Een classic avond met D.A.C. in Amersfoort

Nadat Rico & Sticks vorig jaar weer met ouder materiaal begonnen op te treden en de apen van Duvelduvel hun geurtje achter lieten in Annabel is het dit jaar aan D.A.C. om ‘De Amersfoortse Pracht’ terug live on stage te brengen. Eenmalig en exclusief, gratis toegang voor de eerste 500 bezoekers. Het werd een avond om niet te vergeten.

dac_07

Het is een kille winteravond, de tweede van het jaar om precies te zijn, als de eerste heads zich al rond 19.00 bij Fluor (voorheen De Kelder) verzamelen. Een uurtje kou trotseren om als eerste binnen te zijn, dedicated dus. Wij zien dat niet zitten en drinken nog iets in de omgeving, om rond kwart voor acht toch terug te keren. Eenmaal binnen bestaat het publiek ogenschijnlijk voor 75% uit Amersfoorters, aan de shirts, truien en FC Amersfoort-caps te zien. De DJ legt ondertussen de ene na de andere classic onder de naald en draait precies wat de crowd, ouder dan bij de gemiddelde hiphopshow van tegenwoordig, wil horen. Wu-Tang, Sean Price, Nas, dat soort werk.
Mario Kartel verschijnt om 21.00 op het podium voor een show van een half uur, waarin de jonge Tellem bijna als frontman fungeert, Big2 (“Shake yo’ ass, straks krijg je die real hiphop!”) vakkundig back-upt en zorgt voor strakke verses en Spacekees als held onthaald wordt door zijn thuisstad. De sfeer komt er met tracks als Regenboog en Stuur er prima in.

dac_02dac_06

Dan is het tijd voor datgene waar iedereen voor komt. De Coöperatie komt in etappes de bühne op en in verschillende combinaties rappen de mannen de microfoons compleet aan gort. Hux B kent zijn tongue-twisters nog net zo goed als 11 jaar geleden, Diggy Dex is niet verleerd hoe je een snoeiharde hiphopshow geeft, het stemgeluid van Wudstik is live erg lekker en de kartrekker en spokesman is Jiggy Djé. En na een paar tracks krijgt ook Grootmeester Jan -tegenwoordig woonachtig in Leeuwarden- een warm welkom in Amersfoort.

dac_03dac_09

Een trip down memory lane volgt; tracks van beide D.A.C.-platen worden afgewisseld en met volle overtuiging de mic ingerapt. Knap hoe de mc’s, ondanks veel solo- en andere projecten van erna, de lyrics van tracks als De Grote Schoonmaak, Zaterdagmiddag en Maak Kennis Met Klasse met minimale fuck-ups eruit weten te gooien. Hoogtepunten zijn er volop; Rappatak, een van de eerste Jiggy Djé-tracks, De Cypher (die natuurlijk wordt geopend door Skiggy Rapz) en Springstof vallen goed, maar bij De Amersfoortse Pracht en Doorhalen weet niemand die in de voorste helft van de zaal staat stil te staan. Detail: net als de meeste oude heads in de zaal kennen ook de jongeren in de Fluor de lyrics woord voor woord.

dac_05dac_10

“Voor jullie is het gratis maar voor ons net zo goed, dus we gaan gewoon door tot het niet meer leuk is, oke?”, vraagt Jiggy na ruim anderhalf uur gerockt te hebben. Er worden nog solotracks van hem, Wudstik en Diggy Dex gespeeld maar het meeste indruk heeft Grootmeester Jan al gemaakt met zijn Ik Meen ‘T Echt, waarvan om me heen elk woord wordt meegerapt. In het laatste blok van de show worden verschillende tracks uit de set nóg eens ten gehore gebracht, maar wat geeft het? Het feest blijft aan, zeker wanneer de hoeveelheid drank op het podium toeneemt, Darin G. wordt uitgedaagd om een hele oude verse te komen rappen en Spacekees’ terugkeer on stage voor pure euforie zorgt tijdens Hiphopisdesjit. Na ruim 2,5 uur is een classic show ten einde. Amersfoort werd geblessed vanavond.

dac_08dac_04 dac_11

Geplaatst door bowie op 27 december 2016