De volwassen positiviteit van Psicho

Babystapjes in de muziek
“Ik luisterde al jaren naar rap. Ik werd ouder en begon teksten van andere mee te rappen. Toen ik 16 was, besefte ik dat ik er wel wat mee wilde doen maar ik wist niet hoe. Mijn zus ging op een gegeven moment ergens werken en kwam daar de producer E-Star tegen. Hij maakte beats en had een studio. Mijn zus zong wel eens als ze werkte en E-Star vroeg op een bepaald moment of ze mee wilde naar de studio. Toen zei ze: ‘Ik niet, maar mijn broertje wel.’ Zo heb ik hem ontmoet. Hij heeft me onder zijn hoede genomen en op zijn beats heb ik mijn eerste tekst geschreven. Hij had de creatieve omgeving waarin ik me kon uitleven. Hij werd niet moe van me en stond altijd voor me klaar. Ik kon bijna elke dag langskomen in de studio. Dat waren eigenlijk mijn eerste babystapjes in de muziek. E-Star was als een broer voor me en stelde zich ook op als een manager. Toentertijd werkte ik nog samen met een vriend en E-Star regelde optredens voor ons. Elk weekend hadden we wel wat optredens, de hele zomer door. We deden ook mee aan talentenjachten. Zo hebben we meegedaan aan de Kunstbende en de Megafestatie. E-Star zorgde voor podia zodat wij ervaring op konden doen. In het begin werkte ik samen met vrienden maar al snel ging ik solo verder. Nadat ik mijn eigen thuisstudio had opgezet, kwam mijn ontwikkeling nog verder op gang.”

Eén Liefde
In 2008 laat hij weer van zich horen met zijn deelname aan het Flevoland Songfestival, waar de rapper er met de winst vandoor gaat. In datzelfde jaar brengt hij zijn mixtape 1 Liefde uit, waarbij het nummer 1 Liefde centraal staat. “De reacties waren heel positief; wel frappant want het heeft lang niet heel Nederland bereikt, vooral Almere eigenlijk,” lacht hij. “Ik had een troep van muziek en dat heb ik naar buitengebracht. Het nummer 1 Liefde had ik al geschreven en de nieuwe Psicho is daar eigenlijk geboren. Voor mezelf besefte ik dat liefde veel belangrijker was dan voorheen. Ik was toen 22 en werd volwassener. Een beetje laat ja,” lacht de rapper. “Er gebeurde veel in mijn leven. Ik had toentertijd disciplinaire problemen en dat hoorde je in mijn muziek. Als je terug gaat luisteren, merk je dat wel. Ik heb met 1 Liefde discipline gevonden en dat was terug te horen in mijn muziek. Ik scheld bijvoorbeeld niet want dat is een negatieve benadering en een zwakte vanuit mijn perspectief; dan ben je te zwak om je hersens te gebruiken. Ik vind anderen die schelden niet zwak maar voor mijzelf is het een zwakte.”

Positiviteit
Niet schelden, positieve teksten, liefde. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. “Ik ben gewoon zo, maar ik heb aardig lopen struikelen en ben niet zo geboren. Klappen hebben me sterker gemaakt. Er waren bruggen die ik over moest; vroeger trapte ik overal tegenaan.” Inmiddels richt de rapper zich vooral op positiviteit ondanks de keerzijde. “Doordat ik kies voor positief rappen heb ik een kleinere doelgroep. Ik zal dan ook niet de grootste rapper van Nederland worden maar dat is een offer dat je maakt. Het klinkt heel raar maar positiviteit is lastig te verteren. Als dat niet zo was, was ik allang binnen. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van positieve rappers zoals Opgezwolle of Typhoon, maar positieve rappers zijn in de minderheid, ook qua publiek. Ik hoop dat de wereld verandert,” voegt hij lachend toe. “Je kunt makkelijk stoer doen en schelden. Ik geloof dat ik daar ook meer het grote publiek mee zou bereiken.” Desondanks kiest de rapper er bewust voor om geen negatieve benadering te hebben.

Alla Kondre
“In 2009 wilde ik meer luistermuziek maken met meer inhoud. Daarvoor maakte ik hiphop zonder een centrale boodschap. Ik wilde voortaan iets vertellen aan mijn luisteraar omdat ik toen pas besefte hoeveel invloed de muziek van anderen op mijn leven en muziek heeft. De kans is groot dat mijn muziek ook anderen gaat beïnvloeden. Met die verantwoordelijkheid in gedachten besloot ik om zoveel mogelijk positiviteit in mijn muziek te stoppen.” In hetzelfde jaar kwam de rapper ook in aanraking met producer NeverTheLess, bekend van zijn samenwerking met Extince. “Ik geloof in karma. Ik heb hem aangetrokken en dat heeft me zeker geholpen, hij was precies wat ik nodig had. Qua flowen, stijl en genre is er veel veranderd. Ik deed eerst van alles, in het Surinaams zeggen we Alla Kondre, dat betekent zoiets als allerlei kleuren, een mix, zie het als een ketting met allerlei verschillende dingen eraan. Ik deed alles, ook schelden, … vooral dat,” lacht de rapper. “Ik was een beetje een losgeslagen rapper. In de stilte na de mixtape 1 Liefde ben ik veel veranderd en ging ik ineens heel diep. Ik heb toen het album Tijd Leeft geschreven. Fans zouden het misschien niet begrijpen en daarom heb ik eerst de EP Grondvesten uitgebracht; dat was eigenlijk een eiland, een kennismaking met de nieuwe Psicho.”

