De Hardste: D.A.C. vs Feis & Raymzter vs Osdorp Posse

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

toernooi_week3

Deze week nemen de heren van De Amersfoortse Coöperatie het op tegen Rotterdammer Feis. Allebei acts die een tijd teruggaan, maar Professioneel Chillen kan inmiddels naar Nederlandse maatstaven bijna old school genoemd worden terwijl Hard van Buiten, Gebroken van Binnen vorig jaar pas uitkwam. Te vroeg om tot klassieker bestempeld te worden of heeft D.A.C. de tand des tijds juist niet doorstaan?

Voor de tweede match deze week gaan we naar Almere, deze keer voor Raymzter’s debuutalbum Rayalistisch, waarop hij een lans brak voor Nederlandse Marokkanen of Marokkaanse Nederlanders in het toepasselijk assertieve en geruchtmakende Kut Marokkanen??!. Hij neemt het op tegen de grondleggers van de Nederlandstalige rap met hun historische Afslag Osdorp.

D.A.C. – Professioneel Chillen
Feis – Hard van Buiten, Gebroken van Binnen

Poll Maker

Raymzter – Rayalistisch
Osdorp Posse – Afslag Osdorp

Poll Maker

Een nieuwe week betekent dat we wederom afscheid van twee platen nemen, en dat zijn de volgende twee.

Salah Edin – Nederlands Grootste Nachtmerrie
Salah Edin zorgde in 2007 met de videoclip van single Het Land Van (vernoemd naar de eerder uitgekomen single van Lange Frans & Baas B.) voor een hoop commotie, vervolgens staat hij poserend als de moordenaar van Theo van Gogh op de cover en in de nasleep van de albumrelease gebruikt Geert Wilders ook nog eens díe foto in plaats van die van Mohammed B. in zijn film Fitna. De muziek? O ja, volledig geproduceerd door Focus…, die in die tijd furore maakte als grote belofte op Dr. Dre’s Aftermath-label. Dikke beats gegarandeerd: het zwaar Amerikaans klinkende Vrouwtje Is Een Bitch, het oneindige getokkel in Samen Lachen, Samen Huilen, het hele album staat vol met ja-knikkers. En dan is er nog bonustrack Op De Straat, de enige track die niet door Focus… is geproduceerd maar die wél een line-up bevat die bestaat uit Sticks, Kempi, Appa en Winne die Salah Edin komen versterken. Inhoudelijk kaart de rapper uit Alphen aan den Rijn zowel wereldproblemen aan als problemen dichter bij huis. Toch is niet alles even sterk op Nederlands Grootste Nachtmerrie, maar de marketingmachine draaide op volle toeren, waardoor Salah Edin toch volop de spotlights pakte ten tijde van de release.

Vaardigheid – Vers van de Pers
De invloed van het Eindhovense Djax label op Nederlandse hiphop is moeilijk te overschatten. Heel het Nederlands taalgebied werd er vertegenwoordigd, zo lang radio-vriendelijke geluiden maar iets was waar je ver vandaan bleef. Vaardigheid past daar naadloos tussen en leverde destijds dan ook een van de hoogst gewaardeerde releases van het label. De duistere beats van wijlen DJ Daan, die onheilspellende echo’s en lage tonen combineert met ratelende drums, vormen een solide combinatie met de rauwe raps van Dennis en Blok, die ondanks dat ze alles rappen alsof ze het met een moker je voorhoofd instampen, dat wel met een zekere mate van humor en zelfspot doen. Het verslag van een LSD-trip voor de tv in Tripkanaal en de superhelden verhalen van Fictie Anekdoten Op Z’n Blox zijn daar goede voorbeelden van, maar de niet aflatende intensiteit van hun verses zorgt er wel voor dat er weinig variatie in de flows zit en ze vaak onnodig houterig klinken. Met het feit dat de raps af en toe off beat gaan, wordt wel effectief de spot gedreven in Operatie Maik Tjek, een track die er zelfs inventief gebruik van maakt.
Hoewel de plaat inmiddels behoorlijk gedateerd klinkt, is het niet moeilijk te horen hoe Vaardigheid uiteindelijk een generatie Nederlandse rappers inspireren kon.

Hoe we tot de 64 deelnemers zijn gekomen lees je hier. Twitter mee met de hashtag #dehardste.

Geplaatst door bowie op 30 juni 2015