Een kapot podium en heel veel moshpits tijdens Noah’s Ark-jubileum

De Society Sexyland, in Amsterdam, is een club zonder vaste eigenaar. Elke dag mag iemand er een nieuw evenement houden. Afgelopen zaterdag was Sexyland dan ook het decor voor wel een heel speciaal feestje. Noah’s Ark was namelijk alweer elf jaar geworden en dat werd dan ook uitgebreid gevierd, met optredens van veel jeugdige hiphopacts, een merch stand en een BBQ. ’s Middags met gratis entree, ’s avonds werd er een kleine bijdrage gevraagd voor het goede doel.

Huisfeestje in een graanschuur
Vanaf de buitenkant lijkt Sexyland op een kleine graanschuur die ieder moment kan instorten, maar als je de buitenkant even wegdenkt en bedenkt in welke setting het gebouw staat (de NDSM-werf) dan past het eigenlijk perfect in het plaatje. Het interieur heeft namelijk de look en feel van een huisfeest. Perfect voor een middag en avond vol snoeiharde hiphopoptredens.

Wanneer het feestje al dik een uur onderweg is zijn er ongeveer 10 mensen in de zaal (crew niet meegerekend). Het is dan tijd voor het eerste optreden van de dag. De Tilburgse rapper Wakeem klimt op de kleine stage en begint, na wat technische problemen met het geluid, aan zijn set. Hij en frequent collaborator T.Dutty gooien veel energie in het optreden, maar weten het dunne publiek nog niet echt warm te krijgen. Bij hun laatste nummer Afa de Gwan zijn er toch een paar mensen die hun hoofd uitbundig op en neer knikken.

Bloed veroorzakende moshpits
Na een wat slomere set van Donnie, die het publiek wel vermaakte met wat grapjes hier en daar, maar niet echt ophypete stond daar het jonge talent uit Hoorn genaamd: Jacin Trill. Samen met zijn support, Chun Bape/Sensei, knalde hij vanaf minuut een het dak van het gammele hutje genaamd Sexyland eraf. De energie die werd gemist bij Donnie bracht Trill wel mee. De aanstekelijke en vrolijke Lil Yachty-esque trapbangers vlogen je om de oren en sloegen goed aan bij het jonge publiek. Bij absolute hit: kspreyopjebytch lukte het zelfs om een vrij grote moshpit te starten, waarin Trill zo hard rondsprong dat het bloed uit zijn neus spoot. Hij haalde een mouw over zijn neus en startte nog een keer kspreyopjebytch in, terwijl iemand met een waterpistool door de zaal sprayde.

De energie bij Jacin Trill werd daarna meegedragen naar Lefensman Kid de Blits. Voorin had hij een aantal fanatieke fans die luid moshend de nummers meezongen, waaronder Chuck Bape/Sensei en MaxiMilli. Kid zelf joinde de mosh op het eind ook en hakte daarna de zaal uit met een op hardstyle geïnspireerd nummer. Het was in deze paar uur dat ook Amsterdams collectief Black Acid nog even olie op het vuur kwam gooien; wederom een act die bij het jonge publiek in Sexyland goed aansloeg en waar de hits luidkeels mee werden gerapt en gezongen.

Na deze paar uur pure hype, trapbangers en moshpits was het even tijd voor wat rust. Wat jammer was omdat er toch nog een paar redelijke artiesten binnen hun best stonden te doen. Buiten was de sfeer echter heel goed. Artiesten en publiek liepen door elkaar en het leek wel alsof het een groot huisfeest was waar een barbecue werd gehouden en je met iedereen een praatje kon maken.

Knallende afsluiters
Nadat de tijd is aangebroken om entree te heffen (alle opbrengsten voor Stichting De Ark van Noach, top!), staan er nog drie artiesten op het programma. De eerste daarvan is Def Major. De Schiedamse rapper krijgt het voor elkaar om de voorkant van het podium te breken in zijn eerste nummer, wat eigenlijk ook niet heel raar is aangezien de buigbare stage de hele dag bewerkt is door ragende twintigers. Na een korte valpartij staat Def echter weer op, recht zijn rug en gaat vrolijk verder. Het publiek heeft er weer zin in gekregen. Nog niet eens bijgekomen van Def is het al aan de beurt aan de onofficiële headliner. De 15-jarige Leafs heeft in een hele korte tijd heel veel voor elkaar gekregen. Een kleine hit, een contract bij Noah’s Ark en een redelijk grote following. Dit is ook wel te zien aan de toegenomen drukte. De mensen zijn voor hem gekomen. Hij begint zijn set met het vrolijke Hij+Zij. Een lekker opwarmertje. Naarmate zijn set vordert komen de meer hyped up-tracks. Die gaan er goed in bij het publiek en Leafs heeft de jonge uitstraling en daarmee dus ook de jonge energie. Zijn lach bij elke track werkt aanstekelijk en bij afsluiter Alright lukt het hem zelfs om de mensen achterin moshend mee te krijgen.

Hierna vertrekt een groot deel van het publiek terwijl Ome Omar, de laatste van de avond, zijn best doet om ze erbij te houden. Dat lukt aardig en met een toch nog grote groep weet hij het jubileum van Noah’s Ark flitsend af te sluiten.

Kortom; een geslaagd feestje. Met een line-up die op een klein zomerfestival niet zou misstaan kan natuurlijk weinig misgaan. Enig minpuntje was het povere geluid in de zaal. Dit moet je alleen wel voor lief nemen als je bedenkt dat de sfeer deels wordt gecreëerd door de huisfeestsetting die de Sexyland met zich meebrengt. Natuurlijk waren de inkomsten van de dag ook voor het goede doel wat het al geslaagde feestje nog geslaagder maakte.

Nog een paar foto’s:

Geplaatst door bowie op 12 september 2017