In de Spotlight: GPVNL finalist Fotosynthese

Ter introductie

Mijndert Rodolf aka Fotosynthese is de jongste finalist van dit jaar en misschien wel de jongste van alle Grote Prijs (hiphop en r&b) edities. Met zijn 16 jaar heeft de VWO-scholier echter al behoorlijk wat ervaring opgedaan de afgelopen tijd. De rapper uit Ulvenhout (vlakbij Breda) zet zich in een rap tempo op de kaart met een optreden bij State TV als Homegrown, radio-optredens bij onder andere HIJS Radio en natuurlijk zijn Grootspraak EP. Verder is hij lid van de groep Van Kwaad Tot Erger, een zevenkoppig rapcollectief uit Breda waar Benjur, Tjerkovara, Eppo, Viezerik, DJ Dunic en Timmietex – laatstgenoemde sinds kort – ook deel van uitmaken.

Stijl

Intelligente teksten in combinatie met een strakke flow en bombastische beats: zo zou je Foto’s stijl kunnen omschrijven. Op de Grootspraak EP staan naast bragg & boast tracks ook een paar serieuze tracks (Hemelvaart, Antwoorden Zijn Ver Weg). Met zijn slimme wordplay en diepgaande teksten laat Foto zien al een stuk verder te zijn dan menig rapper. Tel daar een knallende live-show bij op en je hebt een artiest die zich de komende tijd alleen nog maar verder zal ontwikkelen.

Releases

In 2008 brengt de dan 15-jarige Foto de Grootspraak EP uit. Hij weet zich op deze release gesteund door beatmakers Benjur (Van Kwaad Tot Erger) en Benzie (KGV). De EP wordt goed ontvangen en verschijnt na enige tijd ook op het internet (download ’em hier). In 2009 laat Fotosynthese bij 101Barz zien wat hij in huis heeft. De sessie is inmiddels al meer dan 800.000 keer bekeken. Ten slotte is pas geleden de clip Talent uitgekomen. Een album is er vooralsnog niet, maar het is de bedoeling dat er in 2010 een uitkomt.

Conclusie

Fotosynthese heeft met zijn EP en optredens op onder andere Definitie van Dopeheid en Smoelwerk nu al bewezen van toegevoegde waarde te zijn voor de Nederlandse hiphopscene. Of hij de Grote Prijs nou wel of niet wint: de rapper zal de komende jaren alleen nog maar groter worden.

12 december: GPvNL finale met Kraantje Pappie, Tastic, Dope D.O.D., Fotosynthese, Dret & Krulle en UnknownEye.

Meer Grote Prijs

Meer Fotosynthese

Geplaatst door bowie op 7 december 2009