Def P.

Henk Bakboord, oldskooler bij uitstek, gaat op zoek naar generatie genoten en de eerste persoon waar hij een aantal vragen voor heeft is niemand minder dan Def P.

Alweer enkele maanden draait de voorstelling MC Shake met veel succes in de Nederlandse theaters. Het stuk is een rechtstreekse vertaling van de Hiphop comedy ‘Bomb-itty of Errors’ wat weer is gebaseerd op Shakespeare’s Comedy of Errors.
De Nederlandse vertaling is verzorgd door niemand minder dan Def-P, voorman van de Osdorp Posse, die weer in het land is nadat hij in Zuid Afrika workshops en optredens heeft verzorgd voor kansarme jeugd en jongeren in de townships.
Vanwege zijn roemruchte verleden met de O.P. en zijn visie op commercialisering had ik wel wat vragen voor hem en wel vanuit oldskool hiphop perspectief.
Het werd een zeer interessant gesprek: oldskool meets oldskool in de Balie te Amsterdam…

Hoe was het in Zuid-Afrika?
Geweldige ervaring! Die jongens en meiden daar in de townships hebben echt werkelijk niets materieel gezien. Denk dat ik er wel in geslaagd ben om aan te tonen dat een pen, papier en een flinke dosis creativiteit voldoende zijn om te eindigen met een performance op een hiphop stage…

Waarom is Def-P of all people gevraagd voor de vertaling? Toen ik het hoorde dacht ik: Uh, oh, wordt vast wel weer iets over ‘een moederneukend lekker wijf in lijn 5…’
Bomb-itty is een uitgeschreven vertaling vanuit het Shakespearean English. De organisatie (Zep, HB) wilde de Bomb-itty teksten zo origineel mogelijk houden. Dus ging men op zoek naar iemand die veel rap en lyricism ervaring had en ook de vaardigheid om de teksten zo letterlijk mogelijk te vertalen. Uiteindelijk kwam men bij mij terecht. Ik ben behoorlijk gegroeid in de loop der jaren en de scherpe, rauwe, obstinate kantjes zijn er nu wel vanaf, maar ik zal nooit mijn hardcore roots vergeten/verloochenen.

Je bent nog steeds een ‘bad young brotha’ from tha’ hood?
Niet meer zo. Hoewel ik al wat rustiger ben en zaken meer kan relativeren, zal ik altijd tegendraads blijven. Maar alles wat ik doe relateer ik aan hiphop. Maakt niet uit of het nou om theater, lyrics, stripverhalen of schilderijen gaat.

Wat vinden je hardcore fans van het eerste uur hier eigenlijk van? Helaas kon ik op de site geen reacties vinden. Het guestbook stopt zo’n beetje bij april/mei 2006…
Weet ik eigenlijk niet. De echte diehards zijn niet echt de mensen die een theaterstuk bezoeken. Wat de site betreft zijn we een beetje lui, geef ik eerlijk toe. Het is wel de bedoeling dat de webmaster weer actief wordt.

Ik heb het stuk gezien en me bijzonder geamuseerd: Een hiphopcomedy volledig op rijm. Is daar ruimte voor in de toekomst? Hebben we het hier over een trend?
Ja! Absoluut! Maar van een trend kan ik niet spreken. Een trend is iets van voorbijgaande aard. De goede reacties vanuit de (volle) zalen spreken voor zich. Aan de andere kant is het eigenlijk nog te vroeg om van een succes/doorbraak te spreken. We moeten het aanzien.

Is MC Shake van eenmalige aard of…
Oh nee. Op het moment ben ik met Zep in voorbereiding van een tweede stuk met veel Engelse humor en een zeer actueel thema: terreurdreiging. Kan er niet te veel over vertellen. Ook is er nog geen titel bekend. Maar ben ook erg druk met mijn eigen projecten zoals tv, film, mijn radioprogramma. Ik teken en schilder ook veel. Verder heb ik nog mijn projecten met de Beatbusters en de Venezolaanse ‘Metalatino’ band, Laberinto.
Uiteindelijk komt dat allemaal samen onder een paraplu: DefPenCo: mijn eigen onderneming.

Even over je felle teksten met de Posse. Waarom was je zo boos?
Hm…wil ik ook niet al te veel over kwijt. Noem het maar ‘een moeilijke jeugd gehad’!
Maar het heeft me wel gevormd tot de persoon die ik nu ben en mijn kijk op de wereld bepaald.

