CONVO is de stem voor een cultuur die de gevestigde media niet kennen

Hoe dynamisch hiphop is als muzikaal genre, zo beweeglijk is ook de scene erachter. Hiphopjournalistiek heeft zich langzamerhand ontwikkeld van traditionele schrijvers naar een sterk groeiende community op YouTube. Journalisten worden presentatoren en groeien zo uit tot bekende figuren uit de industrie. Talloze rappers schoven al aan tafel bij Armin Shah, Défano Holwijn en Yuki Christus in het kader van de talkshow CONVO: “Wij willen echt een stem zijn voor een cultuur waar de gevestigde media nog steeds geen weet van hebben.”

De uitgebreide video-interviews die de jonge makers nu al anderhalf jaar doen vinden plaats in de Red Bull Music Studios in Amsterdam. Vandaag zitten de jongens op dezelfde stoelen maar stellen ze niet de vragen. “Ja, dit is ons thuis geworden”, vertelt initiatiefnemer Armin terwijl hij trots rondkijkt in de studio. “Ik kom oorspronkelijk uit de journalistiek. Ik heb veel interviews gedaan met artiesten, maar ik was altijd meer tevreden over het gesprek dan over mijn geschreven stukken. Daar heb ik met CONVO mijn sterkte van gemaakt. Een hiphoptalkshow, toen we begonnen bestond het nog niet.”

Défano Holwijn

Hij zocht nog iemand die goed kon presenteren en een echte smaakmaker. Voor eerstgenoemde rol zocht hij contact met Défano Holwijn, het YouTube-fenomeen bekend van zijn straatinterviews en als reporter van RTL Late Night. “Ik was meteen enthousiast. Als fan van de hiphopcultuur is het geweldig om iets terug te doen voor alle artiesten en alle fans”, vertelt Holwijn opgetogen. De smaakmaker werd Yuki Christus; bekend van de jolige HASHTAGDIEBOYS-video’s waarin Holwijn ook opduikt. Défano: “Hij geeft gewoon lekker ongenuanceerd zijn mening en deinst nergens voor terug. Dat houdt iedere aflevering spannend, het kan iedere keer weer alle kanten opvliegen.”

“We dagen onszelf uit verder te denken dan de standaard interviews met rappers.”

We treffen de jongens op een maandagmiddag, de vaste opnamedag. De sfeer is ontspannen. De drie presentatoren bereiden zich zo min mogelijk voor om het gesprek spontaan te laten verlopen, maar weten wel altijd wat ze willen weten. Een uitdaging gaan ze dan ook niet uit de weg. “Op de show van vandaag kunnen we ons haast niet voorbereiden”, vertelt Armin. “We gaan een hotwings-challenge doen. Zodadelijk komt een kok de meest pikante kippenvleugels brengen en wordt het waarschijnlijk jankend aan tafel zitten. Maar hey; at least we’re trying. We dagen onszelf uit verder te denken dan de standaard interviews met rappers.”

Armin Shah

Die uitdaging zit ook in het uitnodigen van de juiste gasten. “We willen de breedte in”, vertelt Holwijn. “Dus niet alleen rappers aan tafel. We hebben ook aan tafel gezeten met de mensen achter merken als Daily Paper en Filling Pieces en bijvoorbeeld de organisaties achter evenementen als WOO HAH! en Appelsap.” De afleveringen gunnen de kijker een blik achter de schermen in een industrie die ze waarschijnlijk alleen van de voorkant kennen. Wat is het gedachtegoed achter een bepaald merk? Hoe komt het tourschema van een Amerikaanse artiest tot stand?

“Hiphop is de grootste subcultuur van de wereld, maar in Hilversum worden we nog steeds vaak genegeerd.”

Die verbreding bevalt de kijker goed, want hiphop is meer dan alleen rap. “Hiphop is echt een cultuur op zich”, legt Armin uit. “We willen een compleet beeld geven van wat er allemaal speelt. Het is echt onze passie die we willen overbrengen, en daarnaast willen we een stem zijn voor de cultuur. Het is de grootste subcultuur van de wereld, maar in Hilversum worden we nog steeds vaak genegeerd. De gevestigde media weten niet dat er een hele cultuur achter het woord hiphop zit. Nergens anders zitten artiesten zo ontspannen als aan deze tafel. Ze weten dat we puur zijn, weinig knippen in de opnames en hen geen verkeerde of vervormde quotes toe-eigenen.”

