Dit zijn de releases die je op de laatste dag van juli moet checken

Het is plotsklaps hartje zomer. Voor veel mensen de reden om er vandaag op uit te trekken met vrienden of familie. Maar als je kalm binnen blijft en hieronder vijf keer op play klikt vandaag, heb je aanstaande maandag een streepje voor bij je collega’s. Want dan ben jij op de hoogte van de hardste platen die op deze vrijdag-releasedag zijn gedropt. We vatten het samen in mini-recensies. Want lezen met dit warme weer, gaan we je niet teveel aandoen; het draait ten slotte om de muziek. Enjoy!

Sleepy Hallow – The Black House
Toen Pop Smoke overleed, ging een deel van de nog hevig in ontwikkeling verkerende Brooklyn drill-scene verloren. Gelukkig zijn daar veel andere jonkies om de grove sound in leven te houden. Fivio Foreign, Sheff G en Sleepy Hallow bijvoorbeeld. Laatstgenoemde bracht in mei en juni nog tapes uit, en vandaag is het weer raak. De traditionele drillflows gaan gepaard met zang-experimenten. De rapper uit Flatbush leent net als Pop Smoke elementen uit de UK maar geeft er op die manier een eigen draai aan. Er kan nog best een en ander gepolijst worden, maar het gaat niet lang duren voordat de volgende drill-superster uit de oostkant van New York geboren wordt.

Jonna Fraser – Calma
Jonna Fraser groeide na zijn bijdragen aan New Wave in 2015 onder de vlag van Noah’s Ark uit tot een van de household-names van de Nederlandse hiphopgame. Dankzij de streams die hij al binnenhaalde met singles als 4 Life en Dior Money is zijn achtste volwaardige release al goud tijdens de release. Nu zeggen cijfers ons niet alles; wij luisteren deze plaat en horen zomerse riddims (Fya met Bryan MG en Downfall met Darkoo), liefdesliedjes (Kylie, Kalmeer) en vurige raps (“We shinen ook zonder designer / als je niet kan buyen en toch gaat buyen, ben je een liar!”). En dan is er als kers op de taart ook nog een samenwerking met Headie One uit Tottenham. Die werkte al samen met o.a. Dave en Skepta en kreeg onlangs nog wereldwijde spotlichten op zich gericht door een collabo met Drake. Een placement op een Jonna Fraser-album gaat de aandacht in Nederland voor hem vergroten. Hopelijk voor Jonna werkt het ook vice versa.

38 Spesh – 6 Shots
Als je zelfs op een zomerse dag als deze klaar bent voor wat ijskoude, grimmige straatrap uit New York, zit je safe met 38 Spesh. In de voorbije twee jaar bracht hij al projecten met Kool G Rap en Benny The Butcher uit, dit keer doet hij het helemaal zelf. 6 Shots dient als vervolg op zijn EP 5 Shots uit 2019. Het hele plaatje is door de man uit Rochester zelf geproduceerd. Donkere pianotonen, vocal chops en drums die er gegarandeerd voor zorgen dat je gaat kopknikken. Neem de fantastische solotrack Overkill. Daarop rapt hij op de treurige strijkerssample venijnig richting zijn concullega’s: “I can never live in that misery / Like; look where you live, ya cribs is cheap!”

Benny The Butcher & DJ Drama presents: Black Soprano Family
Terwijl de wereld Westside Gunn en Conway The Machine in 2020 al hevig zag pingpongen met releases (allebei staan ze nu op twee en dan moeten hun albums nog verschijnen!), was het even wachten op neef Benny. De derde Buffalo-spitter vond het tijd om zijn eigen rapfamilie op sleeptouw te nemen; een beetje zoals 50 Cent deed met G-Unit toen hij wereldwijde faam kreeg. Benny’s click heet B$F; Black Soprano Family. Hij neemt ze op de schouders en geeft ze samen met DJ Drama een podium. In de met multi’s en syllables gevulde rijmschema’s van de mannen is het poch-gehalte hoog. Verhalen over deals, geld, hun liefde voor de straat; de dreiging druipt van deze plaat af. Top het af met bars als “I put coke-white seats inside a lime-green Tesla” (Benny) en “Shots from the 40 cal will make ‘em stampede / My hand squeeze? First thing you see is head bleed / Damn! Gotta clear the scene / That boy gonna need a med team” (Heem) en je zit gebakken. Het is te hopen dat deze tape ook zonder DJ Drama’s irritante “Gangsta”-sample wordt uitgegeven want dit had net zo goed een album kunnen zijn.

Shoreline Mafia – Mafia Bidness
De naam Shoreline Mafia gonst al een tijdje rond. Niet alleen in thuisstad Los Angeles, maar ook wereldwijd. Het rapcollectief bestaat uit Ohgeesy, Fenix, Rob Vicious en Masta Kato heeft vandaag hun officiële debuutalbum uitgebracht; Mafia Bidness. En daarop is de groep jammer genoeg minder plezierig dan op eerdere mixtapes. Zelfs een featuring van Future (de chemie mist) weet daar geen verandering in te brengen. Wanneer ze een beat krijgen voorgeschoteld die zomaar de zomer-smasher van het jaar kan worden, steken ze de koppen bij elkaar voor de meest speelse punchlines. De zuidelijke bounce gaat regelmatig samen met westcoast-keys. En als YG en Q Da Fool tevoorschijn springen op de remix van Gangstas & Sippas krijg je gewoon zelf zin om een tropische cocktail aan je lip te zetten. Laat de supersterren achterwege en doe het zelf, is ons advies.

Geplaatst door bowie op 31 juli 2020