Definitie Van Dopeheid: Opkomend Talent Bewijst Zich

Wanneer het Hof van Jaeden halverwege de middag het hoofdpodium betreedt, heeft Van Kwaad Tot Erger al opgetreden en is de zaal nog uitgestorven. J.A.E. en de overige Hoflieden hebben hier geen boodschap aan, en terecht. Het wordt een bijzondere ‘warming up’ voor de boys uit Utrecht, want later die dag staat het hele Hof in het voorprogramma van MF DOOM.

Tegelijkertijd is het Dion Masé die de Kleine Zaal mag vermaken. Voor een knallende show moet je niet bij Spangen’s Finest zijn. Zoals altijd staat hij zonder backup mc on stage en zijn vaste DJ is duidelijk geen hypeman. Desalniettemin brengt de Rotterdammer onverstoorbaar als altijd een greep uit zijn beste tracks van de afgelopen jaren. Hoogtepunten zijn de nummers van zijn in december verschijnende album SP Fenomeen.

De Bat Cave, de kleinste van de drie zalen, is zoals altijd de plek waar opkomend talent geprogrammeerd staat. De Dichter geeft een goede show en steekt met kop en schouders boven de meeste acts in de Bat Cave uit. Toch vreemd dat hij dit jaar in de Grote Prijs niet verder kwam dan de kwartfinale…

De Kleine Zaal blijft Rotterdams grondgebied met Vieira, die samen met backup MC Kable en DJ Lord Vetter een degelijke show neerzet. Straight up hiphop met voornamelijk tracks van het te verwachten album Kralienge State of Mind. Met zijn bekendere tracks en zelfs een Engelstalige 16 bars van Kable is Vieira meer dan de moeite waard. Helaas voor hem staan op hetzelfde moment de populaire ZwareJongenZ op het hoofdpodium. Waar de rest van de ZwareJongenZ tegenvallen, redden Bollebof en Noah’s Ark’s Önder gelukkig de show.

Dret & Krulle geven een degelijke, harde show en hierna mag Dead Homies het hoofdpodium betreden. Zowel de Amsterdammers als de Utrecht/Zoetermeer-connectie staan bekend om hun keiharde shows en het lijkt er op dat het publiek eindelijk een beetje los komt. Gaandeweg verschijnen steeds meer armen en vuisten en tijdens Dead Homies gaan (uiteraard) de middelvingers in de lucht. Toch trekt de duistere hiphop van Steen en N7N geen volle zalen meer. Misschien is men het gekanker een beetje zat, of was het toch Tastic die op dat moment in een volgepakte Kleine Zaal zijn groeiende reputatie als sterke live-performer bevestigde?

Het ROTTZ-blok kan helaas niet helemaal meegepakt worden, maar DuvelDuvel geeft zoals altijd een solide show zonder al te veel poespas. De daaropvolgende open mic sessie wordt gedomineerd door de boys van Het VerZet, die de afgelopen tijd furore maakte met hun cyphers. Opvallend, en misschien zelfs verontrustend, is dat ene MC Blabbr (weet niet of ik z’n naam goed schrijf) met zijn onnavolgbare Engelstalige lines winnaar van de open mic-sessie wordt op een festival waar de programmering louter Nederlandstalige acts herbergt. Waar waren de dope Nederlandstalige open mic-rippers?


FATA bracht onlangs Gewoon Bam uit en speelt zich in de Kleine Zaal weer in de kijker. Dankzij de vrolijke, frivole vibe kunnen de Deventernaren rekenen op veel vrouwelijk schoon in de zaal. Hoogtepunt van de show is de featuring van zanger Rob Dekay op de track Winnaarsmentaliteit.

In de Bat Cave geeft Killian een indrukwekkende, persoonlijke show. In Het Kader Van zorgt zelfs voor kippenvel in het knusse, goed gevulde zaaltje. De Bosschenaar maakt de verwachtingen naar aanleiding van de positieve geluiden over De Geschiedenis Herhaalt Zich live waar. Spitbull moet het samen met P-Flows en DJ Timbo doen met minder publiek. De Zaanse Rotterdammer treedt voor een handjevol toeschouwers op, iets dat vandaag vaker voorkomt in de Bat Cave.

