De Hardste: 0118-Vier vs Kohfie Konnect & U-Niq vs Appa

Classic. Het is een beladen term in hiphop die leidt tot eindeloze discussies. Wanneer is een album nu een klassieker en wie bepaalt dat? Hoe oud moet een plaat er voor zijn? HIJS gaat die vragen met jouw hulp beantwoorden. De komende maanden bepalen we welk album nu dé absolute klassieker is van de Nederlandstalige hiphop en we doen dat in de vorm van een groots toernooi: Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen.

De Hardste - Ronde 2.4

Hetiszover! Een nieuwe ronde van De Hardste! Deze week is Vlissingen terug in het huis met Flessepost van 0118-Vier en proberen zij een ronde verder te komen tegen de langverwachte langspeler van Kohfie Konnect. In match twee tilt U-Niq zijn stad op zijn rug en stapt hij de ring in tegenover Straatfilosoof Appa. In beide wedstrijden kan er maar één door en jij bepaalt mee welke dat wordt.

0118-Vier – Flessepost
Kohfie Konnect – HETISZOVER

Quiz Maker

U-Niq – Rotterdam
Appa – Straatfilosoof

Poll Maker

Uiteraard nemen we deze week ook weer afscheid van twee platen. De wedstrijd tussen Hef en Nul7Negen bleef lang spannend maar uiteindelijk maakte de Zoetermeerse formatie een inhaalslag en nemen we naast The Opposites ook afscheid van Bundy.

Hef – Hefvermogen
Slippers en sokken. Als er iets een teken is van geen fok geven dan is het wel de schoeiselkeuze van de aanvoerder van #TeamVieze. Gepaard met de eeuwige badjas staat de man op zijn albumhoes en diezelfde laconieke houding vind je op de tracks zelf keer op keer terug. De aangeboren nonchalance van Hef Bundy wordt gekoppeld aan een talent voor komische punchlines (Voel me soms B.A. / Veel shit op m’n chest) en beats die dan wel dreigend (Op Een Missie), dan wel als een victorieronde (Bundy) klinken. Hef heeft het bijzondere vermogen te kunnen rappen over skeer zijn en moeten hosselen om rond te komen en tegelijk een karakter neer te zetten dat larger than life is. Zijn grootspraak is vaak overduidelijk dat (rap money is wack / ik wil een miljoen), maar toch komt het nergens gekunsteld over. Soms stapt Hef uit zijn rol om het straatleven op een serieuzere toon te omschrijven, zoals op Johnny, maar het duurt gelukkig nooit lang voor hij weer terug is op zijn vertrouwde Bundy shit. Fijnzinnig is het allemaal niet, politiek correct nog minder en ben je allergisch voor materialisme dan moet je ook met een grote boog om Hefvermogen heen lopen. De rest van ons vermaakt zich ondertussen kostelijk op dit feestje met barbecue, siroop en stacks overal. Is Hoogvliet in die motherfucker?

The Opposites – Begin Twintig
Het tagteam The Opposites, dat in 2007 nog bestaat uit Big2 en Willy in plaats van Twan en Willem, bracht met Begin Twintig een vervolg op hun debuutalbum De Fik Erin. Top Notch is nog steeds het label en na Fok Jou, wat een bescheiden hit was, volgde de eerste single van de tweede langspeler. Dom, Lomp & Famous wordt anno nu nog steeds gedraaid wanneer je op een willekeurige stapavond een willekeurige kroeg inloopt, kan je nagaan wat voor impact die klapper heeft gehad. Als je de melige raps van het duo niet digt blijven de bangers over; op lomp (in de goede zin van het woord) harde instrumentaties zoals die van Lowlife, Jij Niks Ik Alles en Van De Top Naar De Undergroundkomen de zelfbenoemde ragboeren het best uit de vorm met venijnige raps. Qua tekst is niet alles even raak, maar de beats knallen. En hetzelfde geldt voor de bonustracks: Kom Nie Hier met Kempi en de absolute Reverse banger Geen Klasse Geen Style zijn hits die je niet meer uit je hoofd krijgt na een luisterbeurt van Begin Twintig, waarmee de ruwe diamant die ze op De Fik Erin nog waren al iets meer gepolijst werd.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 27 oktober 2015