Strijd van de lange adem: De Staat gooit ‘ADEMBENEMEND’ in de remix

ADEMBENEMEND, stond er afgelopen zomer overal geschreven. Het was een even mooie als pijnlijke toespeling op de gebeurtenissen in Georgia. Daar zat een agent minutenlang op de nek van George Floyd, waardoor hij uiteindelijk de beroemde woorden kermde: “I can’t breathe!” Met een project in eigen land wilden initiatiefnemers Manu en Kern Koppen een licht schijnen op institutioneel racisme. Een kettingreactie van mc’s die hetzelfde standpunt innamen was het gevolg. Vandaag krijgt het project bijval van niemand minder dan rockband De Staat.

Samen met mc’s ReaZun, Rico, De Colombiaanse Bloedgroep, SKAV en Roscovitsch waren de initiatiefnemers te horen op een snoeiharde en nerveuze instrumental. Zo eentje die je direct bij de lurven grijpt. Allemaal geven ze kun kijk op racisme. Dat levert verschillende invalshoeken op. “We lieten onze harten spreken voor onze kinderen en hun kinderen. Opdat racisme, rassendenken en geïnstitutionaliseerde witte suprematie stuiptrekkingen zijn van een oude wereld”, blikt Manu nu terug.

The Black Archives, het goede doel dat de actie steunt, wordt daarom geprezen: “Het bestrijden van racisme is geen hype. De systematiek is daarvoor teveel verankerd met onze instituties, rituelen en perspectieven. Het is een gevecht van de lange adem. Een adem die teveel onschuldige slachtoffers is ontnomen.”

Een remix uit kwaadheid

Na de ketting van reacties die het opleverde, waardoor verschillende mc’s hun netwerk aanspoorden om ook over dit onderwerp na te denken, komt het project vandaag ten einde met een knal. Vandaag verschijnt de remix van De Staat, die de a capella-versie van de originele track kregen en ermee mochten doen wat ze wilden. Torre Florim produceerde en mixte deze bangende variant, die vanochtend in première ging bij 3FM: “Racisme maakt ons kwaad. De laatste tijd maakt steeds duidelijker dat we nog een lange weg te gaan hebben. Toen we het krachtige ADEMBENEMEND hoorden, wilden we daar graag iets aan bijdragen. We zijn dan ook vereerd dat we hier muzikaal onze eigen draai aan mochten geven.” De remix onderstreept die kwaadheid, want het klinkt alsof je continu met je hoofd tegen een muur van feiten wordt gesmeten, om je bewust te maken van hoe groot dit probleem is.

Maar dat is niet alles. De De Staat-remix is voorzien van artwork (door Jamel Armand) en een animatievideo (door Frank van der Steen) waarin de lyrics ook nog in het Engels worden weergegeven. Die vertaling is belangrijk, omdat de boodschap verder moet reiken dan alleen Nederlands sprekende mensen. Daarnaast verschijnt de remix op een gelimiteerde dubplate, die later deze week geveild zullen worden.

Beluister hier het nummer op Spotify en check de lyric-video hieronder.

Geplaatst door bowie op 18 november 2020