Cookin’ Soul: Mixtapes Galore

Big Size, Zock en Milton (laatstgenoemde is er vandaag helaas niet bij) vormen met z’n drieën Cookin’ Soul. Het trio is nu zo’n 5 jaar bij elkaar en hiervoor waren de heren afzonderlijk al actief als DJ en producer. In no time heeft het team naam gemaakt binnen het mixtape circuit in de Verenigde Staten. Cookin’ Soul is daarnaast onderdeel van het Diversidad project, waar we eerder al een video en interviews met GMB en Melodee van publiceerden.

Vanaf 2005 gaan Big Size, Zock en Milton een intensieve samenwerking aan onder de naam Cookin’ Soul. Het begint vooral met sample based producties (vandaar ook de naam), maar op een gegeven moment wordt de sound van de producties breder. Er is sowieso geen stijl die het team kenmerkt, vertellen zij aan HIJS. “We begonnen in een tijd dat er veel sample based, soulvolle beats werden gemaakt. Na een mixtape of 4 hadden we wat contacten opgedaan in de VS en artiesten en labels begonnen beats te vragen zonder sample, zodat ze die niet hoefden te clearen,” voegen de heren er aan toe.

“Ondertussen maakten we ook compilaties van remixes en hiermee wilden we meer noise maken en buzz creëren. We besloten daarom ook om mash-ups te gaan produceren. De eerste was een mix van Jay-Z en Oasis: OJayZis. Naar aanleiding van deze release kwamen we in contact met grote blogs als 2dopeboyz en waren we op MTV in de Verenigde Staten. Toen is het balletje gaan rollen. Alle blogs, waaronder 2dopeboyz en NahRight, gingen ons volgen. Wij supporten hen en zij ons.”

Cookin’ Soul werkt vrijwel nooit vanuit de vraag van een artiest. “We komen zelf met ideeën om bepaalde artiesten te mixen. Soms krijgen we de geest en bellen we elkaar op van: ‘laten we vanavond een mixtape in elkaar knallen.’ Dan werken we de hele nacht door en gooien hem de dag erna meteen online. We zijn geen gasten die wekenlang aan een project werken. Al onze mixtapes zijn in 1 of 2 dagen gemaakt. Als we op de helft zijn, brengen we de grote blogs op de hoogte hiervan en maken de hook-up dat zij de tape droppen. Wij zetten dan hun naam op de artwork en zo gaat dat prima.”

Cookin’ Soul is echter niet in België om mash-ups, remixes of mixtapes in elkaar te knallen. Big Size en Zock zijn er om te produceren. “We hebben van te voren een aantal beats gemaakt en de organisatie heeft daar een pre-selectie uit gemaakt. Voor de zekerheid hebben we nog wat beats meegenomen. Het toffe is dat we hier ook weer andere producers ontmoeten, Spike Miller uit Frankrijk bijvoorbeeld. We zijn blij dat de samenwerking goed verloopt en werken in een fantastische studio, we hebben nog nooit zoiets gezien. Vanuit creatief oogpunt is het ook inspirerend. Je hoort een beat en praat met de producer: ‘Hé, dat keyboardje is vet, hoe doe je dat?’ Je discussieert, wisselt drums uit en praat over het produceren op zich. Over het algemeen ziet het project er solide uit. Media aandacht is er volop en het is goed dat er zoveel artiesten uit verschillende landen samen muziek maken.”

Kijkend naar de toekomst werkt het productieteam aan een album met de beste Spaanse MC’s en tussen het moment dat het interview wordt afgenomen en de publicatie ervan, zijn op de blogs alweer diverse releases verschenen. “We hebben ook over een volwaardig album gedacht, maar het gaat nu lekker met de mixtapes en de DJ-shows die we doen. Zo treden we op in Japan en andere landen. Tegenwoordig is het niet meer zo belangrijk om een album in de winkel te hebben. Het zou natuurlijk tof zijn, maar het is niet een doel op zich voor ons.” Daarnaast werkt Cookin’ Soul aan een instrumentaal album genaamd Cookies. Is dit een open sollicitatie voor MC’s? “Nah, het wordt meer een luisteralbum met live-instrumenten.” Reken maar dat Joell Ortiz over een beat heen gaat als ’ie hem tof vindt. “Ja, haha dat klopt, maar hij mag het.”

Beeld door Joel Frijhoff (www.joelfrijhoff.com) | http://www.diversidad-experience.com

Geplaatst door bowie op 11 september 2010