Interessant. Hoe zou die wereld eruit moeten zien zodat Def-P zegt: ‘Het is goed zo, ja, ik ben tevreden’?
Of één geloof of géén geloof. Vrijwel alle bloederige oorlogen hebben hun oorzaken in religieus fanatisme. Doodziek word ik van die figuren die religie misbruiken om hun eigen macht te consolideren. Om strontmisselijk van te worden. De wereldberoemde track van Rage Against the Machine: ‘Killing in the name of..’ is helaas weer zeer actueel… Overigens heb ik een dergelijk nummer ook opgenomen. In ‘Zie je de Cyclus’ heb ik het over hele generaties die eeuwenlang in het zelfde vicieuze cirkeltje ronddolen zonder vooruitgang in hun denkwijze te maken.
Verder vind ik het belangrijk dat we op de iets langere termijn gaan denken mbt het milieu. We moeten de Aarde netjes achterlaten voor latere generaties ipv alleen maar aan onze kinderen.
Eigenlijk pleit ik ervoor hiphop filosofieën ook op andere zaken te toe te passen. We hebben het hier tenslotte toch over een wereldwijde stroming die geweldloosheid en creativiteit predikt zonder te kijken naar ras, huidskleur, religie of wat dan ook.
Ook moet iedereen in staat zijn alles te doen en laten wat hij/zij wil, maar dan wel zonder anderen hiermee lastig te vallen of overlast te veroorzaken. Dan zou de wereld perfect zijn, maar tevreden ben ik al!

Wat zeg je ervan als ik state dat gangsterrap geen hiphop is maar ‘hiphop-ish’
Dat moet jij voor jezelf weten. Een ander vindt dat het weer wel tot de hiphoptree gerekend moet worden. Stel, je hebt een iets tegen bv Feyenoord dan kan je toch ook niet zeggen dat zij niet tot de voetbalwereld behoren? Nee, iedereen moet dit voor zichzelf bepalen, maar ik vind wel dat mensen die hiphop associëren met kansarme, rovende en vloekende reljongeren, iets verder moeten kijken. Er is zoveel meer… Kom op Henk, jij weet als geen ander toch ook dat hiphop bijna altijd met gangvorming en geldingsdrang te maken heeft, maar dan wel op een basis van geweldloosheid, en de strijd aangaan met jezelf…
Voor mij betekent hiphop persoonlijk: gezonde competitie zonder fysiek gewelddadige uitspattingen.

Over competitie gesproken, zowel Brainpower, Extince als jij en ik gaan way back in tha dayzz’ Dus ik vraag het gewoon op de man af: Wa’ssup, homeboy? Talk to me!
Brain woont bij mij in de buurt. We zien elkaar geregeld bij de bakker, de slager en zijn gewoon op speaking terms, maar we lopen elkaars deuren niet plat. Hij is wel ok.
Wat Extince betreft…Ik heb niet zoveel met hem. Behoorlijk over het paard getild en extreem overschat door de media. Ik heb de indruk dat hij al die attention niet aankon.
Hij is geen battelaar of freestyler. Kan niet echt zeggen dat ik onder de indruk van hem ben.

Heb ooit eens van de redactie van de weblog GeenStijl gehoord dat ze het wel zien zitten een battle tussen Def-P en Extince te organiseren/financieren…
Als je dat kunt regelen? Heb ik helemaal geen probleem mee! Eergisteren nog als het aan mij ligt! Maar Ex’ heeft altijd de boot afgehouden. In het verleden is het vaak voorgekomen dat we elkaar zouden ontmoeten op podia waar we beiden waren geboekt. Maar dan liet Ex’ via zijn management weten dat hij zich vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’ terugtrok van het evenement. Heel erg doorzichtig. Ik sta er nog steeds voor open maar hij ontloopt de boel telkens… Maar ach weet je, eigenlijk is het voor mij een afgedane zaak. Hou me er niet meer zo mee bezig…

