De Hardste: Salah Edin vs Jawat & Typhoon vs Vaardigheid

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

toernooi_week2

Deze week neemt ‘Nederlands Grootste Nachtmerrie’ en juridisch overwinnaar van Geert Wilders Salah Edin het op tegen de zwarte-koffie-lurkende batterij bekend als Jawat! In de andere match nemen Dennis, Blok en wijlen DJ Daan (RIP), oftewel Vaardigheid, het met één van de meest geprezen releases van het legendarische Djax-label op tegen de debuutplaat van de man die inmiddels even makkelijk de studio van DWDD als de Nederlandse poppodia en festivals plat speelt.

Salah Edin – Nederlands Grootste Nachtmerrie
Jawat – ut Zwarte Aap

Poll Maker

Typhoon – Tussen Licht en Lucht
Vaardigheid – Vers van de Pers

Poll Maker

Deze week nemen we ook voor het eerst afscheid van twee albums:

VSOP – Spelenderwijs
Als ik mijn eigen beats luister denk ik ’t is nog steeds niet perfect’ wordt er bescheiden gespit op ProduktiesSpelenderwijs is dat dan ook geenszins. Het geluid van Dansen is bij lange na niet slick genoeg waardoor het R&B-refrein volledig uit de toon valt en onbedoeld corny klinkt en op het eerdergenoemde Produkties horen we een voor de crew onkarakteristiek houterige flow. Dat wil echter absoluut niet zeggen dat het eerste wapenfeit van VSOP niet de moeite waard is. De scratch routines die erop te horen zijn sluiten goed aan bij de east coast boombap sfeer van de plaat en verliezen, in tegenstelling tot wat vaak gebeurt met turntablism, een solide songstructuur niet uit ‘t oog. Op Donderslagen spitten de mannen alsof alles op het spel staat, het album is doorspekt met humoristische en goed gevonden samples en in Mensen en Bolle is de soepele flow en geslaagde (zelf)spot waar met name Tim Beumers om bekend zou komen te staan al ruim aanwezig. Spelenderwijs is niet het geluid van een crew die hun stijl nog aan het zoeken is maar deze aan het oppoetsen is naar een professioneel niveau. De lol die ze hebben in het laten horen daarvan is aanstekelijk en het is indrukwekkend hoezeer de ruwe diamant die geslepen zou worden tot Huiswerk en de Spiekremixes serie al fonkelt op Spelenderwijs.

Audio Elixer – Zwarte Parels
Onnavolgbaar en soms niet te volgen. Met die twee begrippen kan Zwarte Parels beschreven worden. De act? Audio Elixer, bestaande uit rappers Rein de Vos (voorheen DuvelDuvel) en Kasto de Kraai en zanger Dave de Das, die wat minder aan bod komt dan de twee eerstgenoemden. Noem het chaotisch, noem het schreeuwerig, hang er een label met ‘slechte opnamekwaliteit’ aan; Audio Elixer gaat qua bizarre raps, thema’s en rijmschema’s waar geen touw aan vast is te knopen nog nét een stapje verder dan DuvelDuvel en dat maakt Zwarte Parels tot een experimenteel geheel dat niet voor eenieder is weggelegd, maar desalniettemin geroemd kan worden om zijn lef.

Geplaatst door bowie op 23 juni 2015