Encore bestaat vijf jaar en is nog lang niet uitgegroeid: “We willen world domination!”

Iedere week staat de Melkweg bomvol met fans van hiphop, r&b, dancehall en trap, en dat is te danken aan Wesley Texel en Riques ter Heerd, oftewel DJ’s Waxfiend en Prime. Wat ooit begon als iets wat zij misten in Amsterdam (een wekelijks evenement voor liefhebbers van hiphop en r&b), is inmiddels uitgegroeid tot een heus imperium: Encore herbergt inmiddels een jaarlijks festival op de NDSM-Werf, een radioshow, een clubavond, een online mixtape-kanaal, edities in het buitenland en is volgens de twee initiatiefnemers nog lang niet uitgegroeid. Op 1 december wordt het vijfjarig jubileum gevierd in de AFAS Live, dus hoog tijd om midden in hun drukke voorbereidingen even te spreken met de initiatiefnemers.

“Het leukst aan wat we doen? De culture aan de mensen presenteren.”

Nadat ik hen heb gefeliciteerd met het vijfjarig jubileum gaat het los over de aankomende editie, die niet in de Melkweg maar in de AFAS Live gehouden wordt. Een zaal die qua capaciteit vijf keer zo groot is vraagt om grotere namen, dus werd de dit jaar groot geworden Cardi B geboekt. “Tja, ze zeurde non stop aan ons hoofd, dat ze per sé een keer naar Encore wilde,” vertelt Waxfiend melig. “En een show van Cardi B én het vijfjarig jubileum van Encore, dat gaat natuurlijk niet in de Melkweg. Nee geintje, het leek ons altijd al tof om iets in de HMH, ik bedoel AFAS Live, te doen.” Zijn  compagnon Prime haakt in: “We wilden het groots vieren, en omdat onze New Years Eve-special op 31 december al het grootst mogelijk in de Melkweg is, namelijk in alle zalen, wilden we het anders aanpakken. Als je op zoek gaat naar feestlocaties in Amsterdam, kom je al gauw bij AFAS Live uit.”

Groter dus. Dat vraagt ook om méér spektakel, vinden de mannen. Prime: “Qua productie gaan we natuurlijk wel echt uitpakken, maar we gaan er niks over verklappen. Dat moet je gewoon zien. Verder is het een extra turned editie van Encore, maar dan met vijf keer zoveel mensen en harde artiesten. Het wordt gewoon een soort van festivalervaring, maar dan in een club.” Op de bill prijken namen als die van Ronnie Flex en zijn live-band, Sevn Alias en de Engelse Mist naast dj’s als Abstract, Sojuju en Dieux Pière. Alle artiesten zijn volgens Waxfiend ‘hand picked’: “Door de jaren heen hebben we altijd artiesten en dj’s gekozen waarvan we vinden dat ze passen bij de muzikale visie van ons merk. Als we zoiets groots doen als dit, is dat natuurlijk kapot belangrijk. We denken ook goed na over bijvoorbeeld de timetable en wat voor tunes en sfeer je hebt, van het begin tot aan het eind van de nacht.”

Encore is een all-round concept, met live shows die ze hosten, een radioshow, festivals en nog veel meer, geboren uit liefde voor de cultuur. Party animal Waxfiend gaat los: “Wat ik het leukst vind om te doen? Hennessy drinken terwijl er harde hiphop draait en leven volgens het motto ‘Life is a fissa!’ We cateren aan people die shit tof vinden die wij ook voelen, en dat doen we het liefst op verschillende manieren. Ik zou ‘t zelf heerlijk vinden om een kanaal te volgen dat me wekelijks op de hoogte houdt van de nieuwste tracks, automatische een mixtape op m’n telefoon gooit of een lekkere Spotify-lijst bijhoudt. Helemáál als ze dan ook nog toffe fissa’s geven all over en dikke artiesten naar m’n stad brengen. Ik denk dat ik dat het leukst vind om te doen; de culture aan de mensen presenteren.”

