De Colombiaanse Bloedgroep – Guerilla Tactiek

In eerste instantie zou je een sound als deze niet verwachten wanneer je puur op de titel afgaat; Guerilla Tactiek is een plaat die bol staat van de muzikaliteit met goed verteerbare flows. Juiceisdunaam, bekend van Made in Da Shade, is absoluut geen rapper die bars helemaal volpropt met woorden, integendeel. Het zou echter een misvatting zijn wanneer Juice de stempel van “simpele” of “dertien in een dozijn” rapper kreeg. Want naast zijn natuurlijke flow, is zijn markante stemgeluid ook opvallend. De rapper heeft een redelijk hoge, maar volle en aangename stem. Darin G, bekend van D.A.C., ondersteunt het geheel prima met harde producties wanneer daar om gevraagd wordt. Eens te meer wordt bewezen dat er ook nog producers zijn die niet genoegen nemen met een paar drums en een enkele sample. Verbazend is het dus allerminst dat de producer is afgestudeerd aan het conservatorium, vooral gezien zijn instrumentbeheersing. Alles wordt uit de kast getrokken om Guerilla Tactiek tot een samenhangend kunststukje te maken.

Tekstueel is er ook genoeg interessants te bespeuren, of je het diggt is een tweede. CBG (Check), de eerste track na de intro, is een goede voorbode op wat komen gaat. Poëtische teksten afgewisseld met spitsvondige wordplay en recht voor z’n raap teksten volgen elkaar in hoog tempo op. Niet iedere track heeft een duidelijk thema of onderwerp, de kern van de track wordt dus niet meteen op straat gegooid. Guerilla Tactiek is voer voor liefhebbers van deze cryptische benadering. Een bijdrage van Blaxtar ligt geheel in de lijn van deze stijl, alhoewel Juiceisdunaam het (gelukkig) niet zo ver doordrijft als de Zwollenaar. Mocht het beeld zijn ontstaan dat het enkel deze stijl is dat de klok slaat: dit is niet het geval. Boss Mu Sjii, Voel Je Me en Sta Op! zijn enkele voorbeelden van lekkere tracks die goed te verteren zijn.

Guerilla Tactiek is eigenlijk een gruwelijke release, mits je tegen het stemgeluid van Juiceisdunaam kan. Het zou kortzichtig zijn om er vanuit te gaan dat iedereen deze aparte stem ligt. Daar tegenoverstellend zou het ook kortzichtig zijn om het album na de eerste tracks al af te zetten vanwege dit mogelijke euvel, tussen horen en luisteren zit immers een groot verschil. Kortom: het is allerminst tijdverspilling om dit album te luisteren.

Tracklist:
01. Onderweg
02. CBG (Check)
03. Gangstershit
04. Sta op!
05. Denk Tank met Blaxtar
06. Jungle
07. Omdat ik rn met Shirma Rouse & Giovanca
08. Nix
09. Voel je me? met Pete Philly
10. Boss Mu Sjii (Clean Version)
11. Guerilla Tactiek
12. Leve de hype
13. Nu Meteen!
14. Lotgenoten met Neo & Annet
15. Wat je ook zegt

Meer info

Geplaatst door bowie op 9 mei 2008