Cratediggin: Hair special

De beroemde musical ‘Hair’ die in 1968 voor het eerst te zien was heeft leuke lp’s dus sample materiaal opgeleverd. INF neemt ‘Hair’ onder de loep zodat je alle ins en outs op je bordje krijgt.

Ik heb geen flauw idee wanneer en waarom de verzamelwoede ontstaan is, maar feit is dat mijn verzameling Hair lp’s zo groot als je oma’s onderbroek is. 33 Hair lp’s, 5 single’s en 13 lp’s met ‘losse’ Hair nummers om precies te zijn (dubbele expemplaren niet meegeteld). Hoewel ik een flink eind op de goede weg ben is het eindstation nog niet inzicht; het bezitten van alle Hair lp’s.

Galt McDermot schreef de muziek voor de musical die in 1968 voor het eerst vertoond werd. De musical deed een hoop stof opwaaien in die tijd, onder andere omdat de spelers in sommige aktes naakt op het podium verschenen. Hair was niet in een of twee landen een hit, in tientallen landen werd de musical gespeeld (door andere spelers uiteraard). Van Japan tot Zweden, van Frankrijk tot Australië en van Israël tot, jawel, Nederland. Juist het feit dat de musical zo populair was maakt mijn missie om alle lp’s te verzamelen moeilijk. Niet alleen heeft ieder land een versie uitgebracht met hun eigen cast. Er waren ook talloze artiesten die hoopten een graantje mee te pikken van het succes van deze musical.

Genoeg geschiedenis, dit is en blijft een cratedig column waar het om de zwarte schijfjes draait. Omdat er zoveel versies zijn, zal ik een paar gesamplede Hair lp’s uit de kast trekken en er een klein verhaaltje over vertellen.

1. Galt MacDermot – First Natural Hair Band
De versie van ‘Ripped open by metal explosions’ op Galt MacDermot’s ‘First natural hair band’ is onder andere gebruikt door The Artefacts en Thirstin Howl. Deze lp stond lange tijd boven aan mijn Hair lijstje. Hoewel de rest van nummers niet zo goed zijn als ‘Ripped open by metal explosions’ ben ik blij dat deze lp eindelijk in mijn kast staat.

2. Hair Japanse Cast
Toen ik vroeger het eerste album van Nas grijs draaide had ik nooit kunnen vermoeden dat de bassline van ‘Half time’ van een Hair lp komt. Goed, je moet wat met de trebble en bass draaien wil je het horen, maar de bassline zit toch echt in de Japanse cast versie van ‘Dead end’. Het vreemde van deze lp is dat ik ’m voor 4 euro op een Utrechtse rommelmarkt gevonden heb. Denk dat dit nooit meer gaat gebeuren.

3. The Graham Walker Sound – Hair
Hair met een snufje library. Niemand minder dan library legende Alan Hawkshaw speelt orgel op deze lp. Verder doen er nog een paar andere library muzikanten mee. Op de lp staat dat de arrangementen gemaakt zijn door Graham Walker, geruchten gaan dat Alan en Graham dezelfde persoon zijn. Alan Parker zou dus onder een andere naam ook ‘band-leider’ op deze lp zijn. Maar ja….daar zullen we misschien wel nooit achter komen. Ook vreemd is dat er twee versies van deze lp zijn op twee verschillende labels, Boulevard en Saga. Beide versies hebben vrijwel de zelfde hoes, de een iets lichtere kleur rood. De meeste nummers op beide lp’s zijn hetzelfde, met precies dezelfde opnamen. Alleen staat op de Boulevard versie het nummer ‘Coloured spade’. En laat nu net in dat nummer een heerlijke orgel break zitten. Op de lp van Saga staan ook orgel breaks, maar niet zo smeuïg als ‘Coloured spade’. Deze lp’s kom ik vrij vaak tegen in Nederland en voor een euro is het geen slechte koop, zelfs als je geen Hair malloot bent.

4. Sandy Brown – Hair at it’s hairiest / Hair New York Cast
Einstein van Ugly Duckling heeft in ieder geval twee Hair lp’s in zijn platenkast staan. Luister maar eens naar de snippets. Van Sandy Brown leende hij ‘Black boys’ en van de New Yorkse cast lp gebruikte hij ‘Dead end’. Zo zie je maar weer dat twee verschillende versies van een nummer voer kunnen zijn voor twee totaal verschillende nummers (Nas en Ugly Duckling).

5. DisinHAIRited
Het nummer ‘Uprock’ van Diverse vind ik nog steeds een hele goeie track. Blij als een kind was ik dan ook toen vlak na het uitkomen van dit album een pakketje platen uit Amerika via de post kwam met het origineel van deze dope track.