Als hen wordt gevraagd naar de leukste anekdote van de afgelopen vijf jaar aan clubnachten komt Prime met een kersverse, want een paar weken voor het interview blijkt zijn collega niet de verstandigste te zijn geweest. “Twee weken terug besloot Wes om te gaan stagediven, dat was wel legendarisch. Wel lastig dat ‘ie daardoor nu nog op krukken loopt, maar hij is nu wel die hele rockstar, no Post Malone”, lacht hij. “Ik heb bijna vijf jaar gewacht op het juiste moment”, voegt Waxfiend eraan toe.

“Het is jammer dat er niet veel méér urban events zijn waar de muziek centraal staat in plaats van de bitches en bottles.”

Wie een van de clubavonden in de Melkweg ooit heeft bezocht, zal er ongetwijfeld een tune hebben gehoord die niet veel later een hit werd. Het is dan ook een van de doelen van de dj’s om je kennis te laten maken met wat heet is of gaat worden. Die voorbeeldfunctie vinden ze ook vijf jaar na de oprichting nog belangrijk: “Zeker, dat is onze unique selling point vergeleken met het gros van de andere events in ons segment. Juist nu hiphop meer mainstream is dan ooit en je het overal hoort, is onze insteek anders dan de rest. Het pushen van het hardste en meest vernieuwende in hedendaagse hiphop is wat Encore Encore maakt,” vertelt Waxfiend. Dat blijkt ook uit de acts die ze boeken, want slechts één dag na de jubileumeditie staat de uit Portland afkomstige Aminé op de planken van de Melkweg. “Wij geloven dat hij een huge ster gaat worden en draaiden Caroline al in de club en onze radioshow toen het nog een
Soundcloud-ding was. Het is jammer dat er niet veel méér urban events zijn waar de muziek centraal staat in plaats van de bitches en bottles. Het draait vaak alleen maar om zien en gezien worden.”
De twee organisatoren van Encore staan daar anders in. “Voor mensen die houden van uitgaan, dansen, gezelligheid, flirten en goede hiphop, maar niet per sé naar een event willen gaan waar ‘t draait om het showen van Kenzo zijn er niet veel opties. That’s where we come in.”

Aanstaande vrijdag wordt AFAS Live gerockt en een nieuwe editie van NYE staat alweer ver in de steigers. Het lijkt alsof het niet veel grootser kan, maar het tegendeel is waar volgens de dj’s. “Het buitenland, man. Daar zien we echt nog veel groeimogelijkheden. Afgelopen zomer zijn we begonnen met Encore-edities in Club Harlem in Tokio en in Jenja in Indonesië. Ook in de Melkweg merken we dat er steeds meer buitenlanders uit heel Europa naar Encore komen. Tokio is na Amsterdam de stad waar de meeste podcast- en Mixcloud-streams vandaan komen, dus het leek ons logisch om richting Azië te bewegen met ons concept.” De avonden werden daar zo goed ontvangen dat ze ieder kwartaal terug mogen komen om Encore neer te zetten. “28 december staan we wederom in Tokio en met oudjaarsnacht doen we zelfs een editie op Bali, dus ik ben er niet bij in de Melkweg“, vertelt Waxfiend trots. “Prime wel, maar ik ga lekker oud en nieuw vieren op een prachtig eiland… I’m taking this one for the team!”

“We willen internationaal een begrip worden wat betreft hiphop in het uitgaansleven.”

Nu het eerste lustrum is bereikt, en 2018 om de hoek staat, kan er ook al verder gekeken worden. “We willen internationaal een begrip worden wat betreft hiphop in het uitgaansleven. De formule uitbouwen in andere landen en een netwerk van likeminded dj’s, promotors en artiesten aan elkaar linken om nog meer toffe shit te kunnen doen.”
Maar ook in Nederland blijven Waxfiend en Prime werken om hun merk nog sterker in de markt te zetten. “Ook hier willen we blijven groeien, bijvoorbeeld met het festival, toffe collabo’s doen met merken als Daily Paper en Snipes en het allerbelangrijkste: world domination!” En met wat ze nu doen en willen gaan doen lijkt dat laatste niet eens onhaalbaar.

Er zijn nog tickets voor de lustrumeditie van Encore, op 1 december in AFAS Live. Alle info lees je hier.

Geplaatst door bowie op 29 november 2017