Crafs won #HIJSBEATS2: “Ik heb mezelf 2 jaar ontwikkeld voordat ik meedeed.”

Een paar minuten na het bekendmaken van Ramiks’ Top-5 producties van #HIJSBEATS2 van vorige maand, zochten we contact met de winnaar. Crafs is de naam, Helmond is zijn woonplaats en hij kwam, zag en overwon, tot zijn grote verbazing. Een gesprek met de producer, wiens echte naam Selim Haase is.

crafsinterviewpic

“Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat ik zou winnen. Ik dacht dat ik deze maand zou meedoen met ‘n oude track van me, om volgende maand een nieuwe track te introduceren. Ik ben superhyped!”, vertelt Crafs. Goed, hij wint dus met een oude beat die geïnspireerd is op zijn ultieme inspiratiebron: “Studio Ghibli films doen het ‘m vaak voor mij. Bij het maken van de track Forest werd ik zwaar geïnspireerd door de film Spirited Away, dus ik probeerde trap te combineren met Japanse filmmuziek.”

Crafs is begonnen met beats maken door het feit dat zijn vader Fruity Loops op zijn pc had staan. “Dat was 6. Zes versies later gebruik ik het nog steeds. Ik heb nooit zelf instrumenten leren spelen, maar ik kwam er wel achter dat mijn oren best scherp waren in het herkennen en analyseren van muziek. Ik begon in Fruity vooral met het namaken van bestaande liedjes maar na veel oefenen heb ik mijn eigen stijl ontdekt.” De naam die hij eraan geeft is ook aan: “Japanese Jazz Future Trap Chill, of zoiets. Maar sowieso met een hiphopvibe.”

“In de zomer van 2014 zat ik op mijn zolderkamer op Google te zoeken naar contests die te maken hadden met hiphopproductie. Ik zag toen dat de winnaar van #HIJSBEATS van die maand, Jengi Beats (de eerste winnaar ooit van #HIJSBEATS, red.) was. Ik beluisterde zijn track Frozen Chicken en ik vond ‘m zó goed dat ik besloot niet mee te doen. Ik moest mijn skills ontwikkelen om zoiets geweldigs te kunnen maken, en een paar weken terug dacht ik gewoon ineens dat ik zo ver was, dus heb ik me ingeschreven, haha.”

“Rappers kunnen het maximale uit een instrumental halen zoals alleen zij dat kunnen.”

Net als Jengi Beats op de eerste plaat, produceert Crafs komende zomer mee aan het nieuwe album, dat we weer gaan presenteren op een hiphopfestival. “Ik heb er ontzettend veel zin in, ik heb nog een paar maanden de tijd om beter te worden”, zegt de Brabantse producer. “Ik heb nog nooit in real time met andere producers gewerkt en vocalisten, rappers in dit geval, kunnen het maximale uit een instrumental halen zoals alleen zij dat kunnen.”

We zijn benieuwd wat voor heat hij gaat brengen op het #HIJSBEATS2 album. Wil jij ook meeproduceren aan de plaat en andere dikke prijzen winnen? Schrijf je hier in voor de online beatbattle óf schrijf je via deze link in voor de allereerste instore workshop in België (a.s. zaterdag 30 april in Sint-Niklaas)!

De algemene #HIJSBEATS2 page check je hier.

Geplaatst door bowie op 26 april 2016