6. The Aquarius – Hair
De meeste nummers springen er niet echt uit. Tot je het laatste nummer van kant twee hoort, ‘Let the sunshine in’. Uiterst funky. Toeterende blazers, rollende drums, het betere orgel werk en een paar breaks met ingetogen vocals. Mos Def heeft deze versie gebruikt voor ‘Sunshine’. Deze lp vind je makkelijk in Nederland. Dus hou die bakken bij je local kringloopwinkel in de gaten.

7. Alyn Ainsworth – Hair
En dan als toegift in deze Hair special een release van Hair op het Pickwick label. Voor mij staat dit label bekend om de slechte kwaliteit van de lp’s. Zo staat de muziek bijvoorbeeld vaak te zacht op de plaat. Toch mocht deze niet ontbreken in de reeks van gesamplede Hair lp’s. Zowel Pete Rock als Blackmoon gebruikte deze versie. Black Moon filterde de bassline uit het begin, zoals ze dat bij meer platen wisten te doen.

Praatjes over plaatjes
Op verzoek zal ik de ‘curiosa’ en ‘voor een grijpstuiver’ items zo nu en dan afwisselen met een vragenlijstje waarbij iedere keer een andere digger (bekend of onbekend) de oren van de kop gevraagd wordt. Ik bijt de spits af. Mocht je een producer/digger graag zien in dit item genaamd ‘praatjes over plaatjes’, pm mij dan.

1. Wanneer ben je begonnen met diggen en wat was je eerste lp?
Ik denk zo’n 10 jaar geleden met het echte diggen begon. Daarvoor plunderde ik voornamelijk de cd en lp collectie van mijn ouders. Mijn eerste lp was Gladys Knight and the Pips (selftitled).

2. Hoeveel lp’s is je collectie ‘diep’?
Ergens tussen de 1500 en 2000 lp’s. En een stapeltje 45’s.

3. Hoe vaak trek je er op uit om te diggen?
Minimaal een keer per week. Er zitten hier vier kringloopwinkels in de buurt, dat maakt het vrij makkelijk. Verder probeer ik in iedere stad waar ik ben even te gaan diggen.

4. Heb je spijt dat je een lp ooit gekocht of laten liggen hebt, en zo ja welke?
Mijn motto is: bij twijfel, kopen. Maar het ‘verliezen’ van een 45 zit me nog steeds flink dwars. Ik was op een rommelmarkt en vond een 45 van Johnny Hawksworth. Hele dope samples, dope hoesje etc. Toen ik bij een andere stand was heb ik de 45 aan iemand laten horen en vervolgens laten liggen toen ik druk bezig was mijn portable turntable weer in te pakken. Ik ben zelfs nog twee keer naar die rommelmarkt terug gegaan dat jaar om te vragen of die verkoper de 45 toevallig nog is tegengekomen (hij verkocht alleen lp’s). Uiteraard ben ik die 45 nooit meer tegengekomen. Zul je altijd zien.

5. Op welk genre focus je het meest tijdens het diggen?
Eigenlijk niet echt een bepaald genre. Alles van OST’s tot funk tot library. En Hair natuurlijk, ha.

6. Lp’s of 45’s?
Lp’s.

7. Welke lp is de trots van je collectie?
Eigenlijk is er niet een bepaalde lp waar ik echt het meest trots op ben. Maar als ik een bijzondere moet noemen. Manfred Krug’s ‘Lieder von druben’ is een hele dope die ik ooit voor 70 cent gekocht heb. Met het brute nummer ‘Wenn der Urlaubt kommt’.

8. Welke programma’s/apparatuur gebruik je om beats te maken?
Soundforge en Cubase SX.

9. Loop of chop?
Beide.

10. Welke tip geef je beginnende diggers?
Bij twijfel, kopen!

11. Tot slot. Een cratedig anekdote?
De library anekdote die ik in een andere column noemde blijft wel een van de hoogtepunten. Een andere, kleine, anekdote is deze. Ik was samen met mijn neef aan het diggen in een kringloop in Velp (in ieder geval ergens in de buurt van Arnhem). Ik ging op mijn weg naar de kassa nog een keer door een bak heen die mijn neef al doorzocht had. In het midden van de bak viste ik een sealed copy van de Stiletto OST uit voor 1 euro. Op ebay gaat deze lp voor 50 tot 100 dollar. Leuke vangst.

Audio
 

4Alyn Ainsworth-Where do i go by Hiphop In Je Smoel4First Natural Hair Band-Ripped open by metal explosions by Hiphop In Je Smoel4Hair Japanese Cast-Dead end by Hiphop In Je Smoel4New York Cast-Dead end-Sandy Brown-Black boys by Hiphop In Je Smoel4The Aquarius-Let the Sunshine in by Hiphop In Je Smoel4The Graham Walker Sound-Coloured spade by Hiphop In Je Smoel

Geplaatst door bowie op 24 juni 2006