Dit zijn de plekken waar je komend weekend de vijftigste verjaardag van hiphop kunt vieren

Aanstaande vrijdag, op 11 augustus, is het precies vijftig jaar geleden dat DJ Kool Herc een houseparty gooide aan 1520 Sedgwick Avenue. Het moment wordt sindsdien gemarkeerd als de geboortedag van hiphop. Is een halve eeuw aan muzikale historie samen te vatten in een artikel? Wellicht niet, maar veel evenementen-organisatoren staan aankomend weekend stil bij het feit dat het genre Abraham ziet. Ook in Nederland. We zetten de meest ideale parties waar je deze historische verjaardag aankomend weekend kunt vieren op een rij!

11 augustus

Contact High: A Visual History Of Hiphop @ Ferro Gashouder, Rotterdam
Wat:  Contact High: A Visual History of Hip-Hop strijkt van 11 t/m 26 augustus drie weekenden neer in de Ferro Gashouder. De Amerikaanse fototentoonstelling zal voor het eerst in Europa te zien zijn. Naast de expositie met werk van 51 fotografen, worden er gedurende drie weekends ook live-optredens, talks, filmvertoningen en blockparty’s georganiseerd met als speciale hoofdgast de Amerikaanse pionier Fab Five Freddy.
Line-up voor de openingsvrijdag: OMA (UK), Winne, DCO, ADF Samski, Osmanbas, Maey, Edson, Vic Crezée, Mixturess, Ray Escobar, MC JR e.a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Winston ‘Winne’ Bergwijn 33 (@winne_ecktuh)

50 Years Of Hiphop @ The Social Hub, Maastricht
Limburg gaat de laatste jaren ontieglijk hard wat betreft hiphop. Veel van de coryfeeën die er vandaan komen vieren het genre samen op 11 augustus, in The Social Hub. Voor shows én een open mic moet je hier zijn.
Line-up: $KEER & BOO$, Dookie, GB Ganjaboys, Eijer, Koempel, Blöd Heinie, HFC, Jelmerbeats

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GEEN VRETEN IS GEEN VREDE 😈 (@skeerbabymack08)

50 Years Of Hip Hop @ Biergarten, Eindhoven
Iets hogerop in het land, in Brabant, presenteert ook Biergarten een volledige avond gewijd aan hiphop. Met DJ’s, Turntabletrickery, een hiphopquiz en een open mic neemt Mixtape040 je mee door vijftig jaar hiphop-historie.
Line-up: Kid Sundance, Caz One e.a.

50 Years Of Hip Hop Jam @ Beton-T, Utrecht
Een aantal dedicated hiphopheads gooien een blockparty, die geheel gratis toegankelijk is. Open turntables, open mic, open vloer, open walls én open bbq’s; je kunt zelf eten meenemen! Vrienden, kinderen, ouders; iedereen is welkom om je te joinen!
Special guests: DJ’s Mistasweet en Cutnice

Typhoon @ Openluchttheater De Goffert, Nijmegen
Ty speelt deze zomer een handjevol shows in openluchttheaters door het hele land. Hij heeft net een nieuwe single uit (checken!) en is in de voorbereiding van zijn shows in Carré in de herfst. Hiphop vieren in een setting als deze, kan niet fout.

12 augustus

Notes presents Ferro Gashouder Takeover: The Blockparty Of The Future
Notes is aangesteld om in het openingsweekend van de Contact High-expo een party te organiseren en met de line-up zit het wel safe. Van 20:30 tot 01:00 ga je heerlijk met een aantal fijne dj’s.
Line-up: Tera Kòrá, Ghost, Essi, Nems, Frandy Perez, Folake, MC Locks Vegas

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Notes (@notes.community)

SMIB x TNO FEST @ ArenA-park, Amsterdam
Wat: een jaarlijks terugkerend festival in Amsterdam, dit keer verhuizen ze vanuit Amsterdam-Noord naar Zuidoost. Dichter bij de roots van veel van de organisatoren; dat zijn namelijk de collectieven SMIB en TNO.
Line-up: Ares, sor, 454, SMIB, Nnelg, Styn, Ploegendienst, Brunzyn X Bokoedro, VHS, Reanny, Flansie, Nelcon, Antje, Dashaeno, ADF Bigga, Bao G e.v.a.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The New Originals (@theneworiginals.eu)

50 Years Of Hip-Hop @ The Loods, Roosendaal
Wat: een viering van de hiphopcultuur in vele facetten. Breakers, writers, mc’s en fans verenigen zich in drie areas, in een van de meest rauwe stukken van Roosendaal. Ze hebben diverse legendes gestrikt die je eigenlijk amper meer ziet optreden.
Line-up: DAMN, Mach & Jesse, Phirozkan, Mr. Wareman, Sharpshooterz, Mr. Personal, Ray La Soul, DJ Baldy, Skinny-D e.v.a.

Encore @ Melkweg, Amsterdam
Wat? Encore is dé hiphop- en r&b-clubavond van Nederland. De plek waar je new en fresh sounds ontdekt, maar ook echte klassiekers zult horen. Het is een terugkerende clubnacht, maar het lijkt ons niet onwaarschijnlijk dat als ‘ie toevallig in het weekend van de verjaardag van hiphop valt, ze geen speciaal konijn uit de hoge hoed toveren.
Line-up: T.B.A.

Buggin’ Out @ Paradiso, Amsterdam
Wat: The Jam, met live muziek en dj’s. In de bovenzaal van Paradiso zorgt een keur aan muzikanten en dj’s voor de vibes.
Line-up: SMKY5713, Bazzooka, Funky Fresh, Youngggbraves, Young Milla, Dougie The Wolf. Get Major Gigs Crew. DJ Mesquita & DJ Jeroen, Flamman, DJ Ma-Go, DJ Mellomike

Beyond The Breaks @ 30CC / Schouwburg, Leuven (BE)
In Leuven is er een all day programma: naast een breaking competitie en history talk is er onder meer een freestyle cypher, een graffiti wall en een afterparty.
Line-up: DJ Dysfunkshunal, Poe One, Yugson, Salomon, Ruben Chi, Mavinga e.v.a.

Niet je deur uit? Check je radio!

Geen zin in een feestje, maar wel stilstaan bij het jubileum? No problemo. Om deze memorabele gelegenheid te vieren, heeft radiozender Sublime, de befaamde zender voor funk, soul en jazz, een speciale week gewijd aan dit muziekgenre. De festiviteiten zullen hun hoogtepunt bereiken met de langverwachte ‘Sublime HipHop Top 50’ op vrijdag 11 augustus tussen 16:00 en 21:00 uur. Gedurende de hele week eert Sublime de pioniers van de hiphop, iconische artiesten die het genre hebben gevormd en beïnvloed. Denk hierbij aan legendarische namen zoals Dr. Dre, Missy Elliott, Jazzy Jeff, A Tribe Called Quest, 2PAC, The Fugees, Outkast, De la Soul, Snoop Dogg, en Kanye West. Deze visionairen hebben de weg vrijgemaakt voor de bloeiende hiphopcultuur zoals we die vandaag de dag kennen.

Waar komen we jou dit weekend tegen?

Geplaatst door bowie op 7 augustus 2023