Dansspektakel Juste Debout in Paradiso

Juste Debout is een van origine Frans battle concept waarvan de letterlijke vertaling ‘alleen staand’ is. Het is een battle waarbij alleen dansstijlen meedoen die vallen onder de stand-up dansstijlen; dit zijn dansvormen waarbij men voornamelijk staand danst en niet zoals bij breakdance allerlei acrobatiek op de vloer uithaalt.

Tien jaar geleden begon de danser Bruce Ykanji met het concept in Parijs in een klein zaaltje waar niet meer dan een handjevol mensen op afkwamen. Maar door de hoge kwaliteit dans en het rauwe karakter van de battles groeide het al snel uit tot iets groots. Nu is Juste Debout de meest bezochte internationale battle die er is. Er worden voorrondes over heel de wereld gehouden waar stand-up dansers naartoe leven met als grote doel geselecteerd te worden om te mogen dansen op de finaledag in Parijs.
De battles worden gehouden in duo’s waarbij elk duo zich eerst moet kwalificeren tijdens de preselecties waarna ze moeten battlen tot de finale. De dansers worden beoordeeld door een internationale jury die bestaat uit vier gerenommeerde dansers.
 
Om 12.00 uur is de sfeer nog gemoedelijk waarbij de locking voorrondes als eerste beginnen. Het niveau locking in Nederland is behoorlijk maar dit keer kwalificeren de Nederlanders zich niet voor de finales. Tussen de voorrondes door wordt er keiharde funk gedraaid waardoor er cyphers ontstaan die het beste in de dansers naar boven haalt. Oude bekenden komen elkaar tegen en underground supersterren vullen de cyphers waardoor menig kinderdroom om met je idool te mogen dansen voor veel mensen in vervulling gaat.
De hiphop voorrondes beginnen en ja hoor, het dak gaat eraf. De beats, de mensen, de stijl en de energie zorgen samen voor spannende battles. Uiteindelijk wordt het een finale van The Kulture Kids en de Pop’arazzi Crew. In een geweldige finale winnen The Kulture Kids waardoor zij Nederland mogen vertegenwoordigen tijdens de wereldkampioenschappen in Parijs.
 
Housedance wordt gewonnen door Steve Nestar uit Amsterdam en zijn Franse partner. Tijdens de popping voorrondes zijn het de dames uit Nederland die zich kwalificeren maar het jammer genoeg moeten afleggen tegen een Duits popping duo.
 
Als laatste is er nog de categorie experimental. Losgaan op trippy muziek waarbij de jury vooral vrijheid in beweging wil zien en waarbij alles is toegestaan. Ook hier wint een Nederlander het: Drosha uit Eindhoven neemt de titel mee naar huis en vertegenwoordigt Nederland in Parijs.
Tijdens al het battle geweld worden er ook shows gedanst. Dansgroepen uit Nederland die speciaal een show hebben gemaakt voor Juste Debout zetten hun beste beentje voor en ook de organisator van het evenement doet een show samen met zijn internationale crew.
 
De battles eindigen om 01.00 uur waarna de afterparty start. De dansers die er geen genoeg van kunnen krijgen, feesten door tot diep in de nacht. De geweldige sfeer zorgt voor een gevoel van saamhorigheid op de dansvloer en maakt het een belangrijk moment van de dag.
 
Juste Debout was een dag om niet te missen. Het niveau was hoger dan vorig jaar en door de o zo belangrijke cyphers ontstaat het gevoel en de sfeer van een echte jam. Elk jaar staan er meer Nederlanders in de finale waardoor je kan zien dat er hard gewerkt wordt. Ik houd het voor gezien en ga naar huis met een shot inspiratie, energie en plezier.
Geplaatst door bowie op 15 maart 2012