In anderhalf jaar tijd is CONVO, zeker binnen de hiphop- en urbancommunity, een begrip geworden. Iedereen schuift graag aan. Hitproducer Esko kwam er zijn debuutalbum primeuren, rapper Chivv gaf er ongenuanceerd zijn mening over hoe de huidige industrie werkt en de presentatoren gaven beginnende artiesten tips over hoe om te gaan met media en jezelf in de kijker spelen. Daardoor is een gastartiest aan tafel niet noodzakelijk. “We zijn nu een legitieme bron. Dat was in het begin wel anders”, blikt Défano terug. “We begonnen wat onwennig. Yuki en ik bespraken onze persoonlijke issues met elkaar gewoon aan tafel. Gelukkig zijn we daarmee gekapt, want dat was echt voor niemand leuk.” De jongens kijken lachend terug op de eerste draaidagen. Het verliep meer dan eens rommelig en ze onderbraken regelmatig uit het niets elkaars zinnen. “Nu voeren we echt kringgesprekken, in plaats van dat het lijkt op een interview”, vult Armin aan. “In het begin wilde ik me echt aan een véél te lange infosheet houden, maar ik merkte al gauw dat je het gesprek gewoon moet laten leiden. Go with the flow.”

“Ondanks dat ik kritisch was op Kempi, kwam hij zijn kant van het verhaal vertellen bij ons aan tafel.”

De twijfel slaat toe als hen wordt gevraagd naar sleutelmomenten in de laatste anderhalf jaar. Armin: “Toen we de VEED Award (een aanmoedigingsprijs voor journalistiek, red.) pakten, man. Dat was wel echt een dingetje. En nu gaan we ook heel lekker; we hebben net een aflevering met Green Gang en eentje met Kempi uitgebracht. Die breken records.” Laatstgenoemde zette zelfs een geluidsfragment van een kritische noot uit de talkshow op zijn laatste album. “Dat pikte hij heel goed op”, vertelt Yuki trots. “Het gesprek met hem was ook nice. Ondanks dat ik kritisch was op hem, kwam hij zijn kant van het verhaal vertellen. Überhaupt vind ik het tof om met artiesten van die generatie te spreken. Dan denk ik damn, ze zijn na al die jaren nog altijd springlevend… Hoe vet is het dat ik vroeger altijd naar Hef luisterde en hem nu gewoon mag interviewen?”

Yuki Christus

Kort na ons gesprek wordt het licht ingesteld, de camera’s geprepareerd en ruikt de hele studio naar kippenvleugels. “Let’s die!”, roept Yuki, nadat hij een eigen risco- en gezondheidsverklaring heeft gelezen die is opgesteld door de kok. Een paar minuten later gaat iedereen stuk in de control room. Er wordt gelachen om Armin die gekke dansjes doet, Défano die continu melk drinkt en Yuki die het eerst prima lijkt te handlen, maar later toch ook moet toegeven dat deze challenge hoog gegrepen is. Aan ambitie schort het in ieder geval niet bij de makers. Yuki: “We hopen dat de talkshow een instituut wordt voor creativiteit, waarin gezelligheid centraal staat. Niet alleen voor makers binnen hiphop, maar ook daarbuiten. Fashion, lifestyle, noem het maar op.” Armin haakt in: “Als de doelgroep behoefte heeft aan tips voor bij relatieproblemen, moeten we dat kunnen bespreken. Als ze willen weten waar ze moeten zijn voor goede feestjes, dan gaan we die tips ook geven. Alles moet kunnen.” Tot slot heeft hij nog een primeur: “De eerste internationale stappen van CONVO worden as we speak gezet. We gaan het gewoon laten lukken.”

CONVO is iedere dinsdag te beluisteren via Spotify. Op woensdag volgt de uitzending op YouTube. Check de Hot Wings Challenge die de mannen na ons gesprek deden hieronder:

Geplaatst door bowie op 23 mei 2019