Hebben de media hierin bijdragen?
De media zijn naar mijn idee mede verantwoordelijk voor het opgefokte sfeertje doordat ze altijd weer diezelfde vragen stellen van: ‘En wat vind je van die-en-die?’ Dit in de hoop dat er dan weer sappige scheldpartijen over en weer ontstaan, zodat diezelfde media dan weer kunnen zeggen: Zie je wel? Altijd ellende met die hiphopgasten… Maakt me misselijk. Kijk maar naar het Tupac-en-Biggie effect: een hoop opgeblazen ego’s die zich laten opnaaien door de media, een paar stoere mannetjes en de pleuris breekt los! Uit eigen ervaring kan ik dan ook tegen rappers zeggen: laat je niet uit je tent lokken om zwaar beledigende, dissende uitspraken over je collega-rappers te doen. En als dat toch gebeurt: zie de consequenties onder ogen…
Ga desnoods dan de battle aan, gewoon 1 op 1 on tha’ mic…
Ook zou er meer oog en oor moeten zijn voor zinvolle thema’s. Ik was best gecharmeerd van Lange Frans en Baas B met het nummer over zinloos geweld.. Dat hij later omstreden werd was wel jammer te noemen. Maar dat komt wel goed. Goedkope commerciële tracks met een hoop inhoudloos bling-bling gebral heb ik geen boodschap aan. Ik maak er dan ook geen woorden aan vuil. Wat wel weer opvalt, is dat politici zich met rappers inlaten of zelf achter de mic spitten om zo een jonger publiek te bereiken.

Def-P goes politics, huh?
Nee man! Ik ben weliswaar benaderd voor lyrics en zo en ik heb er geen probleem mee om ooit eens iets te rappen voor een politiek standpunt dat ook de mijne is, maar dan wel vanuit mijn eigen visie en wereldbeeld zonder mij te conformeren naar partijpolitiek. Een politicus ben ik niet. Eerder een non-conformist.

Je had het net over commerciële pulptracks. Wat is daar toch mis mee? People gotta eat en er is een markt voor…
Helemaal eens, maar de ellende is dat het allemaal zo’n eenheidsworst is. Allemaal dezelfde beats, soortgelijke lyrics of er wordt een oude top 40 hit van stal gehaald als achtergrond tune, een beat wordt erdoorheen gemixt en een paar nietszeggende lyrics eroverheen geblaat. Kan me herinneren dat Miker G hetzelfde deed met de Holiday Rap, maar het was er de tijd niet voor. Miker G kon zich toentertijd amper op straat vertonen zonder uitgejouwd te worden als ‘sell out’. Best wel tragisch wat die jongen is overkomen, maar moet je nu eens kijken wat bv P-Diddy doet en niemand zegt er iets van… Veel Nu-Rappers zijn eerder carrièremakers dan performers of brengers van een duidelijke boodschap, waar je overigens ook je brood mee kunt verdienen.
Als oldskooler vind ik het jammer dat zo weinig rappers een échte boodschap hebben en alleen maar elkaar lopen te biten. In de breakscene was het toch ook zo dat biten, of hoe noemden jullie dat? (kopiëren, HB) ook not done was? Nee, iedereen loopt elkaar maar na te apen. Best balen dat er geen ant-bite mentaliteit is zoals toen. Dat maakte performers veel creatiever in het bedenken van originele oplossingen. Daarom pleit ik ook voor cross-overs: rappers die met andere disciplines gaan samenwerken om zodoende tot een origineel geheel te komen. Gebeurt ook veel in de Break en Boogiewereld, toch?

Zelf wel eens gedanst? Want daar begon het toch wel mee…
Haha! Eehh…Ik heb het geprobéérd, kan het nog wel een beetje (laat een strakke Electric-Boogie arm-wave zien!) maar nee, ik had er de feeling en het geduld niet voor. Vond dat ik mijn boodschap in lyrics moest uiten ipv in dans. Dat lag mij veel beter.

Kan Def-P, of wie dan ook een definitie van hiphop geven?
Oh, nee! Daar begin ik niet aan. Hiphop is een veelomvattende boom met vruchten waar iedereen wel iets van zijn gading kan vinden. Maar er mogen onderhand wel wat meer vernieuwingen komen. Ik had het al over cross-overs: denk en doe es een keer uit de box en pak andere samples ipv die gebruikelijke Soul en Blues rifjes. Of beter nog: maak ze lekker zelf! Daarmee bedoel ik: hou het origineel en loop niet de hele kudde te biten.

Is dit je boodschap?
Ja! Zonder meer…Vond het een leuk interview Henk. Thnx 4 de credits!

Jij ook, don’t let hiphop die, kid!
Geldt ook voor jou, man!

Met dank aan: De Balie, Amsterdam

Geplaatst door bowie op 18 november 2006