Ondertussen heeft VSOP met De Pleuris en Elleboogwerk de Dommelsch Zaal doen opveren, maar het zijn Kleine Jay & Cartes die de grote zaal écht overtuigen. Mede door het tijdstip en alcoholconsumptie zorgen zij eindelijk voor de aangename vibe die zo kenmerkend is voor hiphop parties als deze. Het besef dat dit een van de laatste grote optredens van het Bossche duo zou kunnen zijn, speelt ongetwijfeld mee bij sommige liefhebbers.

Mutiara Tec kan helaas niet rekenen op veel belangstelling in de Kleine Zaal, maar de vierkoppige formatie trekt zich daar niets van aan en levert een overtuigende show af. De rappers Rogero, Drexx, Luidje en L’empereur vullen elkaar goed aan en de gruwelijke beats komen goed over.

Blaxtar zet hierna in de Dommelsch Zaal een bijzondere show neer. Het grote podium wordt vandaag gedomineerd door groepen die met veel rappers op het podium staan. Met een complete live-band inclusief zangeressen zorgt Blax voor de broodnodige afwisseling.

Dan is het tijd voor de Fakkelteitgroep. Zo Moeilijk, Sticks & Rico, Typhoon en James zijn al jaren de baas als het om een afsluitende show gaat. Met de release van FTG Volume 2 is er weer genoeg nieuws onder de zon. De hardste tracks van het laatste jaar komen voorbij, net als oude Opgezwolle en Colucci Era-bangers. Toch gedraagt het publiek zich ook bij het beste van Nederlandse bodem duidelijk rustiger dan normaal.

Onlangs maakte DVD-organisator Mike de Wit bekend geen hiphopparties, waaronder Definitie van Dopeheid, meer te organiseren. Het moge duidelijk zijn dat DVD achteraf gezien een veel mooier afscheid verdiende. Deze 17e editie zal namelijk niet de geschiedenisboeken ingaan als de meest succesvolle. Oorzaak hiervan zou de toegangsprijs kunnen zijn. Voor pakweg 30 euro een hele middag en avond hiphop verdeelt over drie zalen is natuurlijk niet duur, maar Nederlandstalige rap spreekt vooral veel jonge jongeren aan en dan is een ticket van bijna 30 euro veel geld voor een 16-jarige. Daarnaast trekken opkomende collectieven als Hof van Jaeden, ZwareJongenZ, Dead Homiez, ROTTZ en Pariaz (nog) geen volle zalen en ontbraken een aantal acts die dit jaar wél veel buzz hadden en albums dropten: Hef, Önder, Zwart Licht en Kleine Viezerik.

Ondanks dit alles bleek wederom dat DVD een broedplaats van kwalitatief goede hiphopacts is. Artiesten als Vieira, Tastic, Surya, FATA, Mutiara Tec, De Dichter en Killian zullen de komende jaren alleen maar verder groeien om uiteindelijk het stokje over te nemen van de huidige gevestigde orde.

Beeld door Vincent van der Does

Klik hier voor een uitgebreide gallery van Definitie van Dopeheid 2010

Bekijk hieronder de top 5 optredens van HIJS redactieleden:

Yid

1. Killian
2. De Dichter
3. Mutiara Tec
4. Pariaz
5. Vieira

Loki

1. Kleine Jay & Cartes
2. Mutiara Tec
3. Fakkelteitgroep
4. Killian
5. Dret & Krulle

Brinkos

1. Tastic
2. Killian
3. Viera
4. Blaxtar
5. Fresku

Witflits

1. Kleine Jay & Cartes
2. Mutiara Tec
3. Fakkelteitgroep
4. Vieira
5. Blaxtar

Geplaatst door bowie op 7 november 2010