Dope D.O.D. – Branded

Branded telt zeventien nummers en daarvan zijn er meerdere die qua stijl anders zijn dan single What Happened. Toch voert de bekende onheilspellende sound plus beats met zware bassen de boventoon. Jay Reaper laat dit ook direct op openingstrack Branded horen: “Are you ready for the real hardcore shit? Anything else right now is less important.” Geweld en absurditeit lopen als rode draad door de teksten, zoals te horen op Gatekeepers (‘i cut throats of all those wack urban rappers, spin and stab Persian daggers’) en Redrum (‘the sky will turn blacker than terminal cancer’).

Dope D.O.D. kan echter meer dan shockeren. Candy Flipping en Slowmotion zijn goede voorbeelden van herkenbare boombap tracks die afwijken van de horrorachtige Dope D.O.D. sound. Op Candy Flipping klinkt een soulvolle bas door en waagt Skits Vicious zich aan een gezongen refrein: een niet onverdienstelijke en verrassende poging. Slowmotion is een rustpunt tussen alle horror en absurditeit door; de luisteraar kan even achterover leunen op het refrein “We float in slow motion, just smokin’, flowin’, no jo-kin’”.

Branded bevat vocale gastbijdragen van Simon Roofless en Sean Price. Met een droge openingszin als ‘psychosis, i wrote this, heroin, needles and wings: fly dope shit’ weet Sean Price zijn cultstatus te versterken. Dopey Rotten lijkt met zijn sporadische verses op Branded ook een gastartiest. Waar Skits Vicious met zijn aparte stemgebruik en sterke lyrics imponeert en Jay Reaper zich een vaardig flower toont, heeft Dopey geen uitgesproken kwaliteit. Zijn milde stemgeluid klinkt minder geforceerd dan dat van zijn groepsgenoten, waardoor de bijdragen toch goed zijn voor de afwisseling.

Met het merendeel van de nummers op Branded blijft Dope D.O.D. dichtbij de stijl waarmee zij naam maakte; een mix van horror en absurditeit. Dat de Groningers hier en daar afwijken van hun core-stijl zorgt ervoor dat er geen sleur ontstaat. Om terug te komen op de woorden van Jay Reaper over hardcore hiphop: “anything else right now IS important”, voor het totaalplaatje.

Branded is uitgebracht op 23 september 2011.

01. Branded (beat: Digits)
02. What Happened (beat: Floris Jonker)
03. The Island (beat: Posij)
04. Real Gods (met Simon Roofless) (beat: Moshine)
05. Combust (beat: Peter Songolo)
06. Ghost And The Darkness (beat: Peter Songolo)
07. Redrum (beat: Peter Songolo)
08. Psychosis (met Sean Price) (beat: Peter Songolo)
09. Slowmotion (beat: Peter Songolo)
10. Cosmosis Jones (beat: Madbeard)
11. Pandora’s Box (beat: Moshine)
12. Witness The Crispness (beat: Moshine & Manic)
13. Gatekeepers (beat: Peter Songolo)
14. Candy Flipping (beat: Peter Songolo)
15. Blaow!!!! (beat: Peter Songolo)
16. Mothership (beat: Peter Songolo)
17. Dark Age (beat: Moshine & Manic)

Meer info: Dope D.O.D.

Geplaatst door bowie op 17 oktober 2011