Dutch From The 5th: Dutchavelli is nu een enorme uitdaging voor concullega’s

Ex-Rotterdammer Dutchavelli lanceerde zichzelf de afgelopen maanden moeiteloos naar de top van de Britse drill-scene. Met de track I Dunno, waarin hij zij aan zij rapt met Stormzy en Tion Wayne, wist hij tientallen miljoenen streams te behalen. Nu staat hij in de spotlight en is het wel zo gepast dat de wereld hetzelfde jaar nog formeel kennis met hem maakt. Dutchavelli eindigt 2020 met een klapper. Het album Dutch From The 5th laat zien hoe ijskoud de opkomende superster is én rapt.

Alhoewel Dutchavelli voor onze overzeese buren een gloednieuw fenomeen lijkt te zijn was de rapper in Nederland al langer een spraakmaker. Dit had hij te danken aan de periode die hij in Rotterdam doorbracht. In zijn eerste levensjaren verhuisde zijn familie naar Nederland, waar ze een aantal jaren bleven. In 2018 deed de rapper al een geslaagde 101Barz-sessie samen met Kempi. Destijds was Dutchavelli 24 jaar oud maar had hij al wat turbelente tienerjaren in Engeland achter de rug.

Na hun tijd in Rotterdam keerde de familie terug naar het geboorteland van Dutchavelli, waar hij het verkeerde pad op wandelde. Op 17-jarige leeftijd werd de Engelsman al veroordeeld tot zes jaar celstraf. Die periode, gepaard met de tijd die hij op straat doorbracht, is cruciaal voor zijn teksten. Daarin betuigt hij spijt, verkondigt hij geleerde lessen én criminele verhalen vol zelfreflectie en soms zelfs een vleugje trots.

Dutchavelli heeft dus genoeg verhalen te vertellen op Dutch From The 5th. Zo rapt hij verhalend over zijn tijd achter de tralies: Segregation, thirteen weeks / My neighbour doin’ a protest, banging his door, won’t let me sleep.” Deze verhalende stijl draagt Dutchavelli met zich mee gedurende het hele project. Het zorgt voor introspectieve teksten. De luisteraar mag achterover leunen terwijl de rapper beelden schetst alsof je een ouderwetse Scorsese bekijkt die zich ditmaal afspeelt op de grimmige straten van Londen.

Alhoewel dit de sterke kant is van de rapper, zijn de teksten niet helemaal perfect. Het verhalende effect gaat gepaard met luie en herhaalde strofes. Het op zijn tijd gebruik maken van vergelijkende metaforen kan zorgen voor slimme en vaak glimlach-waardige teksten. Dutchavelli melkt het poëtische effect echter volledig uit, waardoor het na verloop van tijd een vervelende toevoeging wordt. Hiernaast zijn de vergelijkingen vaak enorm simpel. Sommige worden zelfs verspreid over het album hergebruikt: “Goin’ up North like Vardy”, “Goin’ up North like Pogba” en vervolgens: “I was up North like Rashford.”

Ondanks dit kleine kritiekpuntje verdient Dutchavelli heel wat lof voor dit album. De flow en inhoud die hij brengt maken het goed. Moeiteloos weet hij zichzelf staande te houden op beats die iedere subwoofer zullen doen trillen. Het is dan ook niet voor niets dat hij zoveel aandacht verkreeg het afgelopen jaar. De energie die Dutchavelli met zich meebrengt is op zichzelf al aanstekelijk. Combineer dit met zijn zelfbewuste, beeldende teksten en er ontstaat een enorme uitdaging voor de rest van het Britse hiphoplandschap.

Precies dat zal het interessantste zijn aan de nabije toekomst van deze rapper. Met een razendsnel groeiende bekendheid is het een kwestie van tijd voordat Dutchavelli met de rest van de game zal samenwerken of misschien zelfs zal beefen. Het is maar de vraag hoe zijn concullega’s tegen zijn enorme talent zullen opboksen. Dutch From The 5th is een eerste stap die hopelijk zo snel mogelijk wordt opgevolgd door een tweede.

Stream:

Geplaatst door bowie op 11 november 2020