kan je het niet krijgen. Engel is een rapper die dat zegt wat hij denkt en daar niet te veel poespas bij gebruikt. Waarachtig is dit ook gelijk de kracht die deze artiest bezit.

Na een bevallige emotioneel geladen track die doet teruggrijpen naar de Woonbootproducties-formule is het de hoogste tijd voor de volgende level. Scratches door DJ DNS en een klinkklare boombapbeat van Stw maken Next Level tot één van die stevigere tracks op de cd. De pittige voortzetting blijft voortvaren tot de Fase aanbreekt, die de rem fors intrapt tegen een vlotte en energieke progressie. Next up brengt weer vaart in de zaak, maar doet teleurstellen door het irriterend blije refrein en gemiste lines als “ik boss rhymes als Busta Rhymes baby” en “Ik ben de Johan Cruijff van die shit, ok, ik ben die Dirk Kuijt van die shit”.

Gelukkig brengt De Basis weer een overduidelijke boodschap in het spel en knalt de track daaropvolgend, genaamd Sorry een met humor verrijkte mededeling het oor van de luisteraar in. Bijgestaan door DiggyDex is dit een fraai origineel uitgewerkt concept over de telefonische zatte ballenconversaties die Engel ’s nachts voert met mensen die echter al onder de wol lagen. Na twee knallers en een eerbiedige betoging jegens de fans is het Over En Uit met Engelland. Hoe het was?

Om het zo te zeggen: Wanneer je een mash up maakt van Woonbootproducties en Engelland heb je het perfecte Engel-album. Daar waar vorige projecten iets té emotioneel geladen waren en Engelland juist de totaal andere kant van de rapper laat zien, zou een combinatie van de twee zeer positief uitpakken. Engel zegt zelf al “Ik maak niet wat hoort, ik maak wat lekker is / geef geen fok als het niet grensverleggend is”, en dit typeert de cd in zijn totaliteit. Engelland is niet zozeer vernieuwend en bevat geen baanbrekende stunts, maar klinkt wel heerlijk en vooral optimistisch en blijmoedig in de oren.

Tracklist:
01. Trossen Los
02. Welkom
03. Kleine Jongen Ft. DiggyDex, Def P & Jiggy Djé
04. Buitenbeentje
05. Trots
06. Next Level
07. Strijdlust Ft. DiggyDex & Tim
08. Fase
09. Altijd
10. De Basis
11. Sorry Ft. DiggyDex
12. Luilakken
13. 1 Liefde
14. Kroegbanger Ft. Kernkoppen
15. Over & Uit

Meer info

Geplaatst door bowie op 29 september 2008