De Nuance: kunstenaars binnen de hiphopscene

Tijdens de recente editie van BoomDox presenteerde De Nuance haar nieuwe werk en sprak ik met de twee heren over dit project. “Het is mooi om hiphopliefhebbers, die ons voorheen niet kenden, met onze plaat onder de arm weg te zien lopen.”
Na een indrukwekkend optreden, waar De Nuance haar tijd neemt om de nieuwe nummers rustig op het publiek in te laten werken, maken de twee heren een ontspannen indruk. Tim steekt regelmatig een sigaret op en bromt met zijn typerende, lage stemgeluid tevreden zijn antwoorden. Marco voert het grootste gedeelte van de tijd het woord en komt ook tevreden over. “Gisteren trapten we onze toer af in Deurne. Een heel andere setting dan vandaag natuurlijk. En zo komen er nog meer optredens aan met een verschillend karakter. We kijken niet specifiek uit naar een van de optredens, maar hebben zin in elk optreden.”
Met meer dan tien shows om Tweede Viool, Derde Bedrijf te presenteren, krijgt De Nuance het nog druk. Begrijpelijk zijn beide heren trots op dit nieuwe project. “Sowieso is het al heel erg tof dat we dit op vinyl hebben kunnen releasen. Dit is voor ons leuker om in handen te hebben dan weer een cd. Een 12-inch spreekt waarschijnlijk bij onze doelgroep ook meer tot de verbeelding.”

Op Tweede Viool, Derde Bedrijf staat de eerste helft meer in het teken van problemen die je als kunstenaar tegenkomt. Kritiek van buitenaf (allemaal leuk en aardig, maar wat doe je eigenlijk voor de kost?) en moeilijk rondkomen staan onder meer centraal. “Toch is Tweede Viool duidelijk met een knipoog gemaakt. Ik ben tevreden met de muziek die we maken en met het bereik dat we hebben. Ook nu kunnen we weer op mooie locaties spelen, nieuwe mensen enthousiasmeren voor onze muziek. Dat onze muziek niet voor de massa is weggelegd, weten we, maar dat is voor ons geen reden om het anders aan te pakken. Muziek maken waar we zelf plezier in hebben staat voorop.”
Over Derde Bedrijf, de abstractere kant, vullen Macro en Royal aan: “Voor ons is het niet moeilijk om zo poëtisch bezig te zijn. Als producer doe ik (Royal With Cheese) niet anders dan normaal. Terwijl Marco zich ook niet anders voor hoeft te doen dan hij is.”
En dan zit er bij aanschaf van het vinyl ook nog een compacte dichtbundel, Eerste Indruk. “Dit maakt de plaat voor ons compleet. Eerste Indruk bevat gedichten die de tracks samenvatten. Soms door een klein fragment van een track te kiezen, soms door verder op het thema van een nummer in te gaan. We hebben allebei bijgedragen aan deze dichtbundel.”

Zekeren:
Wanneer je stil bent
Wanneer je fles leeg
Wanneer je luier
Wanneer je doorslaapt
Wanneer je tandjes
Wanneer je woordjes
Wanneer je mama
Als je gehoorzaam
Als je je huiswerk
Als je je blokfluit
Als je je proefwerk
Als je je training
Als je pyjama
Als je je bord leeg

Je moet je kansen
Je moet nog leren
Je moet vakantie
Maar wie betaalt die
Je moet belasting
Je moet verzekerd
Je moet garanties
Maar die bestaan niet

Met de release van Tweede Viool, Derde Bedrijf zijn Marco en Tim vooral druk met toeren rondom dit project, toch hebben beide heren al weer genoeg om naar uit te kijken. Zo is Marco druk bezig met het plannen van een nieuwe theatershow en gaat Tim binnenkort een Nederlandstalig hiphopalbum met Inf releasen. Toch zijn de twee heren elkaar nog duidelijk niet zat; ondanks het zitten in de studio en het samen rondtoeren werken ze graag met elkaar. “We werkten al voor deze dubbel-EP samen, momenteel hebben we er veel plezier in en ook in de toekomst ligt het voor de hand dat er meer samenwerkingen aan zitten te komen. Dat zou ook samen kunnen gaan met de artiesten die nu op onze plaat staan (Aafke Romeijn, Che, Joost van Kersbergen en Just).”
Na deze sterke release zit ondergetekende in ieder geval op meer werk van de twee heren te wachten.

Toerschema:
• 19-10 Oss, ‘t Honk
• 22-10 Amsterdam, Nieuwe Anita
• 25-10 Middelburg, Underground
• 02-11 Amsterdam, Vrankrijk
• 08-11 Eindhoven, Aloys
• 22-11 Nijmegen, Waalhalla
• 30-11 Heerlen, Bluff
• 29-03 Hoofddorp, Duycker

Beluister of bestel Tweede Viool, Derde Bedrijf op http://www.denuance.net.

 

Geplaatst door bowie op 17 oktober 2013