Cry: “Als je je comfortabel voelt, zit je in de slechtste positie.”

Wat we zien op Instagram; rappers tijdens nachtelijke clubshows en geplande studiosessies tot de zon opkomt. Het is voor ondergetekende dan ook een primeur als Cry vraagt of het interview om tien uur ’s morgens plaats kan vinden. “Ik probeer een ochtendmens van mezelf te maken.” Dus zo geschiedde. Een interview in de ochtend over de muziekindustrie als fastfood-torie, jezelf niet comfortabel willen voelen en natuurlijk zijn nieuwe EP Tweeling die nu uit is.

Cry kwam op in het collectief Individuals, ging viraal met singles als Bizzey en DaBabyTypeBeat en trad vooral veel op; van Rotterdamse basements tot de grote Waterfront-stage op WOO HAH! en van de support act van Donnie tot op tournee met Jacin Trill en Bokoesam. Overal waar hij kwam, werkte hij hard. Aan zijn snelle trapmuziek en jolige bars, aan het vermogen om live te kunnen overtuigen en aan platen als Young Cry en Voor Niks Komt De Zon Op met Wally A$M. Hij brengt raps met flair, een jeugdig enthousiasme en een belachelijke dosis natuurlijk charisma.

“De quarantaine heeft me lui gemaakt”, vertelt de opgewekte rapper. “Van tevoren werd ik gewoon nog wakker in de ochtend en stond ik op, maar tijdens de lockdown bleef ik dan gerust tot 13:00, 14:00 in mijn bed liggen. Nu is het tijd voor verbetering, want ik weet dat het goed voor me is. Het is niet zo dat nu ik rapper ben, ik alleen maar kan chillen overdag. Ik ben gestopt met roken, en dat wil ik vervangen door nieuwe gewoonten; elke dag om 11:00 de gym in bijvoorbeeld. Ik zet mezelf boven mijn trots. Moe is een emotie.”

“Ik wilde muzikaal eigenlijk een muzikale overstap maken, maar ik merkte dat ik nog niet altijd die serieuze guy kan zijn.”

Dom maar wijs
Vorig jaar tekende hij bij Avalon, en nu is daar zijn eerste volledige project onder die vlag. Op die release kan men volgens hem een combinatie vinden: “Track 1 t/m 6 zijn feel good en bevatten een voor mij nieuw geluid”, vertelt hij over de eerste helft van de plaat. Daarop klinken vlagen g-funk, disco, r&b en zelfs een 2step-track. De raps zijn volwassener dan ooit en zitten vol levenswijsheden. “Maar op het tweede deel vindt je weer ‘de domste van de landt’, met die harde trap. Daarom is het tweedelig. Soms ben ik die raar verantwoordelijke en wijze guy, en soms zit ik om vijf uur ’s nachts in de jacuzzi met een paar meiden. Ik wilde muzikaal eigenlijk een overstap maken, maar ik merkte dat ik nog niet altijd die serieuze guy kan zijn. Daarom zal ik altijd de domste blijven. Ik ben een dynamisch persoon en dat omarm ik op deze EP.”

Die transitie hoor je voltrekken op Tweeling. “De eerste tunes zijn vibey, dan volgt er een door Youp geproduceerde overgangsfase, om vanaf Hollywood fully dom te gaan.” In het nummer Miljonair rapt hij over hard werken en een heldere visie hebben. “Rap is wat ik doe. Het is mijn hobby en mijn passie, maar ik weet dat deze shit niet voor altijd is. Het kán wel, maar ik wil niet op mijn dertigste nog die guy zijn die alleen maar rapt. De wereld is groot, man. Ik kan zoveel dat ik het zonde vind om mezelf maar één ding te laten doen. Misschien ga ik naar de universiteit om psychologie te studeren, misschien ga ik nadat ik de top in Nederland heb gehaald wel naar Amerika. Ik ben nooit tevreden.”

Tekst gaat door onder de foto

Cry wil van alles doen, behalve zichzelf comfortabel voelen. “Als je comfortabel wordt met iets, zit je in de slechtste positie. Dan ben je niet meer hongerig. Ik zat er even hoor, in die positie. Vroeger zou ik Thrillers maken voor pokoes, maar mijn honger qua marketing ging even naar beneden. Maar nu vind ik het wel weer leuk om dingen te regelen en bezig te zijn. Je kunt niet op je 23ste al comfortabel zijn, en met een wifey op de bank zitten. Dan heb je niet alles eruit gehaald wat erin zit.”

Hard werken > talent
Sowieso moeten mensen niet terughoudend zijn om dingen te doen, geeft hij aan. “Toen ik begon, had ik geen muzikale achtergrond, en zoals ik het zie ook geen muzikaal talent. Ik was altijd de slechtste van de groep, maar zodra je dat zelf onder ogen ziet, kun je daarnaar handelen. Ik weet zeker dat iemand mét talent twee dagen per week naar de studio gaat en iemand zónder talent zeven dagen, dat die zonder talent altijd verder komt. Altijd ging ik na mijn werk nog de studio in om vlieguren te maken. Dat is wel iets dat ik wil meegeven.”

“Niet alles wat je op de training doet, kun je in de wedstrijd laten zien.”

De afgelopen twee jaar maakte hij rond de tweehonderd tracks. Maar daar komt maar zo’n tien procent van uit, vertelt hij. “Ik zie de studio als mijn dojo. Ik train er. Niet alles wat je op de training doet, kun je in de wedstrijd laten zien. Die mindset is ook met de jaren gekomen. Ik hoef ook niet altijd viraal te gaan. Voor Niks Komt De Zon Op heeft nu ook de twee millie aangetikt op Spotify, zonder echt actieve promo. Sowieso is viraal gaan echt een gek concept. Als rappers kunnen we zelf bepalen wanneer we viraal gaan; kijk naar 6IX9INE. Die moet echt zijn kontje verkopen en gekke shit uithalen, maar daarvoor hou ik het te real.”

Tekst gaat door onder de foto

Toch vond hij dat hij het moest proberen, al was het door middel van een sociaal experiment. “Ik wilde gewoon echt weten of we de viraliteit zelf in handen hebben, of dat het komt door algoritmes. Met de tune en de video Bizzey (waar hij Bizzey zelfs voor strikte) heb ik bewezen dat we het zelf kunnen en ook met DaBabyTypeBeat.”

< 1000 a.k.a. Triple hout
“Ik hoop dat mensen de nieuwe sound gaan waarderen. Ik hoop dat mensen waarderen dat dit niet een hype torie is en niet de virale Cry met trapbangers. Het zit goed in elkaar. Maar stel je voor dat deze plaat alsnog triple hout gaat, je weet toch, met minder dan 1000 plays op Spotify, dan kan het me ook niet veel schelen. Ik drop het liefst volgende week al een nieuwe tune, want ik wil dat fans zoveel mogelijk van me te horen krijgen. De muziekindustrie gaat nu ook zó snel, het is gewoon een fastfood-torie geworden. Één single per maand droppen is niet genoeg om de aandacht erbij te houden. Het is hap, slik, weg. Dat kun je jammer vinden, maar ik moet er gewoon in mee. Dus ik ga je gewoon de primeur geven: hierna volgen snel een paar singles waarin geen rode draad te vinden is, dus die gaan alle kanten op!”

Het moge duidelijk zijn; Cry is een echte Tweelingen qua sterrenbeeld. “Ik ben overal snel op uitgegeken en hou van verandering. Maar dat werkt lekker, want dan krijgen luisteraars weer snel nieuwe shit!”

Stream Tweeling hieronder:

Geplaatst door bowie op 9 juli 2020