Deze vrijdag barst uit z’n voegen van de hiphopreleases

Het leven van een muziekjournalist lijkt misschien heel leuk, maar ook voor ons zitten er maar 24 uur in één dag. Het leeuwendeel daarvan gaat tegenwoordig op vrijdagen op aan het checken van nieuwe muziek, maar vandaag lijken we uren te kort te hebben. Ik tik dit artikel rond een uur of 10:30 en ik weet nu al dat ik straks nog een interview heb, naar de kapper moet, nog even moet melden bij een andere klus en daarna naar een hiphopavond moet een stad verderop. Deze week hebben we al kunnen genieten van nieuwe drops van Curren$y & Freddie Gibbs (woensdag) en Action Bronson (donderdag) en vandaag besluit half Amerika een album te droppen, naast een aantal grote releases uit eigen land. Moet ik dan straks met m’n headphones op mijn hoofd in de kappersstoel gaan zitten? Dit zijn in ieder geval de hiphopreleases die jij dit weekend kunt checken. Mochten we van platen nog uitgebreide recensies schrijven, lees je die volgende week!

01. Vince Staples – FM!

Hij kondigde het afgelopen week ‘gewoon’ tussen neus en lippen door aan; vandaag zou er een nieuw project van Vince Staples verschijnen. Hij heeft naar eigen zeggen even pauze genomen in het creatieve proces van zijn derde langspeler en komt nu met FM!. Maar denk niet dat dit zomaar een tussendoortje is, want Vince is ouderwets on fire. Op -hoe kan ’t ook anders- heerlijke, uptempo westcoast swingbeats is het weer genieten van zijn nasale stem en onnavolgbare flows, geflankeerd door onder meer Jay Rock en Ty Dolla $ign. Het radio-thema zit er dik doorheen geweven met skits en nieuwe tracks van Tyga en Earl Sweatshirt die als snippets worden weggegeven.

02. Takeoff – The Last Rocket

Waar zijn Migos-partners Offset en zeker Quavo al uitgebreid de solopaden bewandelden, koos Takeoff ervoor om langer te werken aan wat uiteindelijk zijn solodebuut zou worden: The Last Rocket. Het is -eindelijk!- een Migos-gelateerd album dat niet inzet op kwantiteit maar op kwaliteit. De meest onderschatte ‘migo’ en tevens die met de scherpste pen levert 12 tracks, geproduceerd door DJ Durel, Cassius Jay, TM88, Wheezy en Murda Beatz.

03. Swizz Beatz – Poison

Het is inmiddels meer dan een decennium geleden dat Swizz Beatz zijn debuutalbum One Man Band Man uitbracht, maar de producer heeft vandaag eindelijk de opvolger openbaar gemaakt. Poison is een album dat gevuld is met sterren. In de 33 minuten die een luisterbeurt in beslag neemt hoor je Nas, French Montana Pusha T, Young Thug, 2 Chainz en Giggs, maar je hoort ook Kendrick Lamar met The LOX-members Jadakiss en Styles P op één track. Het feit is dat werkelijk íedereen beter wordt met een Swizz-productie onder zijn stem. En dan was het volgens Swizz zelf nog niet genoeg: “Ik wilde het album echt stashen met tracks en grootheden, maar J. Cole liet me inzien dat met minder tracks het album een stuk persoonlijker werd. Hij zei me ‘Dit is het. Die andere nummers zijn groots, maar ik denk niet dat je ze nodig hebt.'”, vertelde hij aan The Fader. Dus nu ligt er een Swizz Beatz-album waarop J. Cole mede staat genoteerd als executive producer. Checken maar!

04. Jonna Fraser – Lion

“Het is weer een combinatie van de rapper en zanger Jonna Fraser”, zei Jonna Fraser zelf over zijn nieuwe album, eerder deze week in de talkshow Convo. Hij bleek de spijker op z’n kop te slaan. Met Lion verlengt hij de zomer tot aan november met tropische instrumentaties (Suite Life, La Vida Loca, Huilend In De Club), warme soul (Foto) en r&b (#Lifegoals). Voor de liefhebbers trapt hij ook weer, zowel emo als snoeihard. Waar hij op zijn debuutalbum de diepte in ging, serveert Jonna Fraser met Lion een rijsttafel waarvan iedereen kan pakken wat hij graag lust. En met gasten als 3robi en Louivos aan die tafel krijg je harde raps, Frenna levert na Verleden Tijd weer een cover en Idaly zorgt subtropische vibes. Jonna laat andermaal zien wat hij allemaal in huis heeft en kan hiermee komend jaar op hiphop- en popfestivals, clubavonden en de poppodia spelen.

05. Metro Boomin – Not All Heroes Wear Capes

Op het tweede produceralbum van deze lijst zien we Metro Boomin. Na 2017 in een headlock te hebben gezet met de hardste producties, hoorden we in het eerste halfjaar van 2018 maar bar weinig van hem. Dat maakt hij nu goed met een nieuw album; Not All Heroes Wear Capes. Hij heeft ervoor gekozen de vocalen neer te laten leggen door artiesten uit zijn omgeving; Travis Scott, Swae Lee, 21 Savage, Young Thug en Gunna zijn allemaal meerdere keren te horen op het 13 tracks tellende album. Er zijn ultieme bangers te horen, maar met nummers als Only You (met een sterke reggaeton-vibe) en Borrowed Love (softe r&b) verbreed hij zijn geluid. Dat is een domper voor als je klappers als Mask Off, Tunnel Vision en Bad And Boujee verwachtte. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd.

06. Hella Cash Gang – Hella Cash Gang Vol. 1

“We doen alleen die rapshit hier, Rotjoch”, zei Josylvio eerder deze week in zijn 101Barz-sessie. De sessie diende vooral als promo van de plaat die vandaag verschijnt; de eerste compilatie van het label dat hij onder de vlag van Top Notch is gestart. Het is een podium om de talenten uit zijn stal naar voren te schuiven; Moeman en Ka. Met eerstgenoemde gaat hij zelf back to back in de intro, waarin ze terugblikken op de tijden dat ze blut waren en nog niet dachten aan de money die er met rap te verdienen viel. Verderop krijgt ook de ander (Ka) een grote spotlight, met een solotrack zelfs: “Ik ga d’r in, d’r uit, ik sla m’n buit en ga d’r af / die winkel in en uit / ik wil niet pinnen, ik heb gepast”, rapt hij op een spooky Esko-productie. Volgende week staan er hopelijk een paar van deze straatpokoes in de hitlijsten.

07. MoneyBagg Yo – RESET

De grote onbekende voor ons in deze lijst: Moneybagg Yo. Deze protegé van Yo Gotti komt misschien op een ongelukkige dag uit met zijn album en verzuipt waarschijnlijk in alle andere releases, maar levert met RESET een prima visitekaartje af. Na vele mixtapes van deze artiest uit Memphis, Tennessee is het tijd voor zijn studio-debuut. Hij heeft J. Cole zelfs aan het trappen gekregen op Say Na, en krijgt tevens een co-sign van YG, Future en Kodak Black op het album. Bangers vol zware, klappende drums en grootse, haast orkestrale samples maken van RESET een bombastisch trapalbum. Slaap hier niet op!

Geplaatst door bowie op 2 november 2018