Doom – Born Like This

Er deden geruchten de rondte dat Doom stand-ins gebruikte bij shows, er waren vaak klachten over te dure merchandise, en ook valse beloftes over samenwerkingen vielen niet in goede aarde bij fans. Wellicht is dat één van de redenen van de veranderingen rondom de man. MF Doom werd Doom, Metal Face en Metal Fingers zijn beide niet op het album te vinden en alleen het masker bleef over. Door al deze veranderingen zou je bijna verwachten een nieuwere Doom te horen, tevergeefs.

Het lijkt er erg op dat Born Like This veel verouderd materiaal bevat. Een voorbeeld hiervan is het nummer Microwave Mayo dat gemakkelijk op het album Mm.. Food had gekund. Nog een voorbeeld is het nummer That’s That. Een beat gemaakt door Doom zelf, die hij al eerder gebruikt heeft. Hierdoor lijkt het erop dat Doom niet al teveel tijd in het album heeft gestoken.

Ondanks dit allemaal is Born Like This een volwaardig album. De producties zijn vrijwel allemaal van goede kwaliteit en instrumentaal goed in elkaar gezet. De vele tekenfilm samples passen goed bij Doom en zijn abstracte stijl. Niet alleen is Doom begenadigd met pen en papier, maar ook met knoppen, samples en beatprogramma’s. Op drie tracks na neemt Doom alle beatproducties voor zijn rekening. Producer Jake One heeft twee producties geleverd, Microwave Mayo en Ballskin. Madlib zat aan de knoppen tijdens Absolutely, maar ook wijlen J. Dilla heeft een productie op zijn naam staan, namelijk Lightworks.

Op het album zijn ook een paar goede featurings te vinden. Op Yessir is Wu-Tang member Reakwon te horen, die overigens de hele track voor zijn rekening neemt. Ook Wu-Tang lid Tony Starks aka Ghostface Killah heeft een aandeel op Born Like This. Op Angelz nemen hij en Doom de Charlie’s Angels mee de ghetto van Brooklyn in voor een rondleiding. De femcee Empress Starhh komt ook goed over met het nummer Still Dope. “Still dope, power walk, burning of the calories, phat and not ballast see, Metal Face family” zijn lines die goed overeenkomen met Doom’s abstracte stijl.

Al met al heeft Born like this twee gezichten. Aan de ene kant is het jammer dat het wat verouderd materiaal is. Aan de andere kant is het goed om Doom weer te horen met zijn welbekende goede en constante kwaliteit. Ook zijn taalkundige spitsvondigheid leveren een positieve bijdrage. Echter zullen sommige trouwe fans bij het horen van het album niet echt bevredigd zijn, daarentegen zullen sommige fans dit weer een klassieke meesterwerk van Doom vinden. Hoe dan ook Doom, de tot cultheld gevormde, gemaskerde rapper is terug, en hoe!

Tracklist:
01. Suppervillain Intro
02. Gazzillion Ear
03. Ballskin
04. Yessir feat. Reakwon
05. Absolutely
06. Rap Ambush
07. Lightworks
08. Batty-Boys
09. Angelz feat. Tony Starks
10. Cellz
11. Still Dope feat. Empress Starhh
12. Microwave Mayo
13. More Rhymin’
14. That’s That
15. Supervillainz feat. Kurious
16. Bump’s Message
17. Thank Ya

Meer info

Geplaatst door bowie op 19 april 2009