In de Spotlight: GPVNL finalist Dope D.O.D.

Ter introductie

Dope D.O.D. (Duo Of Darkness) wordt gevormd door de rappers Jaylee, Dopey Rotten en Skits Vicious. Voeg hier de rol van DJ Dr. Diggles en de producties van P. aan toe en de groep is compleet. Dope D.O.D. represent Groningen, maar kent naast Nederland roots van Engeland tot Afrika en behoudt het internationale tintje door Engelstalige hiphop te maken.

Stijl

Dope D.O.D. kent, zoals de naam eigenlijk al verraadt, een duistere stijl. Grauwe beats en angstaanjagende stemmen zorgen voor een opmerkelijke sfeer rondom de groep. De teksten hebben dan ook vaak een duistere insteek: ‘How the fuck can you say, that it’s a good day/ Everybody is insane, guess it’s time to play/ Fit it nicely: crazy, precisely/ Insane, no brain they don’t like me/’ (Everybody Is Insane) en ‘Cut your skin off your scalp/ I’m the demon barber/’ (I’m Not Gonna Hurt You) zijn slechts enkele voorbeelden van de psycho teksten op het debuutalbum Fountain Of Death. Of de beats nu langzaam of snel zijn: het zijn stuk voor stuk bangers. Je zult Dope D.O.D. niet gauw op laidback beats horen en op sommige tracks heeft de sound zelfs iets weg van dubstep, waardoor de energie nog verder wordt opgevoerd. Kortom: de muziek van Dope D.O.D. bevat een grote dosis energie, waardoor er tijdens de shows een aparte beleving ontstaat en het publiek niet vaak stil zal staan.

Releases

Het debuutalbum Fountain Of Death wordt vooral op de kaart gezet door Puzzl3pictures. Deze organisatie, gespecialiseerd in film en fotografie, is verantwoordelijk voor de verfilming van de tracks. Zo geeft de clip van Double Jeopardy een claustrofobische nachtmerrie weer en komen de rappers in de clip van Insane op een brute wijze in contact met een groep moordlustige gekken. De clips zijn ook te bekijken op de website van Puzzl3pictures en vertellen stuk voor stuk een eigen verhaal dat zeker de moeite waard is om te checken. Naast de samenwerking met Puzzl3pictures kent het album geen gastartiesten en hiermee is het debuut van de MC’s dan ook volledig zelfstandig uitgewerkt.

Conclusie

Dope D.O.D. is duister en kwaadaardig, maar weet dit op een interessante en vooral energieke manier over te brengen. Als met de zelfde overgave en agressiviteit als op het album en in de clips een optreden in elkaar gezet wordt tijdens de finale in Paradiso, belooft het een duistere show te worden zoals die niet vaak vertoond is.

12 december: GPvNL finale met Kraantje Pappie, Tastic, Dope D.O.D., Fotosynthese, Dret & Krulle en UnknownEye.

Meer Grote Prijs

Meer Dope D.O.D.

Geplaatst door bowie op 20 november 2009