Danny Brown – Old

Met zijn schelle geschreeuw, vreemde kreten en opvallende live performances is Danny Brown uit Detroit zonder meer een van de excentriekste rappers binnen de hiphopscene. De hedendaagse versie van Ol’ Dirty Bastard – vanwege zijn opvallende (wan)gedrag en zijn vreemde keelklanken – is echter meer dan een gek buitenbeentje. Hij bewees dit door zich in 2011 definitief op de kaart te zetten met zijn extravagante XXX, en vervolgens uit te blinken op Oh Hail No en 1 Train. Hij zet nu de goede lijn voort met wederom een spraakmakende Fool’s Gold release: Old, een plaat met twee gezichten. Op de eerste helft (Side A) laat Danny Brown zich van zijn ingetogen kant zien, terwijl hij op de tweede helft (Side B) weer ouderwets ruig tekeergaat.

 

Het eerste gedeelte is subtiel geproduceerd; regelmatig zijn er bescheiden stemsamples in combinatie met beheerst gedrum te horen. Verder maakt deze kant van de plaat een vooral organische indruk; enkele gitaarakkoorden in combinatie met diepe bassen zorgen wel degelijk voor een vol geluid, maar overheersen nergens. Over dit sobere instrumentale landschap behoudt Danny Brown de controle. In een gelijkmatig tempo rapt de artiest gedoseerd, terwijl hij met zijn teksten teruggrijpt naar zijn jeugdjaren en vrijwel emotieloos vertelt over de ellende waarin hij leefde.

Hoogtepunt is de track Clean Up waarop Danny Brown op fraaie wijze het verband legt tussen zijn moeilijke jeugd en zijn gedrag van nu: Pops left mom when I was only 18, so rightfully that meant I had tob e the man of things / And by 28, mom was damn near homeless, and now I’m 31 she ‘bout to fucking cop her own shit. (…) I sent my mom some G’s but that makes it no better, cause now I got habits that ain’t getting no better / And it ain’t easy trying to get all together, been stressing so long think depression done settled.

 

Op het tweede gedeelte van Old gaat Danny Brown een totaal andere richting op en maakt de subtiliteit plaats voor nadrukkelijk aanwezige schreeuwmuziek. Snoeiharde beats, waar de levendigheid plaats heeft gemaakt voor stevige bassen en enkele vliegensvlugge dubstepinvloeden, vormen de basis terwijl de rapper ouderwets en heerlijk onzuiver raast over deze krachtpatsinstrumentaties. Het schelle stemgeluid van de artiest komt prima tot haar recht op de industriële producties en zorgt voor een knotsgekke sfeer.

Op Old laat Danny Brown zich dus van zijn beste twee kanten zien. De ingetogen Danny Brown maakt indruk met oprechte teksten terwijl hij keurig in de maat rapt over de levendige producties. De schreeuwlelijk Danny Brown maakt indruk door zijn abstracte manier van rappen kleurrijk te etaleren en de heerlijk overdreven beats met gemak te beteugelen. Kortom: op Old staat voor elke hiphopliefhebber wat wils en de echte liefhebber van de aanstootgevende artiest uit Detroit zal smullen bij het horen van dit album.

 

Tracklist:

 

01. Side A (Old) 
02. The Return (ft. Freddie Gibbs)
03. 25 Bucks (ft. Purity Ring)
04. Wonderbread
05. Gremlins
06. Dope Fiend Rental (ft. ScHoolboy Q)
07. Torture
08. Lonely
09. Clean Up
10. Red 2 Go
11. Side B (Dope Song)
12. Dubstep (ft. Scrufizzer)
13. Dip
14. Smokin’ & Drinkin’
15. Break It (Go)
16. Handstand
17. Way Up Here (ft. Ab-Soul)
18. Kush Coma (ft. A$AP Rocky & Zelooperz)
19. Float On (ft. Charli XCX)

Geplaatst door bowie op 8 oktober 2013