DJ Jane Doe: “Ik heb geen concurrentie”

Op haar 15e begint ze te draaien onder de naam Jane Doe. Met name hiphop en R&B. “Ik werkte in een bar als 15-jarige, en op de vrijdagavond was het altijd heel rustig. Dan hing ik vaak bij de dj booth, want ik hield altijd al van muziek. En als de tent dicht was, ging ik stiekem plaatjes draaien. De dj die daar werkte heeft me toen veel geholpen, maar ik heb ook heel veel hulp gehad van DJ Chaos. Hij nam elke keer een dag in de week echt drie kratten vol platen mee zodat ik kon oefenen. Ik had toen nog geen idee waar het allemaal heen kon leiden en vond het gewoon leuk om te leren scratchen en mixen.”

“Ik ben in het draaien gerold, want ik wilde gewoon leren mixen, toen werd ik op een gegeven moment geboekt voor feesten en draaide ik vooral wat mensen wilden horen. Dat vond ik niet zo leuk, want ik wist nog niet echt wat ik wilde en toen ben ik meer naar hiphop getrokken. Ik wilde muziek maken waar ik van hield.”

“Het unieke aan mijn stijl is dat ik voor een vrouw best zwaar draai. Ik draai bijvoorbeeld veel underground hiphop, omdat ik daarmee opgegroeid ben. Het hoeft van mij niet zo zoetsappig te zijn. Ik hou van echte muziek, met goede tekst en inhoud en die je kan voelen.” Toch heeft ze zich als vrouw wel moeten bewijzen. “Als vrouwelijke dj bekijken mensen je soms wel anders. Dat vond ik eerst heel irritant. In het begin kostte het me veel moeite. Ik dacht van ‘boek me omdat ik dope ben en niet omdat ik een vrouw ben’. Ik vind dat ik me nu wel heb bewezen. Over het algemeen krijg ik positieve reacties op mijn optredens. Mensen zijn soms heel verbaasd. In Nederland is geen vrouwelijke dj die kan scratchen en oldschool hiphop draait zoals ik dat doe en daardoor zijn ze verbaasd. Er zijn wel mannelijke dj’s die hetzelfde draaien of dezelfde smaak hebben, maar ik onderscheid me wel als vrouw. Ik beheers mijn stijl en technisch gezien kan ik goed draaien. Ik mix, scratch, pak de mic, draai met cd’s en vinyl; ik beheers alles.”

Jane beaamt dat je hard moet werken om als dj om je skills te verbeteren. “Ik oefen vooral tijdens mijn set, want ik draai veel en oefen thuis nog eens om me meer te ontwikkelen als turntablist, zodat ik alle kneepjes perfect ken. Voor het scratchen heb ik ongelooflijk veel geoefend en oefening baart kunst. Maar ik draai nu al bijna tien jaar en alles zit in mijn hoofd, daardoor hoef ik niet meer zoveel te oefenen. Maar dingen die DJ TLM bijvoorbeeld doet kan ik niet. Hij is mijn grootste inspiratiebron, zo wil ik worden. Hij mixt en scratcht foutloos, entertaint het publiek en pakt de mic alsof hij ermee geboren is. Maar bijvoorbeeld DJ Turne bewonder ik ook.”

Momenteel draait ze al een tijdje mee als dj met M.O. & Brakko. “De eerste keer dat ik ze begeleidde was in de finale van de Grote Prijs van Nederland. De derde man achter M.O. & Brakko, Spliff, zocht namelijk een dj en ik zei dat ik zeker wist dat ik het kon, want ik had al eerder een finale van de Grote Prijs gedaan en ook op veel shows van andere artiesten gedraaid.” Ze waren overtuigd en een nieuwe samenwerking was geboren. “Ik ben eigenlijk blijven plakken, het klikt gewoon goed en ik zal voorlopig nog met hun blijven werken.”

