De #VERZUZ nabeschouwing: Rza vs DJ Premier

Nadat Swizz Beatz en Timberland een beat-battle op Instagram met hun vele bestaande hits hielden, was een nieuw concept geboren: Verzuz. De tweede editie had met Mannie Fresh versus Scott Storch last van wat scheve verhoudingen, maar de derde editie zette twee grootheden tegenover elkaar waarbij het heel, héél moeilijk is een voorspelling te doen. Op papier zou DJ Premier vs Rza de beste matchup tot nu toe moeten zijn, maar was het dat ook?

Rza vs DJ Premier

Nadat Premier het publiek een goeie twintig minuten warm had gehouden met shoutouts naar de kijkers (Van T.I. tot Mixmaster Mike, en van Pharoahe Monch tot Lenny Santiago) die door de pakweg 90.000 andere instagrammers geduldig aangehoord werden, schakelde Rza ook eindelijk in. Na het vriendschappelijk uitwisselen van wat anekdotes wilde Rza wat instarten om het geluid te testen. Dat vond Premier prima, maar toen die test meteen het intro van Liquid Swords en de daaropvolgende titeltrack bleek te zijn, was de wedstrijd begonnen.

De tactische openingszet van Rza werd direct gepareerd toen Premier klassieker ‘A Million And One Questions’ van Jay-Z inzette. “Oh, je gaat meteen voor de platina platen?” lachte Rza verrast, maar dat was eigenlijk meteen ook de laatste keer dat het wedstrijdelement nog duidelijk boven kwam drijven. Ja, de twee inspireerden elkaar voortdurend in hun keuzes, bijvoorbeeld toen Rza voor ‘Cold World’ van Gza met D’Angelo ging, en Premier antwoordde met Devil’s Pie, de track van D’Angelo’s Voodoo die hij produceerde.

Biggie’s ‘Kick In The Door’ werd beantwoord met ‘Long Kiss Goodnight’, een Rza productie van hetzelfde album. En de klassieke Inspectah Deck verse op Gang Starr’s ‘Above The Clouds’ bracht Rza ertoe ‘Assassination Day’ in te starten, dat één van zijn favoriete Deck verses bevat. Tussendoor keuvelde de twee er vrolijk op los, over hoe Deck onderweg naar de studio vroeg aan Premier wat het concept van de track eigenlijk was, en genoeg had aan de instructie om ‘mental’ te gaan. Over de D&D Studios die Premier in New York runde, of over hoe zij beiden meer ‘bubble goose’ tracks dan zomerhits op hun CV hadden.

Rza vs DJ Premier

Dat laatste deed Rza naar ‘All I Need’ grijpen, een track die nog steeds meer beanie-over-de-oren dan broeklengte-boven-de-knieën klinkt, maar wel een hit in de zomer was. Primo’s zomerkeus was ‘DWYCK’, dat hij tot onvrede van Rza na de eerste verse afkapte. “Hold on Premier, you gotta do the ‘eenie meenie miney mo’, that’s the dopest part!”, riep hij verheugd. Een verzoek waar de beatmaker van die track vervolgens graag aan voldeed.

Tussen alle complimenten, klassieke bangers en het hoofd knikken door, stuurde Swizz Beats tekstberichtjes die om hen eraan te herinneren dat de battle ieder twintig tracks gaf, en die er bijna op zaten. “I’m not counting, I’m just having fun”, was Rza zijn antwoord, waarop de twee besloten de ‘battle’ nog even op te rekken. Wat wel opviel, was dat Rza daarbij de output van zijn geluid eigenlijk nooit goed kreeg. Zijn visuele setting was, dankzij een TV die constant afleveringen van de door hem gesoundtrackte anime Afro Samurai afspeelde, dik in orde, maar de audio klonk alsof die uit “clock radio speakers” kwam.

De tracks waren desalniettemin allemaal meer dan bekend genoeg om in het geheugen te weerklinken. Dat was ook duidelijk te merken aan het zichtbaar plezier dat de twee legends hadden elke keer wanneer ze de keus van de ander hoorden. Hier was sprake van een overvloed aan wederzijds respect en lol, en zo werd het eerder een feest van herinneringen dan een echte battle. ‘Hiphop is de winnaar hier’, was een comment die keer op keer langskwam, terwijl steeds minder mensen de behoefte hadden om een score bij te houden.

Oké, hiphop, én de handelaar die Rza na de coronacrisis een stel fatsoenlijke speakers aansmeert.

De battle dit weekend gemist of nog een keer nagenieten? Deze playlist bevat alle tracks die de twee draaiden!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 13 april 2020