De Hardste: Christov & Reggy Lines vs Stropstrikkers en Zwart Licht vs Rico & A.R.T.

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

De Hardste - toernooi overzicht

Het heeft even geduurd, maar we zijn er: het einde van ronde één is in zicht. Als kiezen al moeilijk voor je was in de afgelopen weken, dan hoef je maar een blik op het overzicht te werpen om er achter te komen dat je het niet makkelijker krijgt in de komende maanden. Voordat we aan de achtste finales beginnen, hebben we echter nog twee wedstrijden te gaan, en die liegen er ook niet om. Rauwheid troef in de eerste match, waar Christov en Reggy Lines met hun Orgeldrank tegenover de Donkere Dagen van StropStrikkers staan. Nekbraces zijn niet inbegrepen, in tegenstelling tot ice grillende gezichten. De tweede match zet melodie tegenover knallende baslijnen, als Rico en A.R.T.’s reggae album Irie het opneemt tegen Bliksemschicht, de debuutplaat van Zwart Licht.

Christov & Reggy Lines – Orgeldrank
Stropstrikkers – Donkere Dagen

Poll Maker

Zwart Licht – Bliksemschicht
Rico & A.R.T. – Irie

Poll Maker

 

Uiteraard nemen we ook afscheid van twee platen. Opgezwolle’s Eigen Wereld won, misschien niet geheel onverwacht gezien de status en populariteit van die plaat, met overmacht van Tourist LeMC, maar de andere wedstrijd ging tot het laatste moment nek aan nek. Er waren fans van Insectenleven die de spanning niet konden verdragen en probeerden de wedstrijd te beïnvloeden met digitale slimmigheden. Zonder beveiliging hadInsectenleven meer dan twee keer zoveel stemmen ontvangen als Nijmeegse Modo, maar na toepassing van onze digitale poortwachters bleek dat de strijd een stuk dichter bij elkaar lag, en won Nijmegen alsnog met een neuslengte van Oss.

Royal With Cheese & Inf – Insectenleven
‘Donker Oss’ meets Utka op Insectenleven, de samenwerking tussen Royal With Cheese en producer Inf, dat ruim een jaar geleden verscheen via Beats Broke. Sfeervolle en dynamische beats van Inf zetten de toon voor dit conceptalbum, dat zich losjes laat baseren op het boek Die Verwandlung van Franz Kafka, over een man die verandert in een levensgrote kever. De bassen van Laozi en de psychedelische gitaarrifs van Vrolijk Liedje tonen bijvoorbeeld de muzikaliteit van Inf, terwijl Royal regelmatig zijn visie op de wereld uitdrukt met metaforen waarin insecten terugkomen: En zou de wekker toch weer gaan en werd ik wakker als een kever. M’n schildjes zouden glanzen en harder dan de meesten, zo rapt hij in de openingstrack. Met zijn kalme spoken word-achtige delivery trekt hij je diep mee het insectenleven in op dit prachtige conceptalbum vol spannende, productionele hoogstandjes en tekstuele spitsvondigheden.

Tourist LeMC – Antwerps Testament
De Antwerpse Tourist LeMC represents voor zijn stad met een plaat die ergens in het midden ligt tussen de kleinkunsttraditie van de lage landen, reggae toasten en hiphop. De zangerige flow die hij laat horen, heeft een sterk Jamaicaanse invloed die verrassend soepel samen blijkt te gaan met zijn Antwerpse tongval. De instrumenten die daaronder liggen, zijn vaak van traditionele snit; piano, snaren en saxofoon. Samen met de hiphopritmes zorgen ze voor een sfeer die warm en intiem is en automatisch aandacht vraagt voor Tourist zijn veelzijdige teksten. De onderwerpen daarin kunnen groot zijn, zoals in Man Zijn, dat over machtsmisbruik handelt of Visa Paspor dat over vluchtelingen gaat, of kleiner zoals in Mijn Stad, een ode aan Antwerpen, en Wij Zijn Geen Ratten, een prachtig strijdlied voor Antwerp FC. Een zweem van melancholie is desalniettemin op geen enkel nummer ver te zoeken, maar Antwerps Testament blijft nergens hangen in navelstaarderig geneuzel en verkiest succesvol een sfeervolle aanpak boven een pretentieuze.

Hoe we de 64 deelnemers bepaalden lees je hier. Stemmen kan steeds tot de volgende dinsdag. In de nacht van maandag op dinsdag om 0:00u sluit de stembus. Twitter mee met de hashtag #dehardste! 

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 29 september 2015