Naast haar boekingen met M.O. & Brakko timmert ze alleen ook hard aan de weg. “Ik draai zelf ook op Nope is Dope. Mensen verwachten soms dat ik dan hardstyle draai, maar ik kan gewoon mijn eigen ding doen. Verder organiseer ik elke derde zondag van de maand een eigen feest in Bitterzoet ‘Diggin de crates’. Daar nodig ik dj’s uit met hun eigen vinyl platen, daarvoor moeten ze dus weer eigenlijk diggen in kratten, en zweten zoals het hoort. Technologie maakt het wel een stuk makkelijker, maar ik vind dat het echt een minpunt is als een dj niet met vinyl kan draaien. Ik zelf kan alles draaien, zowel met cd’s als met de software Serato. Maar ik draai niet meer met mijn eigen vinyl, alleen op mijn feestje neem ik de platen weer mee. Ik heb er niet zo veel hoor, een stuk of 1.000. Ik draai voornamelijk old school hiphop en R&B zoals Koffee Brown, Dilated peoples en Mobb Deep.”

“Ik heb nog cassettebandjes met oefeningen van vroeger en ik hoor wel dat mijn draaistijl veel is veranderd, want er komt tegenwoordig niet meer zoveel goede muziek uit. De meeste commerciële dingen voel ik niet.”

Ondanks haar jarenlange ervaring met draaien blijft ze het soms moeilijk vinden om het publiek aan te voelen. “Bijvoorbeeld een publiek rond de 16 dat geïnteresseerd is in TMF charts. Daar moet ik soms mee worstelen. En als ik dan klaar ben met draaien denk ik soms, ‘wat heb ik slecht gedraaid’ maar dan komt het publiek soms weer superenthousiast naar me toe, dus dat is wel leuk.”

“Naast dj-en houd ik me ook bezig met producen. Ik bouw nu in stilte mijn studio op. Mijn streven is om goed te zijn voor mezelf, voor M. O. & Brakko en goede producties te maken voor artiesten. Beats maken kan ik wel, maar ik wil het complete plaatje. Ik heb veel bewondering voor bijvoorbeeld Neenah, zo allround wil ik ook worden, ik kan alleen niet zingen”, voegt ze lachend toe.

Toch is het is nooit haar droom geweest om het te gaan maken. “Ik ben toevallig tegen iets aan gebotst waar ik van ben gaan houden en ik wil goed zijn in wat ik doe, het maximale eruit halen, maar ik hoef niet per se de beste te zijn. Ik ben de enige die zo goed is als ik onder vrouwelijke dj’s. Er is geen vrouwelijke dj vergelijkbaar met mij. Er is dus eigenlijk geen concurrentie en ik wil gewoon veel draaien. Ik heb bijvoorbeeld ook in het buitenland opgetreden en zie het als een zegening om naar het buitenland te gaan en betaald te krijgen.” Voorlopig werkt ze nog wel parttime, want volledig rondkomen van de muziek kan nog niet: “Hiphop betaalt niet zo goed als house. Ik wil graag fulltime draaien, maar alleen als ik niet op de centen hoef te letten. Ik kan het nu goed combineren door overdag te werken en soms ’s nachts of in het weekend te draaien.”

Jane Doe is druk en blijft niet graag stil zitten, dus in de toekomst kunnen we nog veel verwachten. “Er komt een project aan met 50 artiesten. Het concept is afkomstig van DJ Tony Touch, in de jaren ‘86, ’98 heeft hij drie mixtapes uitgebracht met op elke mixtape 50 MC’s die spitten in een soort van cipher. Ik ga zelf de beats en de artiesten samenstellen. Ik doe het helemaal alleen, van sponsors tot artiesten regelen. In het voorjaar van 2010 zou het uit moeten komen en ik hoop dat Tony Touch aanwezig kan zijn op de releaseparty; het is immers zijn concept.” Verder wil ik een heel goede turntablist en producer worden en blijf ik voorlopig met M.O. & Brakko bezig."

Voor meer informatie check de shows met M.O. & Brakko of http://www.myspace.com/djjanedoe

Geplaatst door bowie op 5 oktober 2009