DJ Yoda

Een van de grootste verassingen op het Dour Festival van 2005 was wel DJ Yoda. HIJS nam de kleine DJ even apart voor een kort gesprekje.

De laatste jaren worden veel DJ sets ondersteund door de nodige visuals. Met nadruk op ondersteund, de DJ en zijn muziek zijn altijd nog het middenpunt. DJ Yoda doet het echter anders: De visuals zijn de show! Op het Dour festival verraste hij iedereen met zijn show ‘DJ Yoda Goes To The Movies’. In deze show (die op Dour helaas voor het laatst plaatsvond) werden beelden uit onder andere films, series en cartoons gemixt met een hiphop soundtrack. Yoda maakte gebruik van de nieuwste technieken om in plaats van de muziek ditmaal de beelden te scratchen.

DJ Yoda, geboren als Duncan Beiny omschrijft zichzelf als een scratch DJ. ‘Ik ben een scratch DJ, eigenlijk een hiphop DJ, maar ik draai eigenlijk gewoon allemaal soorten muziek.’ Zijn DJ naam bedacht hij jaren geleden, geïnspireerd door de grote pop van Yoda uit Star Wars die op zijn kamer stond. Yoda is een bezige man, naast het DJ-en organiseert hij de wekelijkse Spread Love party in Londen. Ook is hij oprichter van Fat Lace magazine, een hiphopmagazine met een flinke dosis humor. Yoda werd in 2001 verkozen tot DMC Scratch DJ Of The Year in Engeland om vervolgens ook op te treden als jurylid in de competitie. Verder werd hij door een Engels magazine uitgeroepen tot een van de “Ten DJs To See Before You Die”.

Een volledig ‘gewone’ DJ is Yoda nooit geweest. “Toen ik als DJ begon, probeerde ik altijd al zoveel mogelijk samples uit films in mijn set te verwerken.” vertelt hij. “Later werkte ik dat uit, ik ging films live van een soundtrack voorzien. Ik draaide de film gewoon af en maakte er ter plekke een hiphopsoundtrack bij. Met dat concept heb ik uiteindelijk 2 tours gevuld, een met de film ’ The Gooney’s’ en een met ‘Ferris Bueller’s Day Off.” Dankzij technische ontwikkelingen kon Yoda dit idee uitbreiden. “Toen ik ergens de DVJay (een apparaat om DVD’s mee te kunnen scratchen, red.) zag dacht ik meteen ‘Die moet ik hebben’. Ik had in mijn hoofd al zoveel ideeën zitten waarvoor een dergelijk apparaat perfect van pas zou komen.”

Zoals veel DJ’s heeft Yoda een flinke hoeveelheid mixtapes gedropt. Zijn ‘How To Cut & Paste’ tapes, uitgebracht op Antidote Records zijn volgens Yoda ‘de populairste’ van zijn tapes. Op dit moment wordt de laatste hand aan zijn soloalbum gelegd. “Ik ben er erg trots op” zegt Yoda. “Na alle mix-cd’s is dit nu echt een album van mezelf. Ik heb voor het album de nodige hulp gekregen van verschillende rappers en zanger(es)s(en).” De precieze datum van het album is nog niet bekend, maar volgens Yoda moet het ergens rond deze tijd uitkomen. Daarna is het tijd voor de DVD van DJ Yoda Goes To The Movies. Yoda: “Ik heb net 2 jaar lang aan mijn album gewerkt, dus nu dat eindelijk is afgerond is een mix-dvd de volgende release op het lijstje.”
 

Geplaatst door bowie op 18 september 2005