Eijer: “Als je niet arrogant bent als artiest moet je je achter de oren krabben.”

Dat $LENTERPRI$E een van de hardste movements in Nederlandse hiphop is, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Uit die beweging komen artiesten voort als $KEER&BOO$ en Trapmoneybiggie. Vandaag brengt Eijer, die je kent van een aantal $&B-pokoes, zijn nieuwe EP uit. De plaat heet Trobbies In De Zuid, Vol. 1, en dat is een luisterbare zoektocht naar de oplossing voor alles wat zijn leven fucked up maakt op dikke boombapbeats. Over dat hij het liefst alleen is, geen vertrouwen heeft in het andere geslacht en fake rappers die rappen voor de aandacht. Wij spraken met de ruwe diamant van de $LENTERPRI$E-click.

Om met de deur in huis te vallen: Wie is Eijer?
“Op zich gewoon een doodnormale jongen. In eerste instantie ben ik best vriendelijk en ik kom over het algemeen aardig over. Maar vriendelijk en aardig is mijn muziek allerminst. Dat is dan ook de reden; mijn mindere kanten en negativiteit verwerk ik in mijn muziek, zo kan ik er wat makkelijker mee omgaan.”

Wat kun je vertellen over je nieuwe tape?
“Mijn nieuwe tape heet Trobbies In De Zuid, Vol. 1. Het bevat precies wat de titel al aangeeft; problemen die ik ervaar in het zuiden, waar ik vandaan kom. De tape is pure en rauwe boombap, waarmee ‘t allemaal is begonnen voor mij. Tijdens het samenstellen van deze tape kwam ik er pas achter dat ik zelf nog nooit een boombapproject heb gedropt. Alleen de track Polo Racing Team met mijn G $KEER&BOO$.”

Hoe komt dat?
“Ik heb zeker genoeg boombaptracks gemaakt, alleen het heeft zich nooit tot een project gevormd. Er hebben wel een aantal losse dingetjes van online gestaan maar in die tijd hadden wij nog geen eigen producers, dus die heb ik ook allemaal weer verwijderd. In de tijd dat ik muziek serieuzer begon te nemen ontstond $LENTERPRI$E, en in de begintijd daarvan liet ik boombap even op de achtergrond.”

Wat trekt je zo aan in boombap?
“Hiphop is dáár begonnen voor mij, man. Ik ben ermee opgegroeid, dus voor mij is dát altijd hiphop geweest. Al sinds het moment dat ik ernaar begon te luisteren schrijf ik ook zelf. Het is dus logisch om nu met een tape te komen met precies mijn grootste inspiratie erop.”

Heeft het vormen van $LENTERPRI$E je veranderd?
“Zeker. Het heeft invloed op me gehad als artiest én als persoon. We vormen nu al een x-aantal jaren een click. Dat gevoel is zó sterk dat ik het meeneem in alles wat ik doe. De meest reale mensen die ik ken zitten in $LENTER. Hangen met de mannen waarmee ik nu rol, heeft me veel shit geleerd. Het betekent heel veel voor me.”

Met wie heb je samengewerkt voor deze tape?
“Alleen met één van de hardste boombapproducers die ik ken; PH!N! Nu je het vraagt, vind ik het eigenlijk maar raar. Ik maak veel tracks met mannen samen maar het meeste wat ik uitbreng is solo. Ik denk dat dat komt doordat er naast mijn eigen projecten genoeg shit uitkomt waar ik opsta met andere manes. Dat geeft me ruimte om op mijn eigen projecten grotendeels solo te opereren. Dat is nuttig, want voor mijn gevoel heb ik nog niet heel veel online staan. Zo leren de mensen míj kennen als ze naar mijn projecten luisteren. Er is nog genoeg tijd om ft’s uit te brengen.”

Op welke tune van de tape ga je zelf HAM?
“De track Niet Normaal vind ik zelf denk ik het hardst. Zowel de beat als de lyrics liggen het dichtst bij mezelf. De hele vibe van die track is arrogant en dat is hoe mensen me vaak inschatten.”

Is dat onterecht?
“Als je me goed kent weet je dat ik geen arrogant persoon ben. Maar met momenten heb ik mezelf zeker hoog zitten, ja. Als je dat niet hebt als artiest moet je jezelf sowieso eens achter de oren krabben. Ik vind het niet onterecht dat mensen het van me denken of vinden, maar als je me zou vragen of ik arrogant ben, zou ik toch neigen naar nee.”

Op welke reacties hoop je?
“Eerlijke. Met feedback als ‘ja, klinkt vet man’ kan ik nooit zoveel. Dat vind ik een beetje inhoudsloos. Al begrijp ik het wel als mensen het gewoon dik vinden en verder niet heel veel in te brengen hebben.”

Check de nieuwe tape van Eijer hieronder.

Geplaatst door bowie op 5 juli 2019