En de winnaars van #HIJSBEATS2 van april zijn…

Afgelopen zaterdag vond de allereerste #HIJSBEATS2 workshop in België plaats. Fatty K heeft daar de beatworkshop gegeven en de uiteindelijke winnaar gekozen, terwijl Inf zich moest buigen over de online inzendingen. Zijn top-3 inclusief winnaar is ook bekend. Lees snel verder om erachter te komen wie de gelukkigen zijn.

Hijs Beats 30 april 2016 By Dit Is Gers-3

De instore workshop werd gewonnen door Abel Matic, die  Fatty K wist te overtuigen met deze beat:

“Er waren weer veel inzendingen. Tof om te zien dat er veel mensen serieus bezig zijn in Nederland. De winnaar was dit keer makkelijk te kiezen. EarlGreyBeats stak er met kop en schouders bovenuit. Ik had nooit verwacht dat ik een trap-achtige beat zou kiezen als winnaar, maar wonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit. De nummer twee was ook duidelijk, Ultra kwam met een originele vibe en zat maar net onder EarlGrey. De nummer drie kiezen vond ik lastiger. Er waren een aantal beats die in aanmerking kwamen. Uiteindelijk overtuigde Teike van Baden net iets meer met de Moog sounds. De kritiek is louter opbouwend bedoeld. Doe er wat mee en ontwikkel je kunsten.”

#1: EarlGreyBeats – Aftermath

Kleine disclaimer: trap is doorgaans niet mijn ding en ik heb een broertje dood aan snelle hihats. Maar damn, wat is dit een harde en energieke beat. De mix is retestrak en de breaks en flips vliegen je om de oren, waarbij ook een paar onverwachte ritmeshuffles niet vermeden worden. Synth in the chorus is vet, met een fijne pitch envelope modulatie. Had ik al gezegd dat de bassline belachelijk vet geprogrameerd is? Dit is wat ik bedoelde met een beat horen en dan zeggen: ‘waarom heb ik dit niet gemaakt?!’ Ik ben heel benieuwd hoe je sommige dingen gedaan hebt, en dat zeg ik niet vaak. Props.

#2: Ultra – Billioooon
Lekkerrrrrr. Fris, anders, dik…gewoon boem. Constant veranderingen, breakjes en flips. Ik heb alleen het idee dat het laag (bassline en kick) hier en daar strakker kunnen, ze lijken elkaar soms in de weg te zitten. Het zou ook aan de drumbreak sample kunnen liggen (als die eronder blijft zitten). Misschien even een highpass filtertje er overheen trekken. Verder niks meer aan doen.

#3: Teike van Baden – Moog Love
Laat ik nu net een boek aan het lezen zijn over Moog (Analog Days: The Invention and Impact of the Moog Synthesizer, voor de liefhebbers). Romige Moog bassline met een fijn resonantie piekje. Drums rollen lekker, dat zuigende klapje op de laatste snare steeds is heerlijk. Zit goed in elkaar en klinkt profi. Niets meer aan doen.

We feliciteren Abel Matic én EarlGreyBeats bij deze met de winst! Beiden produceren komende zomer mee aan het nieuwe album en krijgen een Ableton Live 9 pakket en een interview op HIJS.

Ook meedoen? Deze maand kun je terecht bij KEYMUSIC Rotterdam voor een beatworkshop van Terilekst  (inschrijven is gratis!) óf online meedoen via deze link. De rest van de foto’s van de #HIJSBEATS2 workshop in Sint-Niklaas volgt later!

Inf heeft voor alle (!) inzendingen van vorige maand feedback achter gelaten! Mail je artiestennaam naar ‘bowie at hiphopinjesmoel punt com’ en je krijgt je persoonlijke feedback!

Geplaatst door bowie op 4 mei 2016