Jong vader
De rapper is naar eigen zeggen veel gegroeid door de jaren heen, zowel als persoon als artiest. “Als ik terugkijk, zie ik een jongen die een man is geworden.” Dit is mede dankzij de geboorte van zijn dochter. “Ik ben vader en ik wil dat mijn dochter trots op me is en naar me opkijkt, dat ik een positieve invloed heb met mijn muziek. Ze kan naar al mijn nummers luisteren. Mijn dochtertje is zes jaar. Op mijn album Grondvesten staat een liedje over haar, de track Altijd. Ik was net 20 toen ik vader werd. Ik kon niet eens voor mezelf zorgen, maar toen moest ik voor een kind zorgen. Er ging een knop om. Ik ging mijn carrière toen echt oppakken. Ik heb mijn eigen bedrijfje opgezet en zijtakken gecreëerd zoals fotografie en video. Zo schiet ik regelmatig clips voor artiesten in Almere. Verder geef ik les aan jongeren. Ik ben echt stenen gaan leggen. Ik denk dat mijn vaderinstinct naar boven kwam.” De rapper is druk bezig en timmert lokaal inmiddels hard aan de weg. Daarnaast werkt hij al enige tijd samen met producer NeverTheLess waarmee hij een volgende stap hoopt te kunnen zetten in zijn muziekcarrière.

Letterlijk & Figuurlijk
De rapper vormt sinds een tijdje samen met NeverTheLess het duo Letterlijk & Figuurlijk. “Er was een periode dat hij even niet met zijn muziek naar buiten trad en toen kwam hij mij tegen. Hij heeft mij uiteindelijk benaderd na een optreden.” Sindsdien werken de twee vaak samen. “Na twee, drie jaar hebben we besloten dat als we elkaar echt willen helpen, we al onze middelen moeten inzetten en onszelf moeten committen naar elkaar. Zo garanderen we toewijding aan elkaar. Dan is het niet alleen ik, Psicho, die succes heeft met een beat, maar wij beiden.” Het duo maakt positieve hiphop met een tintje humor. “Het is luchtiger en toegankelijker als Psicho, daarom denk ik dat het als duo meer gaat doen dan als Psicho. Ons duo heet Letterlijk & Figuurlijk want dat verwijst naar mij en hem. Tijdens het opnemen ben ik heel erg perfectionistisch en hij zegt juist: ‘Heb plezier en denk aan de flow.’ Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat we een perfect team zijn. Ik heb nog nooit zo’n team gehad. Zoals wij denken en elkaar aanvoelen, we zijn bijna 1. We verwachten ons album eind 2012 uit te brengen. Er is geen precieze datum; je kan wel muziek maken maar je moet muziek de kans geven om zichzelf te maken. Als je denkt dat muziek af is, komen er weer meer ideeën. Je moet de tijd nemen om alles eruit te halen. Op een gegeven moment ben je 27 en heb je genoeg troep gemaakt,” voegt hij lachend toe. “Ik ben nog steeds verre van perfect en ben altijd bezig om mezelf te verbeteren.”

Blocq van Kuffeler
Naast zijn samenwerking met NeverTheLess maakt de rapper ook deel uit van het Almeerse hiphopcollectief Blocq van Kuffeler dat bestaat uit Mitts, Kapthijn, Jorzelf, Overgeers, DJ Stefano Vici, Vinni en hemzelf. “We zijn het eerste groepje dat elkaar steunt in Almere. We staan sterker door samen te werken op lokaal niveau en het is ook een manier om me te profileren. We zitten regelmatig in de studio bij mij of Mitts. Vorig jaar hebben we een album uitgebracht Joint Venture. De groep steunt elkaar, de een mixt, de ander mastert of maakt beats. Deze zomer komen we ook weer even bij elkaar en gaat er een album en mixtape uit. Blocq van Kuffeler is vrij uniek; er zijn weinig samenwerkingen in Almere. Een kenmerk van een hiphopstad is samenwerkingen. In andere steden worden samen labels opgezet, of ze worden gepushed vanuit de buurt. In Almere is dat ver te zoeken. Misschien zijn er een paar groepjes hier en daar, maar het zijn meer eilanden. Toch blijft het een mooie stad.”

Leef je droom
“Ik ben bewust vooral lokaal actief. Ik geef drie dagen in de week les. Mijn focus ligt nu grotendeels op jongeren. Daarnaast maak ik muziek om gehoord te worden door de juiste mensen, ik heb niet het doel om op te blazen. Ook al zou ik nu naar buiten treden, dan zou ik het niet kunnen ondersteunen, ik heb het te druk hier. Ik moet veel regelen en ben bezig met schrijven, clips maken enz. Ik ben soms moe maar als je je droom leeft, sta je daar niet bij stil. Ik doe waar ik van houd, dus het is bijna geen werk meer. Ik slaap nooit eerder dan om drie, vier uur ’s nachts, de laatste keer dat ik eerder sliep was misschien vijf jaar geleden. Het is geen werkdruk, ik creëer het zelf, ik doe alles wat ik wil, niets wat moet. Als ik bijvoorbeeld nachtenlang moet monteren doe ik dat niet voor mijn plezier maar omdat het doel belangrijk is: de clip moet af en hij moet online.” De rapper werkt hard en is momenteel zowel solo als met Letterlijk & Figuurlijk druk bezig. “Ik wil nog clips uitbrengen van Tijd Leeft en Grondvesten. Verder ga ik een clip maken met mijn leerlingen. Ik heb het druk maar het is best te combineren. Het laatste wat ik wil is stilstaan; ik wil vooruitgaan.”

Check hier de video van Klok Visie, een track van Psicho en NeverTheLess.

Geplaatst door bowie op 16 mei 2012