In de Spotlight: GPVNL finalist Dret & Krulle

Ter introductie

Raoul Kluivert en Rudchen-Benjamin Gemin vormen samen het duo Dret & Krulle. De twee werken nauw samen met Bijlmerstyle en rappen over beats van onder andere de RavenBros, die onlangs nog de gehele productie van M.O. & Brakko’s pre-album Koester voor hun rekening namen. Dret en Krulle kennen elkaar van jongs af aan en hebben een Surinaamse achtergrond. De Amsterdammers leveren een belangrijke bijdrage aan de opmars van hiphop in Zuidoost en representen de Bijlmer dan ook vol trots: “Bijlmerstyle bitch!”.

Stijl

Bij hiphop uit de Bijlmer, denken veel – niet geheel onterecht – al snel aan de Grote Prijs winnaars van vorig jaar: M.O. & Brakko. In een eerder interview met State Magazine vertelde Dret: “Het enige wat ons direct aan elkaar linkt is dat wij ook twee zwarte mannen uit de Bijlmer zijn: onze sound, stijl, karakters en muziek verschillen heel veel met die van hun. Qua muziek zijn ze meer laid back en onze beats en teksten zijn toch wat feller. We zijn ook jonger dus we zijn misschien ook gewoon nog wat wilder.” Deze toch wat wildere stijl is vooral te herkennen in de live shows. De energie die meekomt met Dret & Krulle is niet te vergelijken met de boombap stijl van M.O. & Brakko. Met deze energie ging tijdens de halve finale, onder toezicht van een grote Bijlmer aanhang, het dak eraf in de Gigant (Apeldoorn) en dat belooft wat voor de toekomst.

Releases

Tot dusver zijn tracks van Dret & Krulle voornamelijk verschenen op de Bijlmerstyle mixtapes, maar een eigen plaat is in de maak. Dret en Krulle zeggen zeer zeker geïnspireerd te zijn door M.O. & Brakko, maar hebben hun eigen stijl. Het duo probeert met die eigen stijl de prijs in de Bijlmer te houden, om vervolgens verder te bouwen aan een hecht collectief afkomstig uit deze wijk. Het eerste echte wapenfeit van Dret & Krulle is de clip Verder_. Met de beat van RavenBros die zorgt voor een heerlijke banger en daarnaast de sfeervolle clip van Teemong is er een dope geheel tot stand gekomen dat zeker naar meer smaakt. Verder is onlangs de track "_Reload (De Statement)":http://groteprijsvannederland.bandcamp.com/track/dret-krulle-reload-the-statement uitgebracht op de Grote Prijs Finalisten Mixtape.

Conclusie

De show tijdens de halve finale in Apeldoorn gaf goed weer met wat voor passie en energie het duo optreedt. Dat voor het tweede achtereenvolgende jaar een rapduo uit de Bijlmer in de finale staat, is eens te meer een teken dat Amsterdam Zuidoost een steeds belangrijkere speler wordt in de scene. Hiphop komt hier steeds meer tot leven en dit belooft wat voor de thuiswedstrijd op 12 december.

12 december: GPvNL finale met Kraantje Pappie, Tastic, Dope D.O.D., Fotosynthese, Dret & Krulle en UnknownEye.

Meer Grote Prijs

Meer Dret & Krulle

Geplaatst door bowie op 2 december 2009