De Hardste: Opgeduveld vs Jiggy Djé & Opgezwolle vs Diggy Dex

In de derde ronde in de achtste finales moeten we helaas afscheid nemen van twee Rotterdamse classics maar krijgt één van die acts direct kans op revanche.

toernooi-3.3

U-Niq en DuvelDuvel moeten namelijk onverwachts het veld ruimen voor Nul7Negen en 0118-Vier, maar de Aperotz kan zich nog enigszins wreken met Opgeduveld. Dan zouden ze het wel moeten winnen van Jiggy Djé’s debuut Noah’s Ark, en dat zal ook geen gemakkelijke strijd zijn. In de tweede wedstrijd zijn we Opgezwolle nogmaals terug, dit keer met hun debuut Spuugdingen op de Mic tegenover Diggy Dex zijn Verhalen vanuit de Sofa. Wie zijn we terug volgende week? Zoals Black Sheep ooit zei, “the choice is yours”.

Opgeduveld – Ogeduveld
Jiggy Djé – Noah’s Ark

Poll Maker

Opgezwolle – Spuugdingen op de Mic
Diggy Dex – Verhalen vanuit de Sofa

Quiz Maker

DuvelDuvel – Aap-O-Theek
DuvelDuvel lijkt nergens op. Die zin kun je lezen als een afwijzing van hun werk, of in de letterlijke betekenis, en alleen die laatste interpretatie is de juiste. De groep bestaande SupahDupah, Rein de Vos en Duvel brachten al jaren in eigen beheer projecten uit, maar met de release van Aap-O-Theek zette zij hun meest complete album neer. Dat de groep de naam van Duvel in zich draagt lijkt misschien Bun Arrogant, maar is volledig terecht. Supah vervult een prima rol als Nederlandse Flavor Flav naast frontman Duvel, die op zijn beurt zijn naam vestigde als de Nederlandse Ghostface, om de haverklap nieuw slang uitvindend, en de al bestaande woorden compleet naar zijn hand zettend. Zijn compromisloze houding en idiosyncratische taalgebruik slepen je mee zijn eigen unieke universum in; Rotterdam als donkere Aperotz vol hemelbestormend lawaai van eigen hand en van Delic. Het klinkt als een verlaten autofabriek die midden in de nacht ineens uit zichzelf wagens begint te fabriceren, waarvan vervolgens na een uur blijkt dat ze geen meter rijden omdat het robots in de vorm van ijzeren gorilla’s zijn, gemaakt om wacke pappies met een stuk staal op hun kop te komen slaan. Van missie statement Iemand Moet Het Doen en Nederlands hiphop anthem Wie Is Ut? tot de jazz en bassen van de Shin Chan samplende afsluiter Tingi Puf, Duuv houdt het strak als een korset met baleinen. Meer dan 10 jaar na dato is er nog steeds niets dat klinkt als DuvelDuvel, en dat zij nu het toernooi moeten verlaten, dat lijkt helemaal nergens op.

U-Niq – Rotterdam
Het was in de gevangenis dat U-Niq, tot dan toe vrijwel altijd Engels rappend, besloot om een Nederlandstalig album te gaan maken. Nieuwe acts kaapten in zijn ogen zijn brood terwijl hij in de bak zat en dus werd het tijd voor wraak. Hij schreef achter de tralies hele persoonlijke verhalen, die hij later zou matchen met beats van onder meer Soulsearchin’ en Concrete. Het eindresultaat is Rotterdam, een album dat insloeg als een bom. Een album dat parels bevat als het met een hypnotiserende speeldoos-sample gevulde Klein Klein Jongetje, de Rotterdam Remix waarop hij het nieuwste talent van ‘zijn’ havenstad verenigde en het sfeervolle Waka Mang met neef Eddy Ra. Met zijn intigrerende stemgeluid sleurt U-Niq je mee in zijn verhaal; de ene keer de bajes in, de andere keer de straat op, de andere keer een lofzang aan zijn grote liefde; muziek. Tussendoor is hij niet te beroerd om in one-verse tracks agressief brag ‘n boast-werk ten gehore te brengen, om aan het eind van de plaat nog even uit te halen naar een aantal collega-rappers, die hij met naam noemt, die volgens hem alles doen voor commercieel succes. Niets wat hij daarna heeft uitgegeven heeft dezelfde classic status als Rotterdam behaald, en de plaat vormde een glansrijke start van de tweede, dit keer Nederlandstalige, carrière van een pionier van hiphop in Nederland.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 15 december 2015