Eerste Splash! wintereditie redelijk geslaagd

Wat krijg je als je Sean Price, Canibus, K-Solo, en Black Milk op één avond programmeert? Een ijzersterke avond of een aanfluiting?

Splash! is al jaren een begrip in Duitsland, Europa en eigenlijk de hele wereld. Het driedaagse festival krijgt het ieder jaar voor elkaar om een balans te treffen tussen gevestigde namen (vaak uit Amerika en Duitsland zelf) en opkomend talent. In de Melkweg vond dit jaar voor het eerst een wintereditie van het festival plaats. Nu vraag ik me af hoe je drie dagen in één avondje kan proppen en of er überhaupt enige gelijkenis is, maar dat doet er op zich niet toe. De vraag is of de line up overtuigt. Dat zou op papier met namen als Canibus, K-Solo, Black Milk, Murs en Grand Puba natuurlijk geen probleem moeten zijn.

Nog voordat ik richting Amsterdam ga, verneem ik dat Grand Puba en Murs niet van de partij zullen zijn. Een flinke streep door de rekening, aangezien Murs garant staat voor goede shows en Puba één van mijn weinige helden is die ik nog niet live heb mogen aanschouwen.

Duvel is de enige Nederlandse act en doet zijn ding zoals altijd. Met DJ Git Hyper en Supa als ondersteuning zet de Rotterdammer een degelijke set neer aan het begin van de avond. Black Milk heeft compagnon Guilty Simpson meegenomen, en gezamenlijk geven ze een behoorlijk optreden. De sterke beats van Black Milk pompen lekker door de speakers en de Detroiters hebben er duidelijk zin in. Sean Price brengt wat van hem verwacht wordt: een solide performance. Dela Soul-protegé Butta Verses laat zien een talent voor de toekomst te zijn, terwijl Mr. Metaphor zonder zijn Brooklyn Academy-crewleden niet echt kan boeien.

Dan de acts waar ik het meest naar had uitgekeken: K-Solo en Canibus. Gezamenlijk betreden de twee MC’s het podium (Canibus zit op K’s label tegenwoordig) en vooral de wat oudere liefhebbers in de zaal hebben er zin in. Hoe teleurstellend de show is, is haast niet te beschrijven. Zowel K-Solo als Canibus rappen over hun tracks heen (met vocalen en al dus) en bij Canibus staat zijn mic zelfs vaak zachter dan zijn opgenomen stem, zodat het een playbackshow wordt. Tot overmaat van ramp doet de magere MC zijn twee klassiekers Niggaz We Roll With en 2nd Round Knockout niet eens. Solo brengt ook weinig van zijn klassiekers ten gehore. Geen Fugitive, geen Rock Bottom, geen Household Maid, maar veel nieuw materiaal. Het nieuwe materiaal van K-Solo klinkt goed, dat van Canibus niet echt. Na een dik half uur houden de heren het voor gezien, en dat was maar goed ook.

Joel Ortiz, de nieuwe Aftermath-MC, rockt een half uurtje en doet dit met verve. Met veel enthousiasme krijgt de sympathieke New Yorker het voor elkaar om helemaal alleen het publiek voor zich in te nemen. De podiumervaring die hij als battle-MC heeft opgedaan komt duidelijk goed van pas.

De wintereditie van Splash! is redelijk geslaagd, al vraag ik me af of het volgend jaar niet beter in tenten of op een terrein gehouden kan worden (a la Drum Rhythm vroeger). Nu was het telkens een drukte van belang in de krappe hal van de Melkweg als iedereen van de ene naar de andere zaal verhuisde. Met wat minder afzeggingen en een betere locatie (of minder acts) heeft Splash! echter zeker een toekomst in Nederland.

Fixtures:
Hoogtepunt: Joel Ortiz
Dieptepunt: Canibus
Bier: 2,00
Wc: gratis
Garderobe: 1,–
Merchandise: shirts, cd’s
Fotograferen: toegestaan
Geluid: redelijk
Bezoekers: ik schat zo’n 1.000
Damage: 30 euro plus lidmaatschap
Cijfer: 6,5

Geplaatst door bowie op 8 november 2007