De Golden Lemon Awards in Club Villa Thalia: wie is de #1 rap-act van het jaar?

Raptop presenteert aanstaande zondag de Golden Lemon Awards in Club Villa Thalia in Rotterdam. In het afgelopen jaar waren er meer dan 150 artiesten in de race om kans te maken op deze prijs, de nummer één rap act van het jaar. Fans konden een aantal maanden lang stemmen op hun favoriete act, en een jury zal uiteindelijk de tweede helft van het definitieve eindoordeel vormen. Wij spraken de organisatie.

“Raptop/Golden Lemon Awards bestaat nu ongeveer anderhalf jaar. Het begon allemaal als een grap”, vertelt Marlio Ganput, content manager van de organisatie. Dat veranderde al snel: “We zagen op een gegeven moment het aantal volgers en bezoekers op de website zo erg aan het groeien was, dat we dachten ‘we moeten hier iets mee doen’. Het aantal teamleden waarmee we zijn begonnen is in deze korte tijd verdubbeld. We zijn begonnen met drie, allen jeugdvrienden sinds de eerste klas. Momenteel zijn we met z’n zessen! We zagen ook dat artiesten en labels het idee supertof vinden en graag wilden meewerken. Vanuit daar zijn er meerdere samenwerkingen opgezet met partners zoals Red Bull Music en Black Bananas.”

Om de awards zo eerlijk mogelijk te houden is de ranking deels gebaseerd op een aantal punten en vraagstukken. Hoeveel YouTube-views en Spotify-streams heeft de artiest in het afgelopen jaar behaald? Hoeveel weken heeft de artiest in de charts gestaan? Hoe consistent is de artiest in de afgelopen jaren geweest? “Hieruit is er een tijdelijke top 100-lijst gecreëerd. Na het sluiten van de stembussen en het in kaart brengen van de bovenstaande vraagstukken, is er nog een speciale vakjury overheen gegaan om de uiteindelijke top 100 te vormen.” De vakjury bestaat uit specialisten Mahi Khalesi (Sony Music), Carlos van Erven (Rotterdam Airlines), Alexandros Christodoulides (Red Bull Music) en Ray Ondaan (Black Bananas). Zij hebben de artiesten beoordeeld op punten als teksten, flow, ademhaling, delivery, marketing en branding.

“Volgend jaar zullen we los van de awards ook conferenties, lezingen en panels houden.”

Aanstaande zondag, 29 december, is de grote finale van het project. Dan wordt met een heuse awardshow (inclusief optredens) de titel aan iemand toegewezen en ook de hele top 100 bekendgemaakt. Dit gaat gebeuren in Club Villa Thalia in Rotterdam, afgewisseld met live performances van o.a. F1rstman en Dodo. “Raptop/Golden Lemon Awards is een Rotterdams begrip. We hebben daarom expliciet gekozen voor een locatie in hartje Rotterdam.” De toekomstplannen zijn groots. In 2020 wil de organisatie flink uitbreiden. “We willen ons profileren als een soort ADE, maar dan in de urbanmuziek, én in Rotterdam, omdat deze stad gezien wordt als dé urban stad van Nederland. Volgend jaar zullen we los van de awards ook conferenties, lezingen en panels houden.”

Tijdens #GLA2019 zal ook het Raptalent van het jaar bekend worden gemaakt en er zal een appreciation award worden uitgereikt aan een Nederlandse raplegende uit de industrie. Tussen 18:00 en 23:00 zullen er diverse optredens plaatsvinden van artiesten uit de Raptop 100. Op de afterparty, na 23:00, is er een optreden van Snelle!

Tickets zijn nog verkrijgbaar voor € 25,- via deze link.

Geplaatst door bowie op 24 december 2019