De Hardste: Nedertoon vs Het Verzet & Typhoon vs Opgezwolle

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

toernooi - week 10

Week 11 van #deHardste is aangebroken! Deze week hebben we twee underground releases tegenover staan als de Amersfoortse formatie Nedertoon het met Odyssee opneemt tegen Het Verzet uit Heerlen met hun Greatest (S)Hits. Albums die het grote publiek nooit bereikt hebben, maar in de underground destijds veel lof ontvingen. In de tweede match hebben we twee Zwolse acts staan: Spuugdingen op de Mic, de plaat waar het voor Opgezwolle (en in hun kielzog heel de Zwolse scene) allemaal mee begon, en Lobi Da Basi, het meest recente album van Typhoon, dat hem tot een media-fenomeen bombardeerde en bijna direct als klassieker werd ontvangen. Geen gemakkelijke keuze, maar je hebt nog tot volgende week dinsdag om over je stem na te denken. Stemmen doe je hieronder. Let’s go!

Nedertoon – Odyssee
Het Verzet – Greatest (S)Hits

Poll Maker

Typhoon – Lobi Da Basi
Opgezwolle – Spuugdingen op de Mic

Quiz Maker

De albums waar we deze week waar we deze week afscheid van nemen:

’t Hof van Commerce – Rocky 7
Stel je de energie van de Beastie Boys voor, twee heerlijk contrasterende flows en een bak samples met klappende drums waar niemand op stil kan blijven zitten en je komt een eind in de buurt van Leverancier (aka Flip Kowlier), Buyse en DJ 4T4. Het laatste ingrediënt maakt ’t Hof compleet en dat is natuurlijk het Izzegems, het lokale dialect van het trio. Het representen van je lokale cultuur is natuurlijk niks nieuws in de hiphop, maar de extreme invulling die ’t Hof daaraan gaf was niet eerder vertoond in het Nederlands taalgebied. Toch hoef je absoluut geen West-Vlaming te zijn om los te kunnen gaan op een track als Kom Mor Ip. De relaxte flow van Leverancier valt naadloos in de beat en het opgefokte na-na-nana-na, kom mor ip! van Buyse schreeuw je na één keer vol overgave mee. De beats schipperen tussen funky minimalisme en sample-based boombap maar hebben een prettig rafelig randje gemeen. Mocht je bereid zijn je wat meer op de teksten te concentreren om te horen of je er toch wat uit kan halen, dan blijkt dat er veel humor in de raps zit en Buyse en Leverancier veelal met een dikke knipoog de tracks te lijf gaan. Zonder pretentie zoals gezegd wordt in Allo Concurrentie, en het trio neemt zichzelf inderdaad niet te serieus. Maak daardoor echter niet de vergissing om te denken dat ze hun muziek niet serieus nemen, want ’t Hof van Commerce rockt de natie zonder totetrekkerie!

Manu – De Vloek op de Overvloed
Manu vreesde de controverse niet toen hij tijdens shows een Nederlandse vlag verbrandde en geen spaan heel hield van het beleid van de Nederlandse overheid en daar de Bilderberggroep in één adem ook nog een veeg uit de pan gaf. Over een bombastische beat zorgde hij voor kippenvel bij de één en walging bij de ander. Het is te hopen dat je vaderlandsliefde wat deuken kan hebben, want de kritische toon van Manu wordt met verve over de beats uitgestort. Het is bovendien niet enkel het koude kikkerlandje dat het moet ontgelden, De Vloek op de Overvloed heeft een broertje dood aan heel het kapitalistisch systeem, het superioriteitscomplex en de xenofobie van het westen en al het andere wat Manu Van Het Hart moet. In de indrukwekkende possetrack Handelswaar, met Nul7negen, Killian en M.O., wordt een verhaal over mensensmokkel verteld, waarin elk van de betrokkenen een andere rol vertolkt en hier in de eerste persoon over spreekt. Een onderwerp dat helaas nog steeds al te relevant is en op een aangrijpende manier gebracht wordt. De Vloek op de Overvloed is een openhartig en militant album dat door de zware toon en het totale gebrek aan humor echter niet altijd een makkelijke zit is. De passie waarmee Manu zijn demonen te lijf gaat verdient echter zonder meer respect. In die zin is zijn vloek een zegen voor de luisteraar.

Hoe we de 64 deelnemers bepaalden lees je hier. Twitter mee met de hashtag #dehardste!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 25 augustus 2015