Edutainment: KRS-One komt naar de Melkweg

KRS-One stond al eerder in de Melkweg (2010)

Wat droge feiten: KRS-One werd geboren in The South Bronx, de hiphopbaarmoeder, en wordt volgend jaar 50. KRS werd al jong wees en zwierf een tijd rond. Hij las veel in de bibliotheek en begon zichzelf al gauw The Teacher/Teacha te noemen.

Met rappen is hij al sinds de jaren tachtig heel druk, en als frontman van de groep Boogie Down Productions (BDP) bracht hij vijf albums uit, de eerste, Criminal Minded, al in 1987, met de klassieke disstrack The Bridge is over. BDP’s oorspronkelijke dj, Scott La Rock, die ook sociaal werker was, werd datzelfde jaar doodgeschoten toen hij tussenbeide probeerde te komen in een ruzie. Op de hoes van BDP’s tweede album By All Means Necessary zien we KRS met een gun in zijn hand door een gordijn gluren: een verwijzing naar de beroemde foto van Malcolm ‘By Any Means Necessary’ X. Dit album is heel anders van toon: door de dood van Scott rapt KRS veel minder over geweld, maar meer over sociale en politieke kwesties. Dat blijft hij doen: al in 1989 richt KRS de Stop The Violence Movement op en in 2005 werkte hij mee aan Immortal Techniques nummer Bin Laden. KRS bracht ook meer dan 15 albums uit in zijn eentje: in 1993 zijn solodebuut Return of the Boom Bap en in 2013 nog de EP Never Forget. KRS zet zich ook in voor hiphop als culturele beweging: hij richtte The Temple of Hip Hop op, omdat hiphop niet alleen een muziekgenre is, maar vooral ook een ’urban consciousness’ die ‘geleefd’ moet worden door de volgelingen. KRS schreef in 2009 ook het boek The Gospel of Hip Hop. In een interview met AllHipHop waren zijn eigen verwachtingen bij dit boek niet echt bescheiden: “I’m suggesting that in 100 years, this book will be a new religion on the earth … I think I have the authority to approach God directly, I don’t have to go through any religion … In a hundred years, everything that I’m saying to you will be common knowledge and people will be like, ‘Why did he have to explain this? Wasn’t it obvious?”

 

KRS-One in de Effenaar (Eindhoven) in 2011, door Lotte van den Acker

 

Maar opscheppen is hiphop, en KRS toont zich in zijn rhymes juist ook vaak wat bescheidener. In ieder geval niet als iemand die van uiterlijk vertoon houdt, maar iemand die gewoon, net als een eenvoudige leraar, een boodschap mee wil geven: Who gets weaker? The king or the teacher. … Teachers teach and do the world good. Kings just rule and most are never understood. It’s not about a salary it’s all about reality, immers! En Without a crown, I still burn, aldus KRS. Van KRS hoeven we dus geen rijmpjes over blowen, blote vrouwen en dikke kettingen te verwachten, maar pure knowledge. De letters in KRS-One’s naam staan dan ook niet voor niets voor Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone.

 

KRS-One in Het Paard van Troje (Den Haag) in 2013, door Vincent van der Does

 

KRS-One wordt niet gezien als gangstarapper, maar als een slimme autodidact, die conscious hiphop maakt – iemand die ‘niet de balzak maar het brein prikkelt’, een mooie omschrijving die journalist en schrijver Saul van Stapele ooit gebruikte voor dit hiphopgenre. KRS wil nogal eens belerend overkomen en dat is soms best wel een beetje irritant, maar zijn liveshows zijn altijd strak en bevatten bovendien altijd gezellige extra activiteiten op het podium: zo signeert hij vaak live T-shirts en laat hij hele dancecrews battelen on stage. En met een beetje geluk bedient een van Kris’ zonen de draaitafels. Hip Hop Appreciation Week, een feestelijke week die KRS ook bedacht, jaarlijks van 19 tot 25 mei, is ten tijde van het concert jammer genoeg al voorbij, maar dit jaar is het gewoon Hip Hop Appreciation Month en verlengen we ’m tot 5 juni: Yeah you in there yeah yeah.

 

Op donderdag 5 juni speelt KRS-One in de Melkweg te Amsterdam. Alle info over die avond lees je via deze link. Voor een kaartje betaal je € 23,- (excl. servicekosten en lidmaatschap) en die zijn te koop via deze link. Om alvast warm te draaien voor deze show én die van Mobb Deep (14 juni) heeft DJ SP een speciale mix in elkaar gezet: 

 

Geplaatst door bowie op 23 mei 2014