Een nieuwe fase voor Safi & Spreej

Het begin
Safi & Spreej ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een Drake concert waar zij allebei aanwezig waren. Hoewel ze wel van elkaars bestaan af wisten, kenden ze elkaar nog niet. Ze raakten aan de praat en toen ze later per toeval nog eens voor dezelfde boeking, Ill City in Antwerpen, geboekt werden, besloten zij samen te komen in de studio en hun krachten te bundelen.
Safi: “Dat liep eigenlijk zo van een leien dakje dat we verder samen muziek wilden gaan maken. Ik vond dat als we het maken van een track nog een keer of zes zouden herhalen en het online zouden gooien, we echt iets goeds zouden hebben. Vandaar ook de titel van ons album Ter Plaatse Rust. Alles gebeurde ter plaatse en we maakten spontaan en vanuit het niets een volledig product. Zo is het album tot stand gekomen. De klik was zo goed dat we nu eigenlijk elkaars lot bepaald hebben, i guess.”
Spreej: “De samenwerking is zeker een goede stap geweest. We deden daarvoor wel ons eigen ding, maar hadden apart nog niet echt naam gemaakt. Ik kwam zelf nog maar net kijken met mijn solo mixtape Aangenaam, die ik een paar maanden voor we de studio indoken online had gesmeten. Dat was het allereerste wat ik ooit van mezelf had laten horen. Ik was dus echt nieuw in de game, maar Safi zat er al wel eventjes in.”
“Ik had dan wel iets, maar het was niets om over naar huis te schrijven”, vult Safi aan. “Het was niet te vergelijken met wat ik nu met Spreej maak. Nu begint waar wij voor werken echt vorm te krijgen en realiteit te worden dus we hebben elkaar zeker hogerop gepusht.”

Teveel oogkleppen in België
Spreej: “Onze sound ligt tussen underground en commercieel. De hooks die we maken zijn ergens wel commercieel getint, maar onze verses daarentegen helemaal niet. Dat onderscheidt ons van anderen.”
Safi: “We horen ook van velen dat ze die hele hiphop/boombap/oldskool vibe van vroeger in onze muziek terughoren, maar ook weer die swag/money shit. Wij liggen daar gewoon tussen en dat is cool want zo heb je beide kanten mee en een grote doelgroep.”
Innovatief muziek maken staat dus hoog in het vaandel van Safi & Spreej. Toch kunnen niet alle artiesten in de Belgische hiphopscene het commerciële, en dus bijna gewaagde, tintje waarderen.
Safi: “Er zijn vooral veel artiesten met oogkleppen op die denken dat er veel toekomst zit in de underground. De scene is nu wel aan het groeien natuurlijk, maar wij zijn gewoon niet vies van toegankelijke muziek. Herinner Mij, de eerste single waarmee alles begon te rollen, was ook totaal niet bedoeld voor hetgeen het uiteindelijk geworden is. We maken puur de muziek die we zelf willen en doen dit niet omdat we stiekem in ons achterhoofd hebben dat het commercieel aan moet slaan. Dat is waar de wat alternatievere artiesten op haten. Volgens hen is het dan al snel niet meer ‘real’. Hoewel ik ‘real’ altijd maar een vaag begrip vind. Wat is nou ‘real’?”

Fase 2
Fase 2, de afsluiting van een eerste periode, maar ook de titel van de nieuwe Safi & Spreej plaat die eraan komt.
Spreej: “Fase 2 is kortgezegd gewoon alles wat er na Ter Plaatse Rust volgt. Een logisch vervolg op fase een.”
Safi vult aan: “We zijn in de tussentijd een stuk wijzer geworden door de ervaringen die we hebben opgedaan en zijn daardoor ook beter geworden in wat we doen. We streven hier ook bij elke nieuwe plaat naar. Ook zijn we erg blij met het feit dat onze muziek de grens over is gegaan. Ons taaltje is al zo beperkt dus ben ik blij met onze Nederlandse fans.”
Spreej: “Verder dan dit hoeft het ook niet te gaan. We hebben geen zin om Engelse woorden te gaan opzoeken in woordenboeken om slim over te komen. Nederlands is onze moedertaal en daarin uiten we ons het best. Verder ben ik half Frans dus zal ik in de toekomst vast nog wel eens wat Frans gaan maken.”
Safi: “Als ik Frans ga rappen, wordt Spreej wel mijn ghostwriter.”

Morgen
De jongens zien de toekomst veelbelovend tegemoet en hebben grote plannen waar ze aan willen werken. Zoals verschillende samenwerkingen met Nederlandse artiesten.
Safi: “Ik zou heel graag nog een track met Jiggy Dje willen maken.”
Spreej: “Ik graag met Jay-Z, maar dat gaat ’m niet worden. Ik kan natuurlijk altijd een mailtje sturen. Verder hebben we gewoon respect voor vele artiesten waaronder veel Nederlandse artiesten die ons sterk beïnvloed hebben. Sticks, Winne, The Opposites en Jiggy Dje zijn daar voorbeelden van.”
De ‘&’ zal voorlopig nog even tussen de namen blijven hangen van het duo dat ooit afzonderlijk van elkaar aan dezelfde droom begon te werken.
Safi: “We groeien en hopen dat er nu ook deuren open zullen gaan voor andere artiesten; dat de Vlaamse hiphop meer aandacht krijgt.”
Spreej: “Verder zijn we begonnen als soloartiesten en ik denk dat we ooit nog wel solodingen gaan doen. Maar momenteel gaat het zo goed, dat we hier gewoon lekker mee door blijven gaan. We voelen het wel aan wanneer het moment daar is om weer onze eigen weg te gaan. Al schat ik de kans dat we daarna alsnog weer samen gaan werken heel groot in.”
Safi sluit af: “Met op ons 50-jarig bestaan een comeback optreden in het Sportpaleis.”

Geplaatst door bowie op 28 november 2012