Concrete – …With Music

Tijdens optredens laat Concrete er geen twijfel over bestaan hoe toegewijd hij is: energiek bewegend spit de MC zijn flows hongerig de zaal in. Hoewel zijn debuutalbum onmiskenbaar dezelfde gepassioneerde sfeer ademt, komt de Kaapverdiër een stuk minder overtuigend uit de studio.

Het spreekt voor Concrete dat hij zichzelf voortdurend met wereldproblematiek begaan toont. Hij draagt een positieve boodschap uit, en hoewel maatschappijkritiek in hiphop zo onderhand even cliché is als claimen dat je de beste bent, rechtvaardigt L. Jazeera zijn houding door te refereren aan zijn vaderschap: hij wil een veilige toekomst voor zijn kind.

Toch is er het nodige aan te merken op de tekstuele kant van …With Music. Zo is het natuurlijk alleraardigst als iemand zich in Malcolm X verdiept zegt te hebben, maar staat het als een vlag op een modderschuit wanneer het bij die mededeling blijft. Want als je dergelijke kennis bezit, waarom zet je die dan niet uiteen voor je luisteraars? Helaas vertonen soortgelijke oneliners zich gedurende het album iets te vaak en is er voor daadwerkelijke diepgang weinig ruimte.

Op technisch vlak is er weinig aan te merken op The Black Starliner: zijn flow is inventief en afwisselend, de uitspraak gaat door voor die van een moedertaalspreker en het stemgeluid is erg aangenaam. Ook op muzikaal vlak ligt het album goed in het gehoor: op een paar uitzonderingen na blijven de beats ook na meerdere luistersessies interessant.

Het grote euvel van de plaat ligt echter bij de zwakke eindmix. Zoals de meeste nummers live staan als een huis, komen ze op plaat nauwelijks tot hun recht. Het geheel klinkt erg mat en boet per track aan impact in. En dat is erg zonde, want de potentie is op alle overige vlakken onomstotelijk aanwezig.

Daarom luidt de harde conclusie ook dat …With Music voornamelijk duidelijk maakt waar het bij de Rotterdammer aan schort: de nauwkeurige afwerking. Een diamant moet met veel zorg geslepen worden, hoe fel hij als onbewerkte edelsteen ook flonkert. In het geval van GMB is het slijpproces succesvol gebleken; Concrete zal met een beter afgewerkt product op de proppen moeten komen om echt hoge ogen te gooien.

Tracklist:
01. The Beginning
02. “…With Music”
03. Real Recognize Real
04. Fall Apart
05. Tell Me Why feat. Fullany
06. Promised Land feat. Laise
07. Take It Back
08. Free2rotate.com
09. Mosselinie
10. When They Come feat. M1, Umi & D-son
11. Guerilla Warfare
12. Come With Me
13. Rising Sun feat. GMB
14. Long Time Comin (Remix)

Meer info: http://www.myspace.com/concreteofsos

Geplaatst door bowie op 22 februari 2008