De Dichter: Van Amateur Naar Prof

Muzikale achtergrond

“Mijn moeder zong in de kerk en als klein jochie ging ik soms mee het podium op en probeerde mee te zingen (lacht). Blijkbaar hield ik toen al van het podium. Mijn vader is gitarist en heeft vroeger zelfs een plaat uitgebracht en daarnaast is mijn broer ook nog eens muzikant. Je kan dus gerust zeggen dat ik uit een muzikaal nest kom.”

De Dichter

“Veel mensen vragen me hoe ik op mijn naam ben gekomen, omdat het niet direct een typische rapnaam is. Het is heel simpel: toen ik een jaar of 14, 15 was begon ik teksten te schrijven en speelde ik met de naam De Dichter. Mijn vrienden zeiden dat die naam eigenlijk wel goed bij me paste, omdat ik het tof vind om met taal te spelen. Zodoende is de naam blijven hangen.”

Invloeden

“Toen ik een kleine jongen was, vond ik 2Pac en DMX heel goed. Vooral de emotie die ze in hun nummers stopten sprak me aan. In het Nederlands was ik erg onder de indruk van Brainpower, die was voor mij wat toegankelijker dan bijvoorbeeld Extince. U-Niq’s Nederlandstalige werk was natuurlijk ook ijzersterk. Een goede mc trekt je echt mee in zijn of haar wereld.

Mijn broer was altijd bezig met gitaar spelen en drummen. Voor de grap jamde ik een beetje mee. Mijn interesse in muziek maken werd zo wel gewekt en een paar jaar later ging ik beats in elkaar zetten. Mijn voorbeelden zijn Amerikaanse grootheden als DJ Premier, Pete Rock en J Dilla."

Vloeken

“Ik vloek niet in mijn tracks om verschillende redenen: ik vind het lelijk en daarnaast ben ik gelovig. Ik zal niet snel samenwerken met iemand als ik niet achter de inhoud van het nummer sta. Dat moet je ook weer niet al te zwart/wit zien. Als iemand rapt over zijn belevenissen op straat, maar gewoon heel eerlijk is over zijn leven heb ik daar geen problemen mee. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal.”

Samenwerkingen

“Als mc werk ik het liefst alleen. Mijn naam is nog niet gevestigd en dat wil ik graag op eigen kracht doen. Bekend worden omdat je met een grote naam samenwerkt is niet mijn pad. Als producer heb ik wel een nummer gemaakt voor Hef. Zijn broertje Crooks zit bij mij op school en via hem kreeg Hef een paar beats van me te horen, waarvan hij er een wilde gebruiken. Dat was wel een eer natuurlijk.”

Leven van muziek

“De Zadkine Popacademie is er grotendeels op gericht om na school je weg te kunnen vinden als muzikant. We krijgen workshop-les; dat is voor veel muzikanten tegenwoordig een belangrijke bron van inkomsten. Daarnaast heb ik vakken als Loopbaanbegeleiding, Nederlands, Engels, Gitaarles, Geluidstechniek en Raples.

2010 moet het jaar van de omschakeling van amateur naar prof worden. Als rapper, producer en spoken word-artiest wil ik me verder ontwikkelen. Ik ben aardig bezig, maar het moet nog serieuzer. Over een jaar hoop ik mijn debuutalbum uit te brengen. Nu woon ik nog thuis, maar ik zou het mooi vinden als ik in de toekomst met muziek de huur kan betalen. Dat is mijn droom."

Geplaatst door bowie op 4 februari 2010