Elzhi: rauwe hiphop komt terug

Elzhi is een “MC’s mc” zoals ze dat noemen. Net als bijvoorbeeld Pharoahe Monch is hij zo’n artiest die eigenlijk al veel groter had moeten zijn en door zijn collega’s en andere kenners wordt bewonderd om zijn geweldige lyrics en techniek. Langzaam maar zeker komt de 32-jarige MC uit Detroit op de plek waar hij hoort. Via Slum Village, zijn soloalbum The Preface, en een paar mixtapes verovert hij langzaam maar zeker zijn stek aan de top. De laatste mixtape, Elmatic, heeft wereldwijd een onuitwisbare indruk gemaakt.

Na de show in De Nieuwe Oogst, Rotterdam, kregen we even de tijd om met de kleine man uit Detroit van gedachten te wisselen. Aan de hand van een aantal steekwoorden vertelt Elzhi over belangrijke plaatsen en gebeurtenissen in zijn leven en blikt hij kort vooruit op de toekomst.

Detroit

“Detroit is een mooie maar donkere stad. Aan de ene kant is er natuurlijk de erfenis van Motown en alle andere muziek, aan de andere kant is de stad nooit hersteld van de rellen na de moord op Martin Luther King in 1968. Toen autofabrieken als General Motors ook nog weggingen, werd het echt een soort spookstad. Er zijn echt hele afgebrande straten met maar één huis dat het overleefd heeft. Mensen uit Detroit weten dat ze het niet cadeau krijgen en werken daarom extra hard om het te maken.”

The Hiphop Shop en Eminem

“Ik was wat jonger dan de meeste jongens die in de Hiphop Shop van Proof kwamen freestylen, maar stond toch mijn mannetje wel. De Shop was echt een ontmoetingsplaats voor talent. Wel grappig om te vertellen is dat Proof me een keer belde en een gast aan de andere kant van de lijn even een rhyme liet doen. Proof pakte de telefoon terug en vroeg wat ik ervan vond. Ik vond het heel dope, waarop Proof moest lachen: “Maar je had zeker niet gedacht dat hij blank was hè?” Dat had ik inderdaad niet (lacht). Later heb ik Eminem nog wel een paar keer gesproken. Hij is liefhebber van mijn werk en gaf me de tip om altijd mijn eigen pad te blijven volgen. Dat lijkt voor zich te spreken, maar ik heb die woorden van een grootheid als Em toch ter harte genomen en ben heel bewust mijn eigen gang blijven gaan.”

Slum Village

“Toen Jay Dee de groep verliet, ben ik erbij gekomen. Ik zie mezelf absoluut niet als de vervanger van Dilla, maar meer als een aanvulling van de crew. Het grootste deel van het hiphoppubliek vond het cool wat ik toevoegde aan Slum Village. De wat oudere dj’s waren nogal sceptisch en gaven het nieuwe SV-werk, en mij, in het begin niet echt een kans omdat ze aan Jay gewend waren. Uiteindelijk gingen ze gelukkig wel ‘om’.”

Elmatic

“DJ House Shoes stelde het concept en de naam Elmatic voor aan me. Ik vond het cool, maar wilde wel wat toevoegen aan het origineel. Dus nam ik contact op met de band Will Sessions uit Detroit en samen hebben we een live-interpretatie van Nas’ meesterwerk gemaakt. Nas zelf heb ik niet gesproken maar ik hoor via via wel dat hij het dope vindt. Large Professor en DJ Premier ook en Pete Rock heeft zelfs een skit op het album gedaan. De reacties van de fans heeft echt al mijn verwachtingen overtroffen, ik voel me echt gezegend om door heel Europa met dit album te kunnen touren.”

De toekomst

“De late jaren 80 tot midden jaren 90 blijven ongeëvenaard qua energie en hoeveelheid klassiekers. De afgelopen jaren is hiphop wel veranderd, maar ik heb het gevoel dat alles weer ‘full circle’ terugkomt. Mensen willen weer die rauwe, authentieke hiphop horen. Acts als Slaughterhouse, Kendrick Lamar en zelfs Tyler, the Creator zijn daar het bewijs van. Ze gaan hun eigen gang en zijn creatief. In 2012 kun je zeker nieuw materiaal van me verwachten, ik doe alleen nog geen uitspraak over een titel of producers. Maar ik garandeer je dat het tof wordt, dus hou me in de gaten!”

Geplaatst door bowie op 22 november 2011