Damian Marley – Welcome To Jamrock

De weg was al enigszins vrijgemaakt door collega’s als Beenie Man en hitmachine Sean Paul, maar Damian Jr Gong Marley heeft het reggae genre pas echt als een werverstorm uit het Jamaicaanse Kingston doen overwaaien naar de Amerikaanse hitlijsten. De echte reggae liefhebbers genoten al enige tijd van zijn voorgaande albums Mr Marley en Halfway Tree, maar de grote doorbraak bleef uit. Met één van de beste reggae singles ooit, Welcome To Jamrock, stelt Marley nu ook het grote publiek voor aan het wel en wee op het Caribische eiland. én aan zijn specialiteit: het vullen van de dansvloer met zwaar beladen sociale teksten, zonder daarbij over te komen als een prekende priester.

Op dit nieuwe album, Welcome To Jamrock, heeft Damian hulp gekregen van zijn broer Stephen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor een groot deel van de productie en de songteksten, die alles behalve ingetogen zijn. Up-tempo openingstrack Confrontation geeft direct aan dat Damian geen blad voor de mond neemt. Any day a revolution might erupt, and the skys over Kingston lighting up/ For the new generation rising up (..) If a the fight for freedom sign me up/ Cause you Tell-Lie-Vision can’t blind me up. Zingend over onderdrukking en politieke struggles drukt hij samen met Bunny Wailer de luisteraar met de neus op de feiten. Op For The Babies werpt Marley een kritische blik op abortus, het slome There For You is een onvoorwaardelijke liefdesverklaring, terwijl Nas-collabo Road To Zion een inspiratiebron is voor een ieder in zware tijden. Dat de verses van Damian niet ten onder doen aan die van mastermind Nas toont aan dat de schrijfvaardigheden van de Marley broers van een zeer hoog niveau zijn.

Maar vergis je niet, dit is geen plaat gevuld met standpunten van een gefrustreerde vrijheidsvechter. Politiek-sociale onderwerpen spelen weliswaar een grote rol, maar met zijn hese stem en laid-back zomerse sound presenteert Marley het perfecte tegengewicht. Van percussie-instrumenten tot saxofoons en achtergrondvocalen, alles is prima op elkaar afgestemd. Zoals we van de Marley familie gewend zijn, is er ook ruimte voor het jammen met luchtige teksten. All Night is een partystarter, We’re Gonna Make It een optimische vloervuller, terwijl Hey Girl een typische dancehall track genoemd mag worden. Liefdeslied Beautiful is een leuke combinatie van Bobby Brown en Marley, aangevuld met een vrolijk saxofoonstuk.

De gouden ouden van Bob Marley worden door zijn zoons in een tijdmachine gezet. Remakes van klassiekers als Exodus en Jammin’ zorgen voor een moderne draai, zonder dat het duo de originele versies van vaderlief daarbij onrecht aan doet. Het up-tempo Move! is een aardige remake van Exodus en Pimpas Paradise een indrukwekkende team-up met Roots veteraan Black Thought. Het vertelt een verhaal over een ontspoorde cokesnuifster, terwijl een simpele gitaarlijn de droevigheid nog meer aanwakkert.

Damian Marley presenteert veertien ijzersterke songs waarmee hij zichzelf en zijn genre voorgoed zal nestelen tussen de muzikale toppers. Weliswaar onbedoeld gaf Confrontation het al aan: Any day a revolution might erupt, and the skys over Kingston lighting up/ For the new generation rising up. In Kingston ontstond die revolutie in 1964 onder leiding van Bob Marley. Hij was de legende die daar reggae geschiedenis schreef. De toekomst komt zonder twijfel op naam te staan van zoon Damian.

Meer info: http://www.damianmarley.com

Tracklist:
01. Confrontation
02. There For You
03. Welcome to Jamrock
04. The Master Has Come Back
05. All Night, featuring Stephen Marley
06. Beautiful, featuring Bobby Brown
07. Pimpa’s Paradise, featuring Stephen Marley & Black Thought
08. Move!
09. For the Babies, featuring Stephen Marley
10. Hey Girl, featuring Stephen Marley & Rovleta Fraser
11. Road to Zion, featuring Nas
12. We’re Gonna Make It
13. In 2 Deep
14. Khaki Suit, featuring Bounty Killer & Eek-A-Mouse

Geplaatst door bowie op 28 december 2005