De ‘Pieken & Dalen’ van Miggs De Bruijn op de cover van de playlist!

Wegens Pasen en de bijkomende festival- en familiebezoeken is de music update van deze week iets later online. Maar goed, dat wil niet zeggen dat we inleveren op kwaliteit. We hebben weer de krenten uit onze release-radars, mailtjes en DM’s gevist. Miggs De Bruijn heeft zijn debuutalbum gedropt onder Zware Jongenz. Het is een plaat waarop hij letterlijk zijn pieken en dalen deelt met zijn luisteraars, en die vermengt met zijn wortels. Men mag weten waar hij vandaankomt; uit welke windstreek, maar ook uit welke emoties. “Als ik één oogappetje eruit moet pikken, ga ik voor Kinshasa“, zei Miggs in de Pass De Aux-podcast van vorige week. Wij co-signen, en zetten die track bovenaan onze playlist. Én Miggs op de cover!

De Congolees-Nederlandse mc draait inmiddels behoorlijk lang mee. Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat hij meedeed aan The Next MC, waar hij strandde in de halve finale. De laatste jaren komen zijn wortels nadrukkelijk naar voren in zijn muziek en de bijbehorende uitingen. In een van zijn clips komt het boek De geest van koning Leopold II voorbij, en hij vertelde al eerder dat hij veel muziek had liggen waarvoor het nog niet de juiste tijd was.

Op zijn vorige plaat, de EP Amnesia, had hij een track staan genaamd Libala, waar men al Afrikaanse invloeden in hoorde. Zijn vrienden coachten hem in dat maakproces, vertelde hij in 2020 in een interview met ons: “Weet je wat het is Miggs, je moet gewoon meer je gevoel in je muziek stoppen. Mensen luisteren natuurlijk nog steeds naar teksten maar ze zijn toch vaak meer op zoek naar vibes.” Met dat advies in zijn achterhoofd begon Miggs met het maken van nieuwe muziek. En nu weet hij inhoud als geen ander uit te balanceren met vibes.

Moeiteloos schakelde hij al van Nederlands naar Congolees, en met Kinshasa brengt hij een nieuwe ode aan de hoofdstad van zijn moederland, maar fietst hij heel slim ook andere landen in zijn coupletten. Zijn Turkoes zijn zijn sahbi’s, hij heeft de Peruaanse die hij moet doorstoten naar France. Soepel zingt hij zich door de brug, om als de drums terug invallen de chorus in te zetten. Afri’s, Anti’s, iedereen krijgt hetzelfde respect van Miggs, maar ondertussen dwingt hij zelf ook respect af: zijn leven draait om geld, dus is het rennen voor de cake. Of het nou met muziek is of met een rit naar Venlo; Miggs is dáár.

De zomerbanger trapt een nieuwe lijst van in totaal 20 tunes af. Stream ze hieronder allemaal. Pro-tip: abonneer op de playlist om altijd up-to-date te blijven van onze smaak!

Geplaatst door bowie op 3 april 2024