Common, Robert Glasper en Karriem Riggins vormen de nieuwe groep August Greene

‘Supergroepen’ zijn in hiphop niet per sé nieuw. Collectieven van al respectabele muzikanten, soms zelfs uit heel verschillende windstreken, die de afgelopen jaren furore maakten zijn onder meer Slaughterhouse, Prophets Of Rage en Army Of The Pharaohs en uit eigen land bijvoorbeeld Great Minds en Mario Kartel. Vandaag komt daar een splinternieuwe groep bij; August Greene, met daarin rapper Common, pianist/producer Robert Glasper en drummer/producer Karriem Riggins. En daar verwachten we veel van, zeker na het al uitgebrachte werk van hen samen. De eerste single van het aangekondigde album is in elk geval om te smullen.

Tegelijk met de aankondiging van de nieuwe groep, is de eerste single verschenen. Optimistic, waarmee ze de gelijknamige track van Sounds Of Blackness uit 1991 nieuw leven in blazen, klinkt precies zoals je wil dat een samenwerking tussen deze drie rasartiesten klinkt. Soulvol, vol heerlijke pianopartijen en vlotte drums. Brandy verzorgt de zangvocalen en kers op de taart wordt halverwege de track geserveerd; de bars van Common, die geheel in dienst staan van de zangeres, wat de groep enorm siert. Dan is er nog het koor dat de track mag besluiten en je doet beseffen dat deze track wel drie keer zo lang had mogen zijn dan de vijf minuten die hij nu al duurt.

Vorig jaar wonnen de drie mannen uit de groep samen een Emmy voor ‘Outstanding Original Music and Lyrics’, voor hun nummer Letter To The Free, dat ze opnamen voor Ava DuVernay’s documentaire 13th. Dat was ook al niet de eerste keer dat de mannen samenwerkten; zo gaven ze ooit samen een Tiny Desk-concert in de bibliotheek van Het Witte Huis (aanrader, bekijk ‘m hieronder) en hebben ze ook al diverse nummers samen uitgebracht zoals I Stand Alone via het legendarische Blue Note Recordings-label. Nu vonden ze de tijd rijp om als collectief muziek uit te gaan brengen, die volgens het trio niet per definitie onder één genre te categoriseren valt, maar een blend wordt van r&b, hiphop en jazz.

Tekst gaat door onder de video.

“August Greene was al gevormd vóórdat we een naam ervoor wisten, en eigenlijk ook al vóórdat we überhaupt wisten dat het een band was”, laat Common weten in het persbericht. “Karriem, Rob en ik gaan al jaren terug, het vormen van deze groep is dan ook heel natuurlijk gegaan. Met hen werken voelt als thuiskomen, maar tegelijkertijd voelt het nieuw en fris. We houden ervan om samen muzikaal te sparren. Ik heb het gevoel dat alles wat ik ooit als muzikant wilde zijn en wilde betekenen, kan binnen August Greene.”

Beluister de single hieronder en kijk uit naar het titelloze (of gelijknamige) album van de groep, dat op 9 maart via Amazon Music gaat verschijnen. Wij weten in elk geval alvast op voorhand welke hiphopgerelateerde act we op North Sea Jazz willen zien dit jaar. En als het dáár niet is, gewoon op een ander festival of podium. Bij voorbaat dank alvast, beste boekers.

Geplaatst door bowie op 